Australian Open: Krejčíková favoritku nepřekvapila. Macháč je v deblovém semifinále!

- Redakce

Grandslamové Australian Open v úterý pokračovalo desátým hracím dnem hlavní soutěže. V Melbourne Parku se opět představila i Barbora Krejčíková, která ve čtvrtfinále prohrála se světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou 2:6 a 3:6. V českém deblovém derby proti Adamovi Pavláskovi uspěl Tomáš Macháč, jenž postoupil po boku Číňana Čanga už do semifinále! Vendula Valdmannová a Petr Brunclík zvládli druhé kolo juniorského turnaje.

Krejčíková nestačila na Sabalenkovou
Barbora Krejčíková (11.) bude na letošním Australian Open pokračovat už pouze v deblu. Tenistka z Ivančic nestačila v singlovém čtvrtfinále dle očekávání na suverénní Arynu Sabalenkovou (2.). Ta neztratila set ani při svém pátém vystoupení na turnaji a porazila Češku za hodinu a 11 minut jasně 6:2 a 6:3.

Běloruská ranařka připravila Krejčíkovou šestkrát o servis, nastřílela celkem 20 vítězných úderů a zdolala ji v šestém ze sedmi vzájemných střetnutí. O finále si obhájkyně trofeje zahraje proti Coco Gauffové (4.) ze Spojených států, vítězce posledního grandslamu v New Yorku.

„Zápasy proti Aryně jsou těžké. Když nepředvedu to nejlepší, co umím, tak příliš šancí v zápase mít nebudu. Hrála dobře, rychle. Nějaké příležitosti jsem měla, nicméně jsem určitě mohla zahrát lépe,“ nechala se slyšet rodačka z Ivančic.

České derby pro Macháče
Tomáš Macháč s Č’-čenem Čangem při svém premiérovém společném startu postoupili do grandslamového semifinále. V českém derby si vyšlápli na Adama Pavláska s Uruguaycem Arielem Beharem, které v Melbourne Parku porazili po setech 6:3, 6:1.

Česko-čínské duo mělo čtvrtfinálové utkání Australian Open celou dobu pod kontrolou, ani jednou nepřišlo o servis, když odvrátilo všechny čtyři brejkboly.

„Jsem strašně šťastný, že jsme se takhle našli, že jsme tady spojili síly pro čtyřhru a jak tu spolu hrajeme. Myslím, že si úspěch od začátku turnaje zasloužíme, protože tu předvádíme skvělou čtyřhru. Určitě nejsme v semifinále omylem,“ uvedl Macháč.

„Na začátku zápasu jsme měli ve dvou gemech za sebou šanci soupeře brejknout, ale oni to dokázali ustát. Byla tam při brejkbolu jedna výměna, ale nevyhráli jsme ji. Pak už nám nedali skoro čuchnout a přejeli nás. Soupeři odehráli neskutečný zápas a bylo jasně vidět, jak velkými zbraněmi v deblu jsou servis a return,“ řekl Pavlásek.

Mezi juniory postoupili Brunclík a Valdmannová
Padesátiprocentní úspěšnost měli ve středu na Australian Open čeští junioři. Do osmifinále dvouhry se podařilo postoupit Petru Brunclíkovi a Vendule Valdmannové. První zmíněný tenista přehrál Brita Gusice Wana po setech 6:4, 6:2. Jeho krajanka si pak dokázala poradit s Běloruskou Perapechinovou výsledkem 6:4, 6:0. Pro Alenu Kovačkovou a Julii Paštikovou naopak dvouhra na úvodním grandslamu skončila.

Ohlasy Julie Paštikové naleznete ZDE.
Ohlasy Petra Brunclíka naleznete ZDE.
Ohlasy Venduly Valdmannové naleznete ZDE.

Djokovič je znovu v semifinále Australian Open
Desetinásobný turnajový šampion Novak Djokovič si opět zahraje semifinále Australian Open. Nejlepší tenista světa porazil v napínavém čtvrtfinále Američana Taylora Fritze (12.) po třech hodinách a 45 minutách 7:6(3), 4:6, 6:2 a 6:3.

Djokovič odvrátil na konci prvního setu dva setboly při svém podání, následně dominoval v tiebreaku. Ve druhém setu přišel hned na úvod o servis a tuto ztrátu už navzdory sedmi brejkbolovým šancím nedohnal. Srbského matadora to ale mrzet nemuselo, jelikož ve třetím a čtvrtém setu se celkově prosadil čtyřikrát na returnu, a dokráčel si tak pro postup mezi nejlepší čtyři tenisty turnaje.

Djokoviče vyzve v semifinále Sinner
Australian Open nabídne v semifinále další díl rivality mezi světovou jedničkou Novakem Djokovičem a čtvrtým hráčem světa Jannikem Sinnerem. Rozhodlo o tom čtvrtfinále melbournského grandslamu, v němž Sinner porazil Andreje Rubljova (5.) po dvou hodinách a 41 minutách 6:4, 7:6(5), 6:3. Sinner v utkání ani jednou neztratil podání a odvrátil všech osm brejkbolů soupeře, což se ukázalo pro jeho vítězství jako klíčové.

Třísetovou bitvu ovládla Gauffová
První semifinalistkou letošního Australian Open se stala Coco Gauffová (4.). Ta se na postup proti Martě Kosťukové (37.) z Ukrajiny překvapivě nadřela, z výhry 7:6(6), 6:7(3) a 6:2 se radovala až po více než třech hodinách urputného boje.

Ve druhém setu promarnila devatenáctiletá Američanka náskok 5:3, a poprvé tak musela v Melbourne do rozhodujícího setu. V tom utekla díky výpadku protivnice do vedení 5:0, duel nicméně nedopodávala ani na druhý pokus. To se jí čistou hrou podařilo až za stavu 5:2.

Duel byl plný nevynucených chyb. Gauffová jich nastřádala 51 a Kosťuková dokonce 56, přičemž na vítězné údery zvítězila 39:17 poražená hráčka. Příští soupeřkou světové čtyřky, která vyhrála i desátý zápas letošní sezony, bude buď Barbora Krejčíková, nebo Běloruska Sabalenková.

Vybrané zápasy 10. hracího dne Australian Open

Čtvrtfinále dvouhry mužů
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Taylor Fritz (USA, 12.) 7:6(3), 4:6, 6:2, 6:3
Jannik Sinner (ITA, 4.) – Andrej Rubljov (5.) 6:4, 7:6(5), 6:3

Čtvrtfinále dvouhry žen
Marta Kosťuková (UKR, 37.) – Coco Gauffová (USA, 4.) 6:7(6), 7:6(3), 2:6
BARBORA KREJČÍKOVÁ (11.) – Aryna Sabalenková (2.) 2:6, 3:6

Čtvrtfinále čtyřhry mužů
Behar (URU), PAVLÁSEK – MACHÁČ, Čang (CHN) 3:6, 1:6

2. kolo dvouhry juniorů
Benjamin Gusic Wan (GBR) – PETR BRUNCLÍK 4:6, 2:6

2. kolo dvouhry juniorek
ALENA KOVAČKOVÁ – Lea Nilssonová (SWE) 4:6, 6:1, 4:6
JULIE PAŠTIKOVÁ – Tyra Caterina Grantová (USA) 6:3, 2:6, 3:6
Julija Perapechinová (-) – VENDULA VALDMANNOVÁ 4:6, 0:6

2. kolo čtyřhry juniorů
Forbes (USA), Stenzer (GER) – Berkieta (POL), MRVA 6:0, 7:5
BRUNCLÍK, Frydrych (GBR) – Hahn, Host (oba AUS) 6:7(3), 6:1, 10:8
Faurel, Papamalamis (oba FRA) – Budkov Kjaer (NOR), KUMSTÁT 6:4, 3:6, 5:10

2. kolo čtyřhry juniorek
Brunkelová (DEN), Carneirová (BRA) – PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) 3:6, 2:6
Nijkampová (NED), VALDMANNOVÁ – Cujiokaová, Jamamotová (obě JPN) 7:6(5), 6:4