Postup ozdobený kanárem. V Austrálii se cítím jako doma, usmívá se Valdmannová

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Vynikající výkon předvedla ve druhém kole juniorské soutěže na Australian Open šestnáctiletá Vendula Valdmannová. Jako by z ní po dvouapůlhodinovém vítězném maratónu s Ivou Jovicovou, která patří mezi nejlepší hráčky svého ročníku na světě, spadl veškerý stres a ve druhém kole proti Julii Perapechinové podala suverénní výkon. „Udělala jsem si den odpočinku a dala jsem se do kupy. Proti téhle soupeřce jsem už hrála, tak jsem se držela toho, co fungovalo,“ líčila po výhře 6:4 a 6:0.

Do střetnutí vstoupila sebevědomě a prakticky celou dobu vedla. Když ji soupeřka poprvé a naposledy za stavu 3:4 brejkla, okamžitě reagovala rebrejkem. „Věřila jsem si na ni. Hrála jsem proti ní finále v Istanbulu, kde jsem vyhrála. Cítila jsem, že mě má taky trochu v hlavě. Byla jsem připravená na všechno,“ usmívala se po vítězství.

Valdmannová předváděla útočný tenis a ve druhém setu své protivnici dokonce nadělila kanára. „Tahle soupeřka hraje rychle, a když s ní hrajete pomalu, tak vám to pozabíjí. Musela jsem se snažit hrát ještě rychleji a ukončit výměnu dřív než soupeřka.“

Zápas to byl od prvního kola s Jovicovou velmi odlišný. V úvodním duelu turnaje přežila Valdmannová pět mečbolů a teprve v jeho druhé polovině byla soupeřce rovnocennou protivnicí. „Z prvního kola jsem pořád v šoku. Nečekala jsem, že Jovicovou dokážu předevčírem porazit, ale turnaj nekončí a musíme hrát dál. Pár podobných obratů jsem už v minulosti zažila, ale s takovou soupeřkou asi ne,“ doplnila tenistka, která trénuje v Přerově.

Utkání druhého kola hrála ve velmi těžkých podmínkách. „Dneska bylo extrémní vedro, největší, které jsem tu zažila. Mně určitě vyhovuje spíš teplo, když to letí, než zima,“ porovnala.

Nyní ji čeká sedmnáctiletá Japonka Ena Koikeová, třináctá hráčka světa. „Už jsem si tu svoje splnila a teď si to půjdu užít. Do utkání dám všechno a půjdu do toho s pokorou. Ještě jsem ji vůbec neviděla hrát. Musím se poptat kámošek a něco vymyslíme,“ usmála se.

Pro Valdmannovou je turnaj v Melbourne druhým juniorským grandslamem v životě. Loni postoupila ve Wimbledonu z kvalifikace až do druhého kola. „Oproti Wimbledonu je to tady takové pohodové. Všichni se opalují, pouštějí si písničky a hrají hry. Ve Wimbledonu to bylo více svázané. Tady se cítím jako doma, ani nevím, že jsem v Austrálii. Strašně moc se mi tu líbí,“ porovnala na závěr obě destinace.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry juniorek
Julija Perapechinová (-) – VENDULA VALDMANNOVÁ 4:6, 0:6

2. kolo čtyřhry juniorek
Nijkampová (NED), VALDMANNOVÁ – Cujiokaová, Jamamotová (obě JPN) 7:6(5), 6:4