Hodně jsem se zlepšil a mám výborného parťáka, raduje se semifinalista Macháč

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Naprosto nečekanými semifinalisty mužské čtyřhry na Australian Open se stali Tomáš Macháč a Číňan Č'-čen Čang. Čtvrtou výhru na turnaji přidali proti Arielu Beharovi z Uruguaye a Adamu Pavláskovi. Ze začátku byl zápas vyrovnaný, ale od poloviny prvního setu už Čang s Macháčem zcela dominovali a zvítězili 6:3, 6:1. „Tomáš hrál úplně neskutečně. Kromě toho, že hrál výborně na své polovině dvorce, zvládal výborně pokrývat i tu mou. Jsou to dva úžasné týdny, ale ještě jsme tu neskončili,“ hodnotil na tiskové konferenci Č'-čen Čang. „Jsem strašně šťastný, že jsme se takhle našli, že jsme tady spojili síly pro čtyřhru a jak tu spolu hrajeme. Myslím, že si úspěch od začátku turnaje zasloužíme, protože tu předvádíme skvělou čtyřhru. Určitě nejsme v semifinále omylem,“ doplnil ho Tomáš Macháč.

Tomáši, čím to, že vám spolupráce spolu tak funguje?
Jsme na kurtu dva a někdy se vám daří a nesedne to parťákovi. Musí se dařit celému týmu a tady mám fakt výborného parťáka, protože od začátku, co se známe, se snažíme jeden druhému vyjít vstříc. Hodněkrát jsme spolu trénovali a kdykoliv jsme se potkali, šla z Čanga dobrá energie. Tohle je pro mě hrozně důležité.

Hodně vám sedl i dnešní zápas, kde jste se potkal s krajanem Adamem Pavláskem. To bylo běžné za časů, kdy hrál váš trenér Daniel Vacek, ale v dnešní době je to velká vzácnost…
S Adamem jsme to brali sportovně. Je to dobře v tom, že bylo jasné, že si jeden z nás zahraje semifinále. Trochu je mi to líto vůči němu, protože já toho debla tak často nehraju a pro něj je čtyřhra hlavní disciplína. Hráli tady s Arielem výborně a je škoda, že vypadli. Doufám, že Adam bude pokračovat ve skvělých výsledcích z poslední doby a bude ještě lepší.

Co pro vás tenhle úspěch ve čtyřhře znamená?
Za tenhle úspěch jsem strašně rád. Je to úžasné, ale samozřejmě bych byl raději, kdyby se mi to podařilo ve dvouhře, nicméně se počítá cokoliv. Na každý zápas v deblu jsem tu šel s tím, že ho chceme vyhrát a dělal jsem pro to úplně všechno. Jsem taky moc rád, že mi pan trenér (Daniel Vacek, pozn. red.) řekl různé varianty, jak co hrát. V některých oblastech ve čtyřhře jsem se strašně moc zlepšil a to je vidět na naší hře i na tom, jak třeba pomáhám svému spoluhráči.

V čem přesně jste se nejvíc zlepšil?
Hodně jsem se zlepšil v pohybu na síti. Ten je úplně jiný, když hrajete dvouhru a když hrajete čtyřhru. Trochu mi trvalo se s tím sžít, ale když tam máte Č'-čen Čanga, který hraje strašně rychle odzadu, tak je ten pohyb na síti trochu snazší. Skvěle servírujeme a returny tu máme z obou stran par excellence.

Jak vám může takový úspěch v deblu pomoci do singlové kariéry?
Může mi to pomoci ke zlepšení na returnu a na servisu. Na servisu se ve čtyřhře hraje víc tělem, z returnu tu musím hrát daleko víc agresivněji. V singlu se snažím returnovat dlouhé míče na střed kurtu, to je tady nahrávka na smeč.

Můžete díky odměnám za debl i více investovat do sebe?
Tím, jak jsem se zlepšil na konci roku, tak jsem se do sebe snažil investovat docela dost. Příprava na sezonu byla super a snažím se na sobě každý den pracovat.

Vnímáte, že se vaše jméno stává populární i v Číně?
Zatím nepociťuji, že bych měl nějak hodně nových fanoušků v Číně, ale je pravda, že když kolem mě šli zástupci čínských médií, prohodili ke mně „China loves you“.

Na zápase vás podporovala i vaše přítelkyně Kateřina Siniaková. Řešíte spolu debl?
Je super, že tu spolu můžeme trávit tolik času. Zítra ji půjdu podpořit na její zápas. Je super, že to spolu můžeme probrat a že mi Katka může v řadě věcí poradit, protože je jedna z nejlepších deblistek na světě.

Na turnaji jste teď jako deblista. Je to trochu jiné než to, co zažíváte standardně?
Zažívám to poprvé v životě, ale v přípravě je to úplně stejné. Trénuju stejně a připravuji se stejně, jako kdybych hrál singla. Jsem ale daleko víc uvolněný. Kdybych tu hrál čtvrtfinále dvouhry, tak jsem daleko víc nervózní. Nezažívám takový pocit, že bych musel vyhrát.

Poprvé v životě zažíváte na grandslamu, jak to chodí v druhém týdnu. Jak moc velký je to rozdíl?
Je to pro mě nová zkušenost. V šatnách potkáváte méně lidí, jen ty nejlepší z nejlepších. Hrajete na velkých kurtech a máte všude více času.

Čanga jste oslovil jako první vy. Jak jste vlastně dospěl k tomu, že byste spolu mohli v Melbourne hrát?
Už jsem měl žebříček, který byl dost dobrý na to, abych zkusil najít parťáka pro čtyřhru na grandslamu. Čanga jsem poprvé zaregistroval, když hrál extraligu za Spartu. Tam jsme spolu trénovali poprvé. Hráli jsme pak spolu v roce 2022 finále challengeru v polském Grodzisku. Rozehrávali jsme se spolu před finále, a i když Čang prohrál, tak si za mnou po finále přišel popovídat, jako by se nechumelilo. Hodně dobře na mě zapůsobil, je to skvělý parťák, a i proto mi přišel na mysl jako úplně první volba pro čtyřhru tady v Melbourne.