Jestli ji chci příště porazit, musím více trénovat! hlásí Krejčíková. Na čtvrtfinále je pyšná

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Příliš velké sousto. Barbora Krejčíková by v úterý musela zahrát svůj nejlepší tenis, aby dokázala rozjeté Aryně Sabalenkové vzdorovat. Jenže to se nepodařilo, rodačka z Minsku od začátku utkání kontrolovala a zajistila si vstupenku do semifinále Australian Open. „Z prohry jsem zklamaná, ale zítra už budu brát tenhle výsledek pozitivně a jako skvělý vstup do sezony,“ přemítala česká tenistka na tiskové konferenci.

Aryna Sabalenková to na grandslamech jednoduše umí. Na okruhu WTA prokazuje až neuvěřitelnou konzistenci, vždyť mezi čtveřici nejlepších tenistek postoupila už pošesté v řadě. V Melbourne při své cestě za obhajobou doposud neztratila ani set, přičemž čtvrtfinále nebylo výjimkou.

Barboru Krejčíkovou porazila v areně Roda Lavera bez větších potíží výsledkem 6:2, 6:3. „Zápasy proti Aryně jsou těžké. Když nepředvedu to nejlepší, co umím, tak příliš šancí mít nebudu. Hrála dobře, rychle. Nějaké příležitosti jsem měla, nicméně jsem určitě mohla zahrát lépe,“ nechala se slyšet rodačka z Ivančic.

Vítězka French Open z roku 2021 přesto neklesá na mysli. „Samozřejmě jsem smutná, že se mi to dnes nepovedlo. Ale když se na to podívám z jiné perspektivy, tak je to dobrý výsledek. Dlouho jsem ve čtvrtfinále grandslamu nebyla. Navíc jsem tak daleko vůbec dojít nemusela, málem jsem prohrála už v 1. kole. Dost zápasů jsem otáčela a vybojovala, na což jsem pyšná,“ těšilo Krejčíkovou.

Na druhou stranu doufá, že na velkých turnajích stále může pomýšlet na příčky nejvyšší. „Oproti loňsku jsem dost věcí zlepšila, avšak chci mít šanci porážet i top hráčky jako Aryna. Dneska jsem ji neměla, a pokud ji budu chtít příště porazit, musím více trénovat,“ uvedla.

Na pětadvacetiletou Bělorusku doposud Krejčíková vyzrála jen jednou ze sedmi pokusů. Stalo se tak vloni na podniku v Dubaji, kde se radovala po setech 0:6, 7:6(2) a 6:1. „Je to rok zpátky, od té doby se toho hodně událo. Evidentně jsem tehdy našla něco, čím jsem ji dokázala rozhodit,“ zavzpomínala jedenáctá tenistka světového žebříčku.

Ta se v utkání trápila hlavně na servisu. Ze 49 výměn jich získala na svou stranu jen dvě desítky. „Snažila jsem se podávat dál od ní, zbytečně jsem ale chybovala a musela chodit přes druhý servis. Tím jsem se následně dostávala pod tlak.“

Aryna Sabalenková zabojuje v zápase s Coco Gauffovou o postup do svého třetího grandslamového finále v kariéře. S Američankou se naposledy utkala v souboji o titul na loňském US Open, kde se z vítězství v třísetové bitvě radovala domácí tenistka.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry žen
BARBORA KREJČÍKOVÁ (11.) – Aryna Sabalenková (2.) 2:6, 3:6