Australian Open: Krejčíková po otočce prošla do čtvrtfinále! Siniaková i Macháč v deblu také postupují

- Redakce

Barbora Krejčíková vystřihla vítěznou otočku, v osmifinále Australian Open porazila šestnáctiletou Mirru Andrejevovou po setech 4:6, 6:3, 6:2. Česká tenistka tímto vyrovnává své maximum na melbournském grandslamu, ve čtvrtfinále vyzve Arynu Sabalenkovou. Osmifinále čtyřhry zvládli po boku svých zahraničních parťáků vítězně Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč.

Krejčíková je po otočce ve čtvrtfinále Australian Open
Barboře Krejčíkové (11.) se povedlo otočit zápas osmifinále Australian Open, ve kterém porazila Mirru Andrejevovou (47.) po setech 4:6, 6:3 a 6:2. První sada se osmadvacetileté české tenistce příliš nepovedla, hned třikrát v ní neudržela své podání a za 41 minut ji prohrála.

Ve druhém setu se do toho ale Krejčíková obula a dodala si sebevědomí brejkem ve druhé hře. Její šestnáctiletá soupeřka si sice okamžitě vzala ztracené podání zpět, ale když se povedlo české hráčce prolomit servis Andrejevové v šestém gemu, už si náskok uchovala a set dovedla do vítězného konce. Ve třetím setu se Krejčíkové dařilo dál, zejména na servisu byla dominantní, v prvních dvou gemech na podání neztratila ani fiftýn.

Do rozhodující sady navíc nakročila brejkem a podání Andrejevové sebrala ještě v sedmém gemu a dostala se tak do vedení 5:2. Zápas česká tenistka uzavřela suverénně další čistou hrou na svém podání a může se těšit, že si podruhé v kariéře zahraje čtvrtfinále Australian Open, do kterého nastoupí proti světové dvojce Aryně Sabalenkové.

Krejčíková Andrejevovou v utkání zasypala 32 vítěznými údery, čímž kompenzovala svých 39 nevynucených chyb, kterých se dopustila. Nejvíce Češka kazila v prvním setu a naopak v tom třetím už jí statistici započítali jen tři chyby. Andrejevová předvedla v John Cain Aréně celkem 34 nevynucených chyb a pomohla si jen 19 vítěznými míči.

„Čekala jsem, že to bude těžký zápas a také byl, protože jsem s ní měla negativní bilanci. Hodně jsme se na ty minulé zápasy dívali a snažili jsme se najít něco, čím ji teď přehraju a jsem ráda, že se mi to povedlo,“ pochvalovala si po vítězné otočce Krejčíková, která se pravděpodobně po Australian Open vrátí zpět do první desítky světového žebříčku.

Macháč ve čtyřhře postupuje přes vítěze Turnaje mistrů
Parádní úspěch se povedl ve čtyřhře na Australian Open Tomáši Macháčovi! Český tenista a jeho čínský parťák Č'-čen Čang porazili vítěze posledního Turnaje mistrů Rajeeva Rama s Joem Salisburym 3:6, 6:3, 6:2 a zahrají si v Melbourne čtvrtfinále.

První set získal díky brejku ve čtvrtém gemu americko-britský pár, ale Macháčovi s Čangem se poté podařilo díky fantastickému výkonu zápas otočit. Ve čtvrtém gemu druhé sady získali poprvé v zápase servis soupeřů a náskok brejku si udrželi až do konce. Ve třetím setu česko-čínský pár nedal papírovým favoritům šanci, vyhrál ho díky dvěma brejkům ve třetím a sedmém gemu a po zásluze si zahraje čtvrtfinále.

„Skvěle jsme returnovali a když se povedl return mně, povedl se často i Čangovi. Dobře jsme se doplňoval. Oba jsme dobře podávali a také si hodně pomáhali na síti. Když nebudu počítat první set, tak ve druhém a třetím setu jsme byli výrazně lepší, a proto jsme si zasloužili vyhrát,“ shrnul vydařené vystoupení Macháč.

Ve čtvrtfinále mohou Macháč s Čangem narazit na uruguaysko-český pár Ariel Behar, Adam Pavlásek, které jejich osmifinále teprve čeká.

Siniaková s Hunterovou prolétly do čtvrtfinále
Kateřina Siniaková po boku své australské parťačky Storm Hunterové suverénně postoupila do čtvrtfinále čtyřhry na Australian Open, v osmifinále tato dvojice porazila pár Jekatěrina Alexandrovová, Anna Kalinská jednoznačně 6:2, 6:2.

V prvním setu se hrálo úvodních pět gemů bez brejku a poté se podařilo Siniakové s Hunterovou postupně prorazit podání obou soupeřek, což pro ně znamenalo zisk první sady. Druhé dějství začaly Češka s Australankou ztrátou podání, ale rychle zareagovaly rebrejkem a od stavu 2:2 pak získaly stejně jako v prvním setu čtyři gemy v řadě.

Ve čtvrtfinále si Siniaková s Hunterovou zahrají proti bývalé parťačce české tenistky Krejčíkové, pokud ta vzejde spolu s Laurou Siegemundovou vítězně z jejich osmifinálového utkání, které se bude hrát zítra.

V akci jsou také čeští junioři
V Melbourne už odstartovaly také juniorské turnaje s bohatou českou účastí. První kolo zvládl Petr Brunclík, který porazil Němce Maxe Stenzera 7:6(1), 6:3 a v úvodním vystoupení uspěly také juniorky. Vendula Valdmannová potřebovala tři sety proti Ivě Jovicové, jež porazila 1:6, 7:5, 6:4 a Alena Kovačková zdolala Argentinku Lunu Mariu Cinalliovou 6:2, 6:3.

„Byl to těžký zápas, několikrát se přerušil. Soupeřka předvedla dobrý výkon, byla tam řada vyrovnaných gemů, často se šlo přes shodu. Kvalitně jsem dnes podávala, šel mi i forhend. Celkově jsem byla útočnější,“ těšilo po úspěšném vystoupení Kovačkovou.

„Přišla jsem na kurt a byla jsem nervózní. Přeci jenom jsem nastoupila proto hráčce, která je top 10 na světě (mezi juniorkami). Věděla jsem, že nemám co ztratit, ale chtěla jsem vyhrát,“ řekla po vítězném utkání, ve kterém odvrátila pět mečbolů, Valdmannová.

První kolo čtyřhry juniorů zvládl po boku Poláka Tomasze Berkiety Maxim Mrva, polsko-český pár vyhrál ve dvou setech 6:3, 7:6(3). Brunclík zvládl po dvouhře také první kolo čtyřhry, spolu se svým parťákem Viktorem Frydrychem vyhrál dvakrát 6:4.

Vybrané zápasy 8. hracího dne Australian Open

Osmifinále dvouhry mužů
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Adrian Mannarino (FRA, 19.) 6:0, 6:0, 6:3
Taylor Fritz (USA, 12.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 7.) 7:6(3), 5:7, 6:3, 6:3
Jannik Sinner (ITA, 4.) – Karen Chačanov (15.) 6:4, 7:5, 6:3
Alex De Minaur (AUS, 10.) – Andrej Rubljov (5.) 4:6, 7:6(5), 7:6(4), 3:6, 0:6

Osmifinále dvouhry žen
Magdalena Frechová (POL, 69.) – Coco Gauffová (USA, 4.) 1:6, 2:6
Amanda Anisimovová (USA, 442.) – Aryna Sabalenková (2.) 3:6, 2:6
Marta Kosťuková (UKR, 37.) – Maria Timofejevová (170.) 6:2, 6:1
Mirra Andrejevová (47.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (11.) 6:4, 3:6, 2:6

Osmifinále čtyřhry mužů
MACHÁČ, Čang (CHN) – Ram (USA), Salisbury (GBR) 3:6, 6:3, 6:2

Osmifinále čtyřhry žen
Alexandrovová, Kalinská – Hunterová (AUS), SINIAKOVÁ 2:6, 2:6

1. kolo dvouhry juniorů
Max Stenzer (GER) – PETR BRUNCLÍK 6:7(1), 3:6

1. kolo dvouhry juniorek
VENDULA VALDMANNOVÁ – Iva Jovicová (USA) 1:6, 7:5, 6:4
ALENA KOVAČKOVÁ – Luna Maria Cinalliová (ARG) 6:2, 6:3
JULIE PAŠTIKOVÁ – Carolina Bohrer Martinsová (BRA) 6:0, 6:4

1. kolo čtyřhry juniorů
Gadecki, Winter (oba AUS) – Berkieta (POL), MRVA 3:6, 6:7(3)
BRUNCLÍK, Frydrych (GBR) – Oliveira (BRA), Čang (CHN) 6:4, 6:4

1. kolo čtyřhry juniorek
Jointová (AUS), Sidorovová (-) – Efremovová (FRA), KOVAČKOVÁ 4:6, 6:4, 10:3