Ambice mám velké, ale chci tu jít zápas od zápasu, říká junior Brunclík

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Úspěšně vstoupil do turnaje juniorů v Melbourne sedmnáctiletý Petr Brunclík. Proti Němci Maxovi Stenzerovi ani jednou neprohrál svůj servis, skvělým tenisem opanoval úvodní tiebreak a díky brejku ve druhé sadě si zajistil postup po vítězství 7:6(1), 6:3. Ve druhém kole ho čeká Brit Benjamin Gusic Wan.

„Začal jsem trochu nervózně. Míče hodně lítaly a zpočátku tam nebylo moc výměn. Oba jsme se soustředili hlavně na servis a čekali jsme, zda přijde nějaká šance,“ popisoval utkání Brunclík. Jedinou šanci v prvním setu na brejk měl on, ale za stavu 1:1 ji nevyužil. V tiebreaku ale předvedl český tenista velmi dominantní výkon.

„Hned v prvním míčku se mi podařil skvělý prohoz po lajně a to mě nakoplo. Předváděl jsem pak jeden ze svých nejlepších tenisů,” líčil. Jednu z vítězných výměn v tiebreaku by organizátoři klidně mohli zařadit mezi nejlepší výměny dne.

Ve druhém setu přišla za stavu 1:1 jediná komplikace pro Brunclíka, když musel odvracet jediný brejkbol za celý zápas. „Tam jsem měl trochu štěstí, když jsem zahrál bekhend po lajně, který se asi jen centimetrem dotýkal čáry. To byl hodně důležitý moment,“ zdůraznil. Sám pak za stavu 3:2 soupeře brejkl a zápas úspěšně dopodával.

Pro Brunclíka je australský grandslam už třetí v pořadí. Loni v Paříži uhrál kolo v kvalifikaci, ve Wimbledonu se probil do hlavní soutěže, kde v prvním kole vypadl. V Austrálii tak poprvé uspěl v utkání hlavní soutěže. „Ambice mám velké, ale chci tu jít zápas od zápasu, krůček po krůčku. Nechci tu na sebe vytvořit moc velký tlak,“ říkal osmnáctý junior světa.

Loni už Brunclík zkoušel i první turnaje dospělých. Na turnajích ITF uhrál jedno semifinále a tři čtvrtfinále. Zaujal také dramatickou bitvou na challengeru v Praze, kde podlehl až v tiebreaku rozhodujícího setu Španělovi Danielu Rinconovi, který tady v Austrálii hrál v kvalifikaci mezi muži.

„Byl to můj první challenger, který se hrál doma na Spartě. Hodně mi pomohlo, že jsem mohl hrát na domácí půdě. Byl to skvělý zápas,“ vzpomínal Brunclík. „Ze začátku jsem se úplně necítil, ale postupně jsem zjistil, že se s Rinconem dá hrát úplně normálně. Pak jsem se rozehrál. I když jsem většinu času prohrával a dotahoval, tak za stavu 5:5 v rozhodujícím setu jsem vedl na returnu 0:30. Chybělo málo a je škoda, že jsem to nedotáhl do konce.”

V letošní sezoně by Petr Brunclík chtěl ještě kombinovat dospělé turnaje s těmi juniorskými. „Už jsem nějaké body do mužského žebříčku získal a letos bych už možná mohl i nějaký turnaj ITF vyhrát. A uvidíme, jak se mi povede, pokud bych dostal nějakou divokou kartu na nějaký challenger. Mezi juniory bych rád odehrál všechny čtyři grandslamy a rád bych na některém postoupil aspoň do semifinále,“ plánoval si hráč Sparty, kterého vede Jan Kodeš mladší.

Mezi juniory si zatím nejvíce cení vítězství na turnaji v Praze v srpnu loňského roku, kde porazil mimo jiné v semifinále svého českého rivala Maxima Mrvu ve třech setech. „To byl asi nejhezčí moment mé juniorské kariéry. S Maxem se známe hodně dlouho, tolik zápasů jsme proti sobě sice zatím nehráli, ale určitě tam nějaká rivalita mezi námi panuje,“ dodal odchovanec Bohnic, který s tenisem začal v pěti letech.