Nervy ze železa! Valdmannová odvrátila pět mečbolů a vyřadila nasazenou osmičku

- David Schlegel, Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – „Trenére, takhle se mi klepou ruce!“ ukazovala Vendula Valdmannová Davidu Kotyzovi po vítězství nad nasazenou osmičkou Ivou Jovicovou. Šestnáctiletá tenistka v zápase 1. kola juniorské dvouhry dokázala odvrátit hned pět mečbolů, otočit takřka bezvýchodný stav. A při své australské premiéře ukázala, že v Česku roste další skvělá hráčka, jejíž jméno je třeba si pořádně zapamatovat.

1:6, 3:5 a 15:40. Z tohoto stavu se zvládla vyškrábat česká juniorka Vendula Valdmannová, celkově odvrátila pět mečbolů. „Přišla jsem na kurt a byla jsem nervózní. Přeci jenom jsem nastoupila proti hráčce, která je top 10 na světě. Věděla jsem, že nemám co ztratit, ale chtěla jsem vyhrát,“ popisovala.

A dodala i svůj recept na bezvýchodné situace. „Když hraju proti mečbolům, jdu do toho jako do normálního balónu. Nepřemýšlím nad tím, že to je mečbol. Když začnete hrát pasivně, tak to většinou nevyjde. Začnete se bát, ztvrdne vám ruka.“

54. tenistka juniorského rankingu od začátku tušila, že by favoritku mohla zaskočit. „Na předchozím turnaji v Traralgonu postoupila až do finále. Věděla jsem, že na tom nebude fyzicky nejlépe. Měla zatejpovanou nohu, navíc si dala žádost, aby se hrálo až v neděli. Věděla jsem, že i když na mě naletěla, tak jí to nemůže vydržet,“ řekla českým novinářům.

Jak už je letos v Melbourne zvykem, i tentokrát utkání přerušil déšť. „Moc to nemám ráda, ale řekla jsem si, že se musím soustředit a držet se v teple. Bylo nepříjemné, že jsme si s týmem nemohli nic říct. Pak už ani nepršelo, přesto jsme tam musely 40 minut sedět. Kvůli ničemu,“ postěžovala si Valdmanová.

Ta se taktéž představila na nedávné generálce v Traralgonu, kde skrečovala utkání druhého kola. „Něco mně ruplo v zádech a v noze, bolelo to při každém kroku. Věděla jsem, že tam nemohu nechat všechno. Tak jsem raději odstoupila, abych byla připravena na Australian Open,“ okomentovala.

Valdmanová následně zavzpomínala na Wimbledon. Ve druhém kole travnatého grandslamu byla blízko senzaci, nasazené jedničce Alině Kornějevové však nakonec podlehla po třísetové bitvě. „Měla jsem štěstí, že mě lidi od začátku podporovali. Trochu jsem se lekla, že mohu vyhrát nad světovou jedničkou. Ona už do toho šla. Překvapilo mě tehdy, že byla naprosto v klidu, přestože prohrávala s kvalifikantkou.“

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry juniorek
VENDULA VALDMANNOVÁ – Iva Jovicová (USA) 1:6, 7:5, 6:4