Debly tady hraju úžasně, zářil Macháč po skalpu grandslamových šampionů

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Třikrát v řadě vyhráli US Open, jsou úřadujícími vítězi Turnaje mistrů a vyhráli už spolu i Australian Open. To jsou Rajeev Ram s Joem Salisburym. Americko-britská dvojice si však ve třetím kole grandslamu v Melbourne musela připadat jako v říši divů. Čistokrevní singlisté Č'-Čen Čang a Tomáš Macháč sehráli úžasné představení zejména na returnu a připravili prvotřídní senzaci, když favority zdolali po setech 3:6, 6:3 a 6:2.

„Skvěle jsme returnovali a když se povedl return mně, povedl se často i Čangovi. Dobře jsme se doplňovali. Oba jsme dobře podávali a také si hodně pomáhali na síti. Když nebudu počítat první set, tak ve druhém a třetím setu jsme byli výrazně lepší, a proto jsme si zasloužili vyhrát,“ hodnotil zápas Macháč, který byl na returnu hlavní postavou zápasu.

Číňan Čang mu skvěle sekundoval, ale hlavní roli v tomto zápase hrál rozhodně berounský rodák. „Myslím, že ty debly tady celkově předvádím úžasné. Vůbec jsem nevěděl, že takhle dokážu hrát čtyřhru. A i s parťákem mi to hrozně dobře sedí. Když soupeře dvakrát nebo třikrát prohodíte na returnu v jednom gemu, máte velkou šanci je brejknout,“ přemýšlel nahlas.

Česko-čínská dvojice hrála výborně i v prvním setu, ale skvělý výkon pak ještě vystupňovala. „V prvním setu soupeři ukázali kvalitu, kterou nepochybně mají. Trochu jsme se rozkoukávali a sledovali, jak Ram se Salisburym hrají. Upřímně jsem je neměl úplně nastudované. S Čangem jsme se strašně dobře doplňovali a to jak na returnu, tak na servisu. Skládalo se nám to skvěle a drželi jsme to až do konce zápasu. Předváděli jsme vynikající debl.“

Některé míče na returnu od Macháče byly jako z jiné planety. Ram se Salisburym se na sebe několikrát nevěřícně podívali a hlavu si mohli ukroutit. „Pro soupeře to muselo být hodně složité. Musí být těžké hrát debla proti někomu, koho ani nemůžou znát, protože jsme s Čangem nikdy spolu nehráli. Myslím, že jim ty dva první zápasy zase tolik neřekly,“ usmál se Macháč.

Čech připustil, že hrál nejlepší deblový zápas v životě. „Myslím, že kdyby dneska proti nám hrál kdokoliv jiný, měl by to hodně těžké. Dělali jsme všechno správně, a i když jsme třeba udělali chybu, tak to mělo správnou myšlenku. V prvním setu jsme taky hráli dobře, ale od druhého setu jsme hráli skoro bezchybný tenis. A bylo to potřeba, protože oni jsou vynikající, možná nejlepší na světě, takže jinak bychom neměli šanci,” přemýšlel.

Macháč s Čangem brejknuli v zápase celkem třikrát Joea Salisburyho, jednou ve druhém setu a dvakrát ve třetím. Při brejku ve druhé sadě zahrál Macháč dva vítězné returny. Ve třetím setu měl Salisbury takový strach z Macháčových returnů, že dal při klíčovém prvním brejku při servisu na Macháče dvakrát dvojchybu. „Tam se nám to sešlo dobře. Nicméně oni těch chyb dělají strašně málo, takže hledat přes koho by se dalo přijít k levným bodům nedávalo moc smysl. Museli jsme se soustředit sami na sebe a dělat práci, jak nejlépe umíme a vyšlo nám to.“

Macháč s Čangem jsou vynikající singlisté, ale během zápasu bylo patrné, jak velkou motivaci uspět mají i v deblu, oba se neustále povzbuzovali. Přitom Čang za poslední čtyři roky odehrál v průměru pouhých šest čtyřher za rok, Macháč dokonce ještě méně. „Když jdete hrát debla proti singlistům, kteří dobře returnují, je to vždycky těžké. Samozřejmě, singlisté nejsou většinou tak důrazní na síti a nekryjí ten dvorec úplně tak dobře, ale když dobře servírují, tak je to proti nim hodně těžké. Určitě jsme dneska nevyhráli nějakou náhodou, jsme právoplatní vítězové,“ potvrzoval Macháč.

Přítelkyní Macháče je Kateřina Siniaková, jedna z nejlepších deblistek na světě. Jeho trenérem je zase Daniel Vacek, který po boku Jevgenije Kafelnikova vyhrával tituly i na grandslamových turnajích. „Vždycky se snažím na Katčinu čtyřhru dívat a musím říci, že je to paní Hráčka. To, co všechno vyhrála a dokázala, určitě nebylo omylem. I když jí to nesedne a nedaří se jí, tak z devadesáti procent dokáže ten zápas vyhrát. To nejcennější je, když se hráči nedaří a přesto si dokáže najít cestu k vítězství. Když zápas sedne oběma, tak je to pro soupeře nehratelné. Z tohohle hlediska se snažím přiučit,“ složil hold své partnerce a promluvil ještě o svém trenérovi.

„Navíc mám skvělého trenéra Daniela Vacka, který byl třetí v deblu na světě a vyhrál tři grandslamy. Do téhle doby byly mé debly hodně špatné, jakkoliv tam bylo pár dobrých momentů. Dneska mě ale moc pochválil, což mě moc od takového skvělého hráče, který hrál výborně debla i singla, potěšilo,“ dodal na závěr rozhovoru Macháč.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Osmifinále čtyřhry mužů
MACHÁČ, Čang (CHN) – Ram (USA), Salisbury (GBR) 3:6, 6:3, 6:2