Poslala domů šestnáctiletý zázrak a už vyhlíží Sabalenkovou. Každým zápasem se zlepšuju, hlásí Krejčíková

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Ve dvou dosavadních měřeních sil v loňském roce Barbora Krejčíková uhrála na šestnáctiletou Mirru Andrejevovou jen v průměru tři a půl gemu na zápas. V Melbourne se ovšem na vycházející hvězdu světového tenisu skvěle připravila a dokázala jí na předchozí nezdary odpovědět. Výsledkem její snahy bylo sladké vítězství 4:6, 6:3, 6:2 a postup do čtvrtfinále Australian Open.

„Čekala jsem, že to bude těžký zápas a také byl, protože jsem s ní měla negativní bilanci. Hodně jsme se na ty minulé zápasy dívali a snažili jsme se najít něco, čím ji teď přehraju, a jsem ráda, že se mi to povedlo,“ říkala spokojeně po utkání.

Andrejevová se postavila dva metry za základní čáru a trpělivě vracela všechno, co jí tam Krejčíková posílala. Když Češka vyrazila na síť, ona ji prohodila. Když brněnská rodačka zahrála kratší úder, tenistka z Krasnojarsku přešla do útoku. „Po prvním setu jsme s týmem diskutovali tak trošku o všem. Měla jsem pocit, že hraju dobře, ale klíčové body přesto nešly na moji stranu,“ krčila rameny.

Od druhého setu Krejčíková ještě zvýšila agresivitu a tlačila se do útoku na hranici rizika. To se jí postupně začalo vyplácet. „Během zápasu jsem se zlepšovala. Nepřekvapilo mě, že hrála hodně odzadu. Je to její hra, ve které vyniká a sedí jí to, neměla důvod oproti minulým zápasům něco extra měnit. Ve druhém a třetím setu jsem hrála nadále agresivně. Ona byla do té doby všude a vždycky mi to ještě nějak vrátila kopcem a pak jsem udělala chybu. Tak jsem tedy ještě zrychlila a povedlo se mi ji dostat do úzkých,“ popsala svůj pohled na průběh duelu.

Krejčíková se hodně tlačila k síti, ale zejména v prvním setu ji Andrejevová strojově prohazovala. „I když mě občas prohodila, určitě jsem útoky na síť neomezila. Věřila jsem tomu, že je to ta správná hra, že musím být důrazná v nábězích a ještě víc ji dostat pod tlak. Hlavně ve druhém a třetím setu už se mi na síti dařilo lépe a pro ty body jsem si tam chodila. Zkazila jsem i dost volejů, ale v těch důležitých momentech, kdy se to lámalo, jsem si to právě útokem naopak uhrála a pomohlo mi to,“ přemítala.

V sobotním úspěšném utkání čtyřhry se nechala Krejčíková ošetřovat a dvojice Krejčíková, Reboul navíc zmizela z pavouku mixu. Obavy o svůj zdravotní stav však jedenáctá hráčka světa odbyla se smíchem. „Včera ve čtyřhře jsem se nechávala ošetřovat, ale nešlo o nic vážného. Měla jsem jen špatně zatejpovanou nohu a dělaly se mi tam puchýře. A z mixu jsem se neodhlásila já, ale parťák,“ vysvětlila.

V úterním čtvrtfinále čeká Krejčíkovou obhájkyně trofeje Aryna Sabalenková, která loni ztratila za celý turnaj jediný set až ve finále s Jelenou Rybakinovou. „Je to určitě hodně těžká soupeřka, hraje tady znovu velmi dobře, stejně jako loni, kdy to tu vyhrála. Očekávám, že to nebude lehké, ale sama se tu zatím zlepšuju každý zápas a na tu výzvu se těším,“ uvedla.

Krejčíková na dálku pogratulovala k životnímu úspěchu devatenáctileté Lindě Noskové, která v sobotu zdolala světovou jedničku Igu Šwiatekovou. „Kousek včerejšího zápasu Lindy jsem viděla, ale ne celý. Je to skvělý výsledek, znám Lindu od jejích jedenácti let, hrály jsme společně v týmu českou extraligu. Jsem na ni velmi hrdá, že už takhle mladá dokáže uhrávat takové velké výsledky,“ pochválila ji.

S českou hráčkou cestuje na všechny turnaje od loňské americké túry v polovině roku šestadvacetiletý Pavel Motl. „Pavel je pro mě nejvíc asi mentální opora. Je strašně pozitivní a máme k sobě blízko. Moc mi tady pomáhá. Snaží se, aby ta atmosféra mezi námi byla dobrá, a zároveň udělá všechny důležité věci, které jsou tady potřeba. Podívá se na zápasy mých soupeřek a připravuje mi strategii. Jsem moc ráda, že tady je, že mi pomáhá a že jsem schopná to, co trénujeme a na zápasy připravujeme, prodat při výkonu na kurtu. Zatím to sklízí ovoce,“ dodala na závěr rozhovoru česká hráčka.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry žen
Mirra Andrejevová (47.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (11.) 6:4, 3:6, 2:6