Australian Open: Lehečka neztratil ani set. Plíšková nevyužila setboly, končí i Veselý

- Redakce

Úterní program v Melbourne přinesl završení prvního kola dvouhry mužů i žen. V akci byli tři čeští zástupci, jmenovitě Jiří Lehečka, Karolína Plíšková a Jiří Veselý. Lehečka zvládl roli favorita a Španěla Bernabéa Zapatu Mirallese přehrál ve třech setech. Veselý na svou první výhru v letošní sezoně stále čeká, na mladičkého Francouze Arthura Filse nevyzrál. Plíšková podlehla po boji světové trojce Jeleně Rybakinové z Kazachstánu. Tomáš Macháč a Kateřina Siniaková uspěli v úvodním kole čtyřhry.

Lehečka na úvod neztratil ani set
Jiří Lehečka (23.) úspěšně započal svou cestu za obhajobou loňského čtvrtfinále. Vítěz nedávného podniku v Adelaide s přehledem porazil v 1. kole Australian Open Španěla Bernabéa Zapatu Mirallese (78.), a to za hodinu a 42 minut po setech 6:3, 6:2 a 6:3.

Rodák z Kněžmostu si v zápase pomáhal servisem, přičemž mu nedělalo problém zahrozit i na returnu. Celkově si vypracoval deset brejkbolů, proměnit jich pak dokázal šest. Těšit se tak může na další kolo úvodního grandslamu sezony, ve kterém narazí na Američana Alexe Michelsena (91.).

„Z mé strany to byl povedený zápas. Nebylo to pro mě nic jednoduchého, foukalo a hodně pražilo sluníčko. Popral jsem se s tím dobře. Snažil jsem se těžit ze sebevědomí, které jsem získal po výhře na turnaji v Adelaide minulý týden, a povedlo se to na jedničku. Se Zapatou Mirallesem jsem prohrál před třemi lety ve finále challengeru v Poznani, ale to jsme hráli na antuce, což je jeho oblíbenější povrch. Věděl jsem, že tady ty podmínky na rychlém betonu by měly spíše sedět mně,“ nechal se slyšet Lehečka.

Plíšková nevyužila setboly proti Rybakinové
Karolína Plíšková (38.) loňské čtvrtfinále na Australian Open neobhájí. Bývalá světová jednička doplatila v Melbourne na mimořádně těžký los, který jí hned v prvním kole postavil do cesty loňskou finalistku Jelenu Rybakinovou (3.). Plíšková podlehla světové trojce poměrem 6:7(6) a 4:6.

Jednatřicetiletá Češka vstoupila do zápasu dvěma čistými hrami, o výhodu brejku ovšem rychle přišla. Za stavu 5:6 odvrátila Plíšková na podání tři setboly, aby pak sama ve zkrácené hře při vedení 6:3 tři možnosti na ukončení dramatického dějství promarnila. Třetí hráčka žebříčku ukončila set sérií pěti získaných výměn a v tom druhém nabyla ve třetím gemu výhodu klíčového brejku.

Plíšková tak podlehla Rybakinové 0:2 na sety i ve čtvrtém vzájemném střetnutí, za svůj výkon se ale rozhodně stydět nemusí. Zkušená Češka se propadne v žebříčku WTA mimo elitní sedmdesátku.

„Neproměněné setboly mě mrzely, první sada byla důležitá. Bohužel mi v tiebreaku za stavu 6:4 a 6:5 ani jednou nevyšel první servis. Samozřejmě se dalo vyhrát i tak, ale bylo to složitější. Na jednu stranu jsem ráda, že jsem s ní dokázala takhle držet krok. Na tu druhou mě prohra mrzí, protože jsem šance měla,“ okomentovala souboj česká tenistka.

Veselý na první výhru v letošní sezoně stále čeká
Jiří Veselý (293.) favorizovaného Francouze Arthura Filse (34.) nezaskočil. Devatenáctiletému rodákovi z města Bondoufle podlehl v 1. kole Australian Open za dvě hodiny a 43 minut po setech 6:4, 5:7, 2:6 a 3:6.

Veselý nezačal utkání vůbec špatně, ve třetím gemu soupeře brejkl čistou hrou a následně sadu dopodával. Slibně se pro českého hráče vyvíjelo i následující dějství, jenže za stavu 5:6 na svém servisu neproměnil vedení 40:15 a o celý set přišel. Jednalo se o klíčový moment, poté už Francouz dominoval a bez větších problémů dokráčel za svou premiérovou výhrou na australském grandslamu.

„V celém utkání jsem měl žaludek na vodě. Moc jsem včera nejedl, ráno už vůbec. Před zápasem jen trošičku rýže. Bojoval jsem sám se sebou, a i když to v prvních dvou setech asi nebylo moc vidět, tak mi bylo opravdu špatně. Ve třetím setu se zlepšil, hrál rychleji. Když měl šanci, okamžitě mě potrestal. Vyrovnaný zápas, ale on byl o kousek lepší,“ smutnil vítěz juniorského Australian Open z roku 2011.

Siniaková postupuje i ve čtyřhře
Kateřina Siniaková zvládla na Australian Open po prvním kole dvouhry také úvodní kolo čtyřhry. Česká tenistka a její australská parťačka Storm Hunterová potvrdily roli favoritek a porazily kolumbijsko-kazachstánskou dvojici Camila Osoriová, Julija Putincevová poměrem dvakrát 7:5.

Třetí nasazené Siniaková s Hunterovou prohrávaly v prvním setu už 2:5, pak ale předvedly skvělý obrat. Ve druhé sadě dohnaly manko 0:3 a o své výhře rozhodly brejkem v jedenáctém gemu.

V deblu se dařilo i Macháčovi
Po Kateřině Siniakové uspěl v prvním kole čtyřhry na Australian Open také Tomáš Macháč. Český reprezentant a jeho čínský spoluhráč Č'-čen Čang vyřadili belgické nasazené patnáctky Sandera Gilleho a Jorana Vliegena po setech 6:4 a 7:5. Macháč a Čang nenabídli svým soupeřům ani jeden brejkbol, sami udeřili na returnu vždy jednou v každém setu.

Vybrané zápasy 3. hracího dne Australian Open

1. kolo dvouhry mužů
Arthur Fils (FRA, 34.) – JIŘÍ VESELÝ (293.) 4:6, 7:5, 6:2, 6:3
Bernabé Zapata Miralles (ESP, 78.) – JIŘÍ LEHEČKA (23.) 3:6, 2:6, 3:6
Albert Ramos-Viňolas (ESP, 85.) – Casper Ruud (NOR, 11.) 1:6, 3:6, 1:6
Grigor Dimitrov (BUL, 13.) – Márton Fucsovics (HUN, 70.) 4:6, 6:3, 7:6(1), 6:2
Holger Rune (DEN, 8.) – Jošihito Nišioka (JPN, 61.) 6:2, 4:6, 7:6(3), 6:4
Alexander Zverev (GER, 6.) – Dominik Koepfer (GER, 62.) 4:6, 6:3, 7:6(3), 6:3
Richard Gasquet (FRA, 131.) – Carlos Alcaraz (ESP, 2.) 6:7(5), 1:6, 2:6

1. kolo dvouhry žen
Jelena Rybakinová (KAZ, 3.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (38.) 7:6(6), 6:4
Iga Šwiateková (POL, 2.) – Sofia Keninová (USA, 41.) 7:6(2), 6:2
Danielle Collinsová (USA, 62.) – Angelique Kerberová (GER, 655.) 6:2, 3:6, 6:1
Camila Giorgiová (ITA, 53.) – Viktoria Azarenková (22.) 1:6, 6:4, 3:6
Emma Raducanuová (GBR, 296.) – Shelby Rogersová (USA, 161.) 6:3, 6:2
Petra Martičová (CRO, 40.) – Ajla Tomljanovicová (AUS, 271.) 6:7(3), 6:4, 4:6
Rebecca Marinová (CAN, 182.) – Jessica Pegulaová (USA, 5.) 2:6, 4:6

1. kolo čtyřhry mužů
Gille, Vliegen (oba BEL) – MACHÁČ, Čang (CHN) 4:6, 5:7

1. kolo čtyřhry žen
Osoriová (COL), Putincevová (KAZ) – Hunterová (AUS), SINIAKOVÁ 5:7, 5:7