Čeká mě boj s bažinou, ví Veselý. V Melbourne ho trápila nevolnost

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Druhá sada a stav 4:4, 30:30. Jiří Veselý má ve výměně soupeře na lopatě, stačí mu jen umístit liftovaný volej do volného prostoru. Jenže míč končí v autu, a jak se následně ukáže, tak s ním mizí i naděje příbramského rodáka na postup do druhého kola Australian Open. Český tenista neskrýval na tiskové konferenci zklamání, zároveň ale naznačil, že je připraven se porvat o návrat do elitní stovky.

Jiří Veselý neudržel v úvodní rundě australského grandslamu nadějné vedení a francouzskému mladíkovi Arthuru Filsovi, který mohl těžit z mohutné fanouškovské podpory, podlehl za dvě hodiny a 43 minut po setech 6:4, 5:7, 2:6 a 3:6.

„V celém utkání jsem měl žaludek na vodě. Moc jsem včera nejedl, ráno už vůbec. Před zápasem jen trošičku rýže. Bojoval jsem sám se sebou, a i když to v prvních dvou setech asi nebylo moc vidět, tak mi bylo opravdu špatně. Ve třetím setu se zlepšil, hrál rychleji. Když měl šanci, okamžitě mě potrestal. Vyrovnaný zápas, ale on byl o kousek lepší,“ smutnil vítěz juniorského Australian Open z roku 2011.

Australian Open bylo posledním turnajem, na kterém jste mohl využít chráněného žebříčku. Měl jste to před zápasem v hlavě?
Samozřejmě, tohle nejde jen tak vytěsnit. Ta doba relativně utekla, navíc jsem nevyužil této možnosti na všech turnajích. Jen na sedmi, což je opravdu málo. Realita je taková, že teď pro mě začíná boj s pralesem, bažinou. Člověk do ní musí strčit hlavu a snažit se s tím poprat. Věk hraje bohužel proti mně, už mi není pětadvacet. I dnes jsem nebyl o moc horší než Fils, stále věřím, že to v sobě mám.

V žebříčku vám momentálně náleží až 293. pozice…
Byl jsem téměř deset let v nejlepší stovce. Takový totální sešup jsem nikdy nezažil, je to nová výzva. Při svém návratu jsem nečekal, že to bude takhle těžké. Kromě grandslamů, které mi relativně vyšly, byly turnaje z mé strany mizerné. Není to o motivaci, tu mám. Možná chci až moc, pak mi v zápasech chybí uvolněnost a nadhled. Pokud chci zpátky, musím se s tím poprat.

Dnes jste si stěžoval na nevolnost, nicméně zdravotní potíže vás provázejí celou kariérou. Jak jste na tom z dlouhodobého hlediska?
V posledním týdnu je to krušnější. Mám problémy s dechem, už několik týdnů mě trápí zablokovaná žebra. Pracujeme na tom, abych se toho zbavil. Jak říkáte, zranění mě provázejí celou kariérou, je to možná spojené i s psychikou. Nebudeme si nalhávat, že bych momentálně byl úplně v pohodě, moc jsem toho nevyhrál. Vzalo si to svou daň, což je vidět na mém těle, které je tužší. Navíc jsem starší, takže všechny ty faktory dohromady nehrají úplně v můj prospěch. Ale je to o nalezení vnitřního klidu, nesmím se dívat zpátky.

Za svou kariéru jste si různých patálií protrpěl spousty, mnoho hráčů by už snahu o návrat vzdalo. Co vás tedy žene vpřed?
Utéct se dá vždy. Je to určitě jedna z variant, ale pořád mi je 30. Dokud cítím, že mám ještě co nabídnout, abych soupeře trápil a porážel, tak mi přijde škoda tuhle etapu zabalit. Byl by to nevratný krok. Kdybych teď skončil a za tři roky se chtěl vrátit, neměl bych šanci. Cítím, že to ještě v sobě mám, jen k tomu musím najít cestu.

Do podobných tenisových „bažin“ zapadl před lety i Adam Pavlásek, který se zpátky mezi širší světovou špičku dostal prostřednictvím čtyřhry. Je to jedna z variant i pro vás?
Debl pro mě není. Určitě bych se rád porval o nejlepší stovku a dostal se do hlavních soutěží grandslamů, kde bych chtěl něco uhrát. Je to něco, na co jsem byl celý život zvyklý. Teď se jen těžko smiřuji s tím, že jsem od zmíněných met daleko. Ale nezbývá mi nic jiného než bojovat.

Pečlivěji budete muset volit i turnaje. Kam nyní budou směřovat vaše kroky?
Možností je více. Mohu se vrátit do Indie, kde budou tři challengery. Ale moc jsem nad tím nepřemýšlel. Dám si týden volno, musím vstřebat uplynulé období, kdy jsem se vracel na kurty. Bude to divoké, na většině turnajů budu muset projít kvalifikací. Musím se s tím smířit a zabojovat.

Spoléháte i na divoké karty?
Budu se snažit žádat. Doba je ale nemilosrdná, většina organizátorů dává karty mladým nebo domácím hráčům. Pro cizince není jednoduché obdržet divokou kartu. Ale pokusím se, a když to nevyjde, budu se muset prokousat kvaldou.

Stále existuje možnost, že byste se mohl na Australian Open zúčastnit čtyřhry. Momentálně jste druhý pod čarou. Budete v Melbourne čekat?
Počkám, když už jsem sem letěl. Když se nedostanu, tak ve čtvrtek nasednu do letadla a vyrazím domů.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry mužů
Arthur Fils (FRA, 34.) – JIŘÍ VESELÝ (293.) 4:6, 7:5, 6:2, 6:3