Australian Open: Bejlek je ve finále kvalifikace! Knutsonová, Šalková i Menšík zvládli premiéru

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Pět českých tenistů uspělo během druhého dne kvalifikace Australian Open. Úspěšné premiéry za sebou mají Gabriela Knutsonová, Dominika Šalková i Jakub Menšík, maximum na turnajích velké čtyřky dorovnal Vít Kopřiva. Už do finále kvalifikace navíc postoupila Sára Bejlek. S Melbourne se po třísetových duelech rozloučil Dalibor Svrčina, skončila i Tereza Martincová.

Bejlek dělí krok od hlavní soutěže
Sára Bejlek (134.) postoupila v kvalifikaci Australian Open do finálového kola. Ve středu zvítězila tenistka z Hrušovan nad Jevišovkou 6:1 a 7:5 nad Ankitou Rainaovou (223.) z Indie. Ve druhém setu prohrávala sedmnáctiletá Češka už 2:5, pak se ale blýskla sérií pěti získaných gemů v řadě. V přímém souboji o účast v hlavní soutěži vyzve Nizozemku Pattinamaovou Kerkhoveovou (235.).

„Určitě je to cenné vítězství, protože Rainaová má trochu jinou hru než spousta Evropanek. I já jsem tomu musela svou hru uzpůsobit,” radovala se Bejlek po další dvousetové výhře.

Menšík si při premiéře poradil s favoritem
Jakub Menšík (144.) má za sebou vydařený debut v kvalifikaci Australian Open. Osmnáctiletý Čech si připsal na úvod cennou výhru, když porazil Američana Brandona Nakashimu (128.) po hodině a 26 minutách 6:4 a 7:6(4). Menšík se prosadil na returnu v pátém gemu první sady, sám nečelil v utkání ani jednomu brejkbolu. Přestože ve druhém setu nevyužil za stavu 1:1 dvě šance na příjmu, v tiebreaku otočil z 0:2 a mohl se radovat z vítězství nad bývalým 43. hráčem žebříčku. Soupeřem Menšíka ve druhém kole kvalifikace bude Ital Federico Gaio (199.).

„Byl to jeden z nejtěžších možných losů, Nakashima je hodně nepříjemný hráč. Výborně jsem podával. I když tam byly chvíle, kdy se na mém podání dost hrálo, nakonec jsem to zvládl,“ říkal spokojeně český talent.

Šalková ustála grandslamovou premiéru
Dominika Šalková (218.) slaví vítěznou premiéru na grandslamové scéně. V kvalifikaci Australian Open porazila devatenáctiletá Češka po velkém boji za dvě a čtvrt hodiny 7:5, 3:6 a 7:5 Janu Fettovou (188.) z Chorvatska. V prvním setu promarnila Šalková náskok 5:1, koncovku sady naštěstí zvládla. Ve druhém dějství prohrála od stavu 3:2 znovu čtyři gemy v řadě, a tak se šlo do rozhodujícího setu. Šalková do něj vstoupila brejkem, nezvládla ho ale potvrdit. Za stavu 5:5 neproměnila na příjmu vedení 40:0, aby následně přeci jen získala klíčový brejk skrze shodu. Ta byla k vidění i v dalším gemu, který Šalková na podání zuby nehty uhrála, a mohla tak slavit postup do druhého kola. V tom ji čeká Nigina Abduraimovová (212.).

„V Austrálii to miluju a jsem hrozně ráda, že jsem vyhrála. V závěru jsem byla aktivnější a šla jsem si pro vítězství. To nakonec rozhodlo,“ vyprávěla šťastně po zápase.

Knutsonová otočila při grandslamovém debutu
Gabriela Knutsonová (168.) zvrátila duel prvního kola kvalifikace Australian Open proti Němce Friedsamové (127.), s bývalou 45. hráčkou žebříčku dvouhry si poradila po setech 2:6, 6:1, 6:2. Do své premiéry na turnaji velké čtyřky vstoupila velmi nervózně. V krátkém prvním setu nasekala čtyři dvojchyby a neměla moc protihru. Nicméně se chytla brejkem hned na úvod druhého setu. Dokázala odhodit nervozitu a soupeřku drtivými údery úplně vystřílela z kurtu. Ve zbytku utkání prohrála jen tři gemy, v závěru si pomohla skvělým servisem. Ačkoliv se hrálo necelou hodinu a půl, tak tenistky vytvořily 74 nevynucených chyb oproti 29 vítězným úderům.

„Mám obrovskou radost. Tenisově to nebyl můj nejlepší výkon, určitě mohu hrát lépe. Dobře jsem se vypořádala s nervozitou a silným větrem. Ten mě trochu zaskočil, musela jsem změnit styl hry. Je tu super atmosféra, přišlo mi zafandit i pár Čechů. Je skvělé tady být a těším se na příští zápas,“ pověděla Knutsonová.

Kopřiva vyrovnal grandslamové maximum
Vít Kopřiva (132.) napravil loňský neúspěch, kdy v Melbourne uhrál jen dva gemy. Po výborném a takticky velmi vyspělém výkonu porazil v prvním kole kvalifikace Australian Open Calvina Hemeryho (189.) dvakrát 6:3. Český zástupce si v úvodním setu hlídal průběh a Hemery tahal za kratší konec. Ve druhé sadě se Francouz dostal ke slušným příležitostem, ale strojová hra rodáka z Bílovce nakonec slavila úspěch. O postup do závěrečného kvalifikačního kola se utká se Španělem Oriolou Roca Batallou (212.).

„Letos jsem měl na rozdíl od loňska výbornou přípravu a jsem rád, že se mi na mém nejoblíbenějším grandslamu podařilo postoupit,“ říkal spokojeně po zápase.

Svrčina loňské tažení nezopakuje
Dalibor Svrčina (166.) na Australian Open neobhájí loňské druhé kolo hlavní soutěže, letos vypadl už v prvním kole kvalifikace na raketě místního rodáka Omara Jasiky (341.). Mladý český tenista prohrál po setech 3:6, 6:1, 2:6, když utkání jednoznačně rozhodla efektivita brejkbolů, neboť Jasika proměnil čtyři z pěti, zatímco Svrčina jen tři z deseti. Účastník loňského druhého kola dohrával závěr zápasu v křečích a bolestech, kvůli poraněnému kotníku letos ještě nehrál a na konci mu chyběly sily.

„Při mých brejkbolech jsem chtěl, ať si to soupeř uhraje sám, ale bohužel jsem byl až moc pasivní. Chyběla mi vyhranost. Kotník je už tak na osmdesáti procentech. Myslím, že už brzo budu v pořádku,“ hodnotil utkání Svrčina.

Martincová při bitvě přišla o náskok
Tereza Martincová (148.) si letos hlavní soutěž Australian Open nezahraje. Devětadvacetiletá Češka v Melbourne neuspěla hned v úvodním kole kvalifikace, v němž padla po více než dvou a půl hodině poměrem 7:6(4), 4:6 a 4:6 s Ann Liovou (165.) ze Spojených států.

Mrzet může Martincovou především druhý set, v němž byla znatelně lepší hráčkou a ve všech gemech na příjmu vedla, nezvládala ale jejich koncovky. V rozhodujícím dějství pak pražská rodačka smazala manko brejku a za stavu 4:4 měla na příjmu možnost jít do vedení. Po druhém servisu returnovala křižným bekhendem za roh dvorce, gem prohrála a v tom dalším selhala při svém podání. 

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace žen
Ankita Rainaová (IND, 233.) – SÁRA BEJLEK (132.) 1:6, 5:7

1. kolo kvalifikace mužů
Calvin Hemery (FRA, 189.) – VÍT KOPŘIVA (132.) 3:6, 3:6
DALIBOR SVRČINA (164.) – Omar Jasika (AUS, 342.) 3:6, 6:1, 2:6
JAKUB MENŠÍK (167.) – Brandon Nakashima (USA, 134.) 6:4, 7:6(4)

1. kolo kvalifikace žen
GABRIELA KNUTSONOVÁ (166.) – Anna-Lena Friedsamová (GER, 127.) 2:6, 6:1, 6:2
Ann Liová (USA, 167.) – TEREZA MARTINCOVÁ (156.) 6:7(4), 6:4, 6:4
DOMINIKA ŠALKOVÁ (220.) – Jana Fettová (CRO, 188.) 7:5, 3:6, 7:5