Šalkové při premiéře pomohl YouTube. Peníze hlavní roli nehrály

- Radek Štohl, David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Loni touto dobou sotva byla v kvalifikacích turnajů kategorie ITF. O dvanáct měsíců později už brouzdá slunnou Austrálií, ve své oblíbené destinaci navíc (zatím) působí úspěšně. Dominika Šalková (218.) zvítězila při své grandslamové premiéře, v prvním kole kvalifikace v Melbourne pokořila bývalou členku elitní stovky Janu Fettovou (188.). Stále tak sní o hlavní soutěži. „Mám to tady hodně ráda. Hlavně jsem hrála o to, abych zde absolvovala co nejvíce zápasů,“ zdůraznila mladá Češka.

Těžké podmínky, nevyzpytatelná soupeřka i velká nervozita. Devatenáctiletá Češka na úvod Australian Open ustála několik náročných překážek. „Ze začátku jsem na sobě cítila nervozitu, s čímž mi soupeřka pomohla, nedala míč do kurtu. Pak jí to tam začalo padat, sama jsem naopak začala dělat chyby. Koncovku prvního setu jsem naštěstí zvládla. Bylo to klíčové,“ oddechla si bývalá 24. juniorka světa.

Nervozita ji stále neopouštěla, což se projevilo i v dalším průběhu zápasu. „V důležitých balonech mi přestaly jít nohy. Normálně to střílím, hrála jsem však pomalu, byla jsem vyklepaná,“ uznala s úsměvem. „Naštěstí jsem to vybojovala. Řekla jsem si, že když už jsem tady, tak chci vyhrát,“ přiblížila exkluzivně Tenisovému světu.

První set urvala v poměru 7:5, druhý ztratila 3:6. Ve třetím už měla namále, za stavu 3:4 15:40 čelila dvěma brejkbolům soupeřky. „Věděla jsem, že za 3:5 by to už bylo těžké. Povedla se mi první podání, pak jsem dobře zahrála, konečně jsem do toho šla nohama. Tento gem byl klíčový. Za 4:5 jsem dokázala zapodávat a pak ji brejknout,“ promluvila Šalková o rozhodujících momentech.

Na kurtu se nemusela rvát pouze se zkušenou Chorvatkou, ale i nepříjemným větrem. V úvodu duelu přitom tento problém tenistky neobtěžoval. „Bylo to těžké, chvilkami jsem si nebyla schopna nadhodit. Nešlo mi podání. Obě jsme zastavovaly hru. Pro mě to určitě výhoda nebyla,“ zmínila vítězka čtyř titulů na okruhu ITF.

Při grandslamové premiéře rozhodně neměla snadný los, vyzvala někdejší 97. singlistku světa. „Nebylo to nejhorší, mohla jsem dostat stokrát horší soupeřky. Věřila jsem si na ni,“ svěřila se.

Měla proč, při jejich loňském setkání v Trnavě zvítězila právě mladší Češka. „Věděla jsem, co hraje. Koukala jsem na to ještě na YouTube, naštěstí tam ten zápas stále je,“ usmála se Dominika Šalková.

Do Melbourne se hodně těšila, dva roky nazpět zde dosáhla na osmifinále juniorské dvouhry. Mezi dospělými je to však odlišné v mnoha ohledech, včetně finančního ohodnocení. „Že tu je o dost více peněz? Myšlenka na to byla,“ přiznala. „Upřímně jsem se na to ale nesoustředila. Mám to tady hodně ráda, hlavně jsem hrála o to, abych zde absolvovala co nejvíce zápasů,“ měla jasný cíl.

Účast v kvalifikaci Australian Open si zajistila famózním podzimem, od října do listopadu vybojovala tři trofeje na turnajích kategorie ITF. „Od tenisu jsem si potřebovala dát úplnou pauzu. Pak jsem měla tréninky, zaměřila se na kondici, abych si zachovala formu. Na konci roku jsem hrála na extralize, pomohlo mi to i v přípravě. Doufám, že mé výkony budou pokračovat,“ přeje si.

Dostane se do finále kvalifikace? V cestě stojí Nigina Abduraimovová (212.) z Uzbekistánu.