Bejlek v Melbourne cítí pohodu. Oproti loňsku jsem sebevědomější, říká

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – První Češkou, která nastoupila ve druhém kole kvalifikace na letošním Australian Open, byla Sára Bejlek. Proti nejlepší Indce současnosti Ankitě Rainaové nastoupila ve velkém stylu. Druhý set sice přinesl komplikace, ale Bejlek si s nimi poradila a v pátek se střetne v bitvě o postup do hlavní soutěže s Nizozemkou Lesley Pattinamaovou Kerkhoveovou.

„Začala jsem výborně a suverénně a z mé strany se toho vlastně po prvním setu tolik nezměnilo,” líčila Bejlek utkání. První sadu ovládla za pouhých 26 minut poměrem 6:1. Ve druhé však sedmnáctiletá Češka začala ztrácet. „Ona prostě jenom začala hrát o moc líp. Uvolnila se a možná si řekla, že nemá co ztratit. Já navíc přidala pár nevynucených chyb a najednou jsem byla dva brejky dole. Nakonec jsem to ale zvládla. Určitě je to cenné vítězství, protože Rainaová má trochu jinou hru než spousta Evropanek. I já jsem tomu musela svou hru uzpůsobit,” zůstala Bejlek pokorná.

Závěr druhého setu zvládla mladá Češka bravurně. Od stavu 2:5 už nepovolila soupeřce ani gem. „Trochu jsem opustila taktiku, na které jsme byli domluvení, a trenér mi připomněl, čeho bych se měla držet. Hlavně jsem ale zůstala v klidu, i když jsem byla dva brejky dole. Věděla jsem, že kdyby takhle hrála pořád, tak by nebyla na světě dvoustá, ale padesátá.”

Oproti loňsku zatím Češka kvalifikací proplouvá suverénně. „Moc jsem toho nezměnila, ale nabrala jsem nějaké sebevědomí a tak trochu vím, že když předvedu svůj standard, mohlo by to stačit na výhru. S trenérem jsme se na Indku koukali a řekli si taktiku,” vysvětlila. 

Bejlek také letos daleko častěji útočí a uhrává si míčky sama. „S kondičákem jsme hodně pracovali na tom, abych zesílila. Vždycky jsem byla takové malé tintítko. Taky pociťuju, že útočím víc než dřív. Oproti loňsku se cítím trochu uvolněnější. Mám v sobě nějaký vnitřní klid a větší sebevědomí a už trochu letos taky vím, do čeho jdu. Už nejsem ani tolik nervózní. Stejně jako loni platí, že jsem se sem těšila a že to tu mám moc ráda,” popsala.

Pořadatelé českou tenistku poctili nasazením na velký kurt, proti Rainaové nastoupila v 1573 Areně. „Už loni jsem hrála s Alyciou Parksovou na velkém kurtu a pak s Bárou Krejčíkovou dokonce na stejném kurtu jako dneska. Věděla jsem trochu, do čeho jdu. Je pravda, že tenhle kurt jiný než ty ostatní, je o dost větrnější. Jakmile trochu zafouká, je to hned cítit. Jsem ráda, že už mě pořadatelé nasazují na větší dvorce, ráda si na to zvykám a doufám, že to v kariéře budu zažívat častěji,” vyznala se.

Češka se stala prvním naším želízkem v ohni, které si zahraje třetí kolo kvalifikace. „Na dva zápasy ve dvou dnech jsem zvyklá. Díky tomu budu mít zítra volno. Soupeřku ve finále kvalifikace vůbec neznám, ale s trenérem ji prostudujeme a na zápas se dobře připravíme,” uvedla.  

Zatímco v úterý šla Bejlek na kurt hned jako první, o den později si zahrála až jako úplně poslední. „Byl to hodně velký skok, když jeden den nastupujete v deset ráno a druhý den pak odpoledne. Úplně to ale neřeším, beru to, jak to je. Jeden den však musíte vstát v půl sedmé a druhý den můžete spát, do kolika chcete. Na druhou stranu, ráno víte, kdy začnete, a připravujete se na konkrétní čas, což je dobře,” popsala pro a proti.