Kopřiva využil United Cupu, odčinil loňské Melbourne. Chci ještě dál, hlásí

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Výborným způsobem vstoupil do kvalifikace Australian Open šestadvacetiletý Vít Kopřiva (132.). Proti Francouzi Calvinu Hemerymu (189.) ani jednou neztratil servis a po zodpovědném výkonu postoupil do druhého kola. Oproti loňské porážce s domácím Sweenym, při které uhrál pouze dvě hry, to byla vítaná změna.

„Letos bylo jinak úplně všechno. Loni jsem přijel nepřipravený a trošičku i zraněný, letos jsem měl naopak velmi dobrou přípravu. Na zápas jsem se dal loni do kupy, ale pak to vypadalo tak, jak to vypadalo. Letos už jsem v Austrálii nějakou dobu, dobře jsem potrénoval a na kurtu jsem se cítil daleko lépe,” hledá rozdíly Kopřiva.

Soupeř do prvního kola grandslamu sice nebyl jednoduchý, ale v osudí byly bezpochyby i složitější losy. „Na grandslamu člověk s losem nikdy neví, ale Hemery hrál v Melbourne po čtyřech letech, tak jsem si říkal, že by nemusel být tak zkušený. Z tohoto pohledu se to, myslím, projevilo, protože ty těžké situace jsem dokázal zvládnout lépe než on,” hodnotí rodák z Bílovce.

Rozhodující moment hledal těžko. „Důležité byly páté hry obou setů. V prvním jsem udělal brejk. On za první tři gemy nešel snad ani jednou přes druhý servis, ale já jsem v tom gemu výborně třikrát zareturnoval, on udělal jednu chybu. Dostal jsem se do vedení a od té doby se mi hrálo na kurtu velmi dobře. Ve druhém setu jsem zase nekonečnou pátou hru na servisu po velkém boji zvládl,” přemítá.

Hemery je sice o 13 centimetrů vyšší než Kopřiva, ale předváděl po většinu zápasu spíše udržovací hru. „Francouz Hemery výborně servíroval. Pak mě trochu překvapil tím, jak se soustředil na defenzivu. Zápas jsme začali v úplném bezvětří a už tam začal hrát soupeř defenzivněji a pak, když začalo foukat, už se to snažil držet v kurtu o to víc. Byly chvíle, kdy mě to zaskočilo, ale nakonec jsem si to pohlídal,” vysvětluje Kopřiva.

„Byl jsem trochu odvážnější a měl jsem trochu štěstí v tom, že jsem proti větru hrál s novými balony. Mohl jsem tak švihat více než soupeř,” uvádí po výhře 6:3 Kopřiva.

Letos odjel Vít Kopřiva na United Cup. Loni se odtud ke skvělým výkonům na grandslamu odrazili Jiří Lehečka s Daliborem Svrčinou. „Vím, že loni holky i kluci vytvořili loni suprovou partu a strašně mě mrzelo, že jsem tam s nimi nemohl být. Věděl jsem, že turnaj má parádní organizaci a říkal jsem si, že bych byl rád součástí týmu, i když jsem si nakonec nezahrál. Moje očekávání to určitě naplnilo a dokonce bych řekl, že překonalo. Byť jsme oba zápasy prohráli, parta byla super a zvykli jsme si na podmínky v Austrálii. Byť se hrálo v Perthu, tak povrch tam byl stejný jako tady. Bylo mi jasné, že to nejde jako loni, tedy jezdit sem bez přípravy.”

V Melbourne hraje Kopřiva potřetí. Poprvé tu uhrál v kvalifikaci kolo, podruhé loni hladce prohrál s domácím Sweenym hned v prvním zápase. „Před dvěma lety jsem tu zaznamenal svůj první vyhraný zápas na grandslamovém turnaji, na to mám samozřejmě dobré vzpomínky. I když se mi tu loni nedařilo, tak na Austrálii vždycky rád vzpomínám, protože je to pro mě nejhezčí grandslam. Jediným problémem zůstává delší cesta. Jinak je to tu ale organizačně výborné, vždycky se sem těším. Kolo jsem tu už uhrál, ale určitě bych tu rád postoupil ještě dál.”

V závěru loňské sezony měl Kopřiva výbornou formu a přiblížil se stému místu na žebříčku ATP. „Na jihoamerické tour jsem měl určitě vyšší cíle, ale ty nebylo vůbec jednoduché naplnit. Chtěl jsem se posunout někam ke stovce žebříčku, což byla velmi náročná mise. Celkově bych to ale nehodnotil špatně. Odehrál jsem tam dva hodně dobré turnaje. Na prvním jsem vypadl sice ve druhém kole, ale na druhém jsem postoupil do semifinále. Třetí turnaj už jsem hrál trošičku se zraněním, takže jsem pak ukončil sezonu, oddechl si a znovu se zapojil do přípravy. Dělali jsme nejdřív kondici, pak tenisovou přípravu, zahrál jsem si extraligu a bylo to dobré,” dodal na závěr Vít Kopřiva.