Vítězný debut v Melbourne! Byl to jeden z nejtěžších možných losů, ví Menšík

- David Schlegel, Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Podobný začátek roku si Jakub Menšík jistě přál! Český teenager navázal na postup do finále challengeru v Canbeře, když zvládl náročné úvodní kolo kvalifikace Australian Open. V něm si turnajový debutant poradil se zkušeným Američanem Brandonem Nakashimou po setech 6:4 a 7:6(4), přičemž svému protivníkovi nenabídl ve větrném Melbourne Parku ani jeden brejkbol. Menšík porazil bývalého člena Top 50 Nakashimu také minulý týden v Canbeře, kde ovládl semifinále poměrem dvakrát 7:5.

Jak se ohlížíte za duelem proti Brandonu Nakashimovi v Melbourne?
Zápas hodnotím velmi pozitivně, protože jsem vyhrál. Jednalo se o náročné první kolo, byl to tady jeden z nejtěžších možných losů. Brandon je velice dobrý a zkušený tenista. Hráli jsme spolu před týdnem v Canbeře. Znám ho velice dobře a vím o jeho kvalitách, byl jsem na něho dobře připraven. Podal jsem nadprůměrný výkon, který mi pomohl k výhře.

V Canbeře jste proti Nakashimovi zvládl koncovky. Cítil jste se díky tomu sebevědoměji?
Určitě, sebevědomí teď mám. Udělal jsem doma velmi kvalitní přípravu. Věřím si a vím, že na to mám. V tomto zápase tomu nebylo jinak.

Dokážete určit rozhodující moment utkání?
V prvním setu jsem ho dobře dokázal brejknout, potom jsme se už nebrejkli až do závěrečného tiebreaku. Hodně důležitý byl dnes můj první servis, neuvěřitelně mi tam padal a měl jsem i velmi dobrou efektivitu, což mi pomohlo.

Našel se v utkání moment, kdy jste byl trochu vyveden z konceptu, nebo jste si udržel stabilní výkon po celou dobu?
Udržet takhle výborný výkon po celé utkání je skoro nemožné, takže pár výkyvů jsem tam měl. Byly tam samozřejmě momenty, kdy to bylo na jednu branku a kdy jsem byl lepší já. Ke konci ale byly vyrovnané gemy spíše na mém servisu.

Zdálo se, že soupeř má větší podporu od fanoušků z hlediště. Jak to na vás působilo?
Je něco jiného, když tam má fanoušky a když tam přijdou nějací víceméně opilci. Chtěli povzbuzovat neférově, ale tohle je sport. Pamatuju si před dvěma lety z juniorského turnaje, že to tady bylo úplně stejné, takže jsem o tom věděl.