Výdělky na ženském okruhu: Čtyři Češky jsou v Top 15, na nejvíc si přišla Šwiateková

- Marek Bartošík

Letošní sezona na elitním ženském okruhu WTA je u konce, a tak je čas na bilancování. Kromě množství bodů do žebříčku a počtu trofejí patří k hlavním ukazatelům úspěšnosti tenistek také celková finanční odměna za kalendářní rok. Letos si nejlépe vedla Iga Šwiateková, která se přiblížila hranici 10 milionů amerických dolarů. V elitní patnáctce bychom našli i čtyři Češky.

Čtyřiadvacetiletá Markéta Vondroušová ozdobila letošní sezonu senzačním triumfem na Wimbledonu. Za titul z travnatého grandslamu obdržela šek na 2 974 458 amerických dolarů, celkově si letos vydělala 4,47 milionu dolarů (přibližně 100,7 milionu korun). To jí zajistilo v pořadí šestou příčku.

V Top 10 najdeme ještě devátou Karolínu Muchovou. Sedmadvacetiletá finalistka Roland Garros a semifinalistka US Open si letos přišla na 2,8 milionu dolarů (63 milionů korun). Tato částka mimochodem činí 43 procent z jejích „prize money“ za celou dosavadní kariéru.

Na jedenácté příčce se umístila Petra Kvitová, která si letos na turnajích vydělala 2,5 milionu dolarů (56 milionů korun). S těsným odstupem následuje třináctá Barbora Krejčíková s 2,3 milionem dolarů (přibližně 52 milionů korun).

Přes hranici jednoho milionu dolarů se letos dostaly ještě pětadvacátá Marie Bouzková (1,46), třicátá Kateřina Siniaková (1,2) a čtyřicátá Karolína Plíšková (1,06). Siniaková si vydělala více než polovinu ve čtyřhře (630 tisíc dolarů).

Pro srovnání uvádíme ještě příklad Gabriely Knutsonové, jež letos zářila na nižším okruhu ITF. Šestadvacetiletá Češka ovládla čtyři turnaje, z toho tři s dotací 25 tisíc dolarů a jeden 40tisícový, a dále si zahrála třikrát o titul. Přestože je v žebříčku WTA na 155. místě, v pořadí výdělků jí patří až 351. pozice s částkou 47 360 dolarů (1,07 milionu korun). Knutsonová se totiž ještě neobjevila na štědře dotovaných grandslamech, což se ale od Australian Open 2024 změní.

Největších finančních odměn za tenisové úspěchy letos dosáhla polská hvězda Iga Šwiateková. Světová jednička, která ovládla šest turnajů včetně Roland Garros a Turnaje mistryň, si polepšila o 9 857 686 amerických dolarů (více než 222 milionů korun). Nutno doplnit, že všechny odměny jsou uvedeny před zdaněním.

Kompletní přehled výdělků na ženském okruhu naleznete zde.