Chystá se odveta za Madrid! V Římě finále znovu obstarají dvě nejlepší hráčky světa

- Jan Vojkůvka

Stejně jako před dvěma týdny na Mutua Madrid Open, i finále Internazionali BNL d'Italia obstarají dvě nejvýše postavené hráčky ve světovém žebříčku. V sobotu se proti sobě na kurt postaví první hráčka světa Iga Šwiateková a světová dvojka Aryna Sabalenková.

Když se obě tenistky spolu utkaly před dvěma týdny o titul v Madridu, byla z toho epická bitva, která se protáhla na více než tři hodiny. O něco šťastnější byla nakonec Šwiateková, která zvítězila 7:5, 4:6, 7:6(7), když v průběhu třetí sady úspěšně odvrátila tři mečboly.

Obdobný maraton by publikum rádo vidělo i v Římě. Ostatně, vyrovnaný a těžký zápas očekává i Sabalenková, která by se vůbec nedivila, kdyby se ve Foro Italico jejich souboj opět protáhl někam ke třem hodinám.

„Naše souboje mám hrozně ráda. Vždy je to velmi těsné,“ pověděla Sabalenková poté, co v semifinále přešla přes Američanku Danielle Collinsovou, kterou porazila 7:5, 6:2. „Někde jsem zahlédla, že nade mnou při trénincích nepřemýšlí. Já osobně to mám jinak, po tolika náročných zápasech, které jsem s ní prohrála, se kvůli ní snažím vždy zlepšovat a být na kurtu lepší,“ upozornila.

Šwiateková, která v semifinále porazila Coco Gauffovou 6:4, 6:3, si naopak myslí, že zápas v Římě bude zcela o něčem jiném, než byl ten v Madridu. „Podle mě nedává moc smysl, aby se přemýšlelo o těchto dvou zápasech jako o nějakém pokračujícím příběhu, protože se jedná o zcela jiný turnaj. To finále určitě nebude stejné,“ poznamenala.

Šwiateková má proti Sabalenkové prozatím výrazně pozitivní zápasovou bilanci, když si připsala sedm vítězství z deseti utkání. Přesto, i kvůli tomu, že spoustu zápasů bylo vyrovnaných, nebere sobotní zápas na lehkou váhu.

„Budu se snažit myslet na přítomnost, nevracet se v myšlenkách k Madridu,“ pokračovala šampionka Mutua Madrid Open. „Samozřejmě budu muset to utkání zanalyzovat kvůli taktice, ale ne nějak moc. Myslím, že obě umíme zahrát i lépe, než jsme hrály ve Španělsku. Bude to zcela jiný příběh a na to se musím soustředit,“ podotkla.

Pokud by Šwiateková ve Foro Italico dokázala v sobotu zvítězit a vybojovat další titul na své konto, vzdálila by se ve světovém žebříčku Sabalenkové už na rozdíl přes 3500 bodů. To by jí dodalo klid i pro blížící se Roland Garros, kde bude obhajovat 2000 bodů za loňský titul.

Sabalenková jí však nechce tento trhák dovolit a pevně věří, že může v římském finále oplatit Šwiatekové nedávnou porážku. „Myslím, že úroveň hry a tenisu mám teď tak vysokou, že mohu bojovat o vítězství. Musím se jen soustředit sama na sebe, nic neuspěchávat a trpělivě vyčkávat na ty správné údery, kterými budu výměny zakončovat,“ dodala.

Finále turnaje WTA 1000 v Římě je na programu v sobotu od 17 hodin.