Trenéři Kotyza a Kunst: Pála je pokorný chlap na správném místě, má dobrý směr

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE SEVILLY – Česká reprezentace se může na finálovém turnaji Poháru Billie Jean Kingové pyšnit nejen širokým hráčským kádrem, ale také tím trenérským. Svou ruku k dílu přiložili i dlouhodobý týmový kouč David Kunst a osobní trenér Lindy Noskové David Kotyza. Ti se po vítězném vstupu do španělské mise rozpovídali nejen o vzájemné spolupráci, ale také o schopnostech Petra Pály.

Český tým přijel do Sevilly s širokým trenérským zastoupením. Jak je náročné sladit vize jednotlivých koučů s tím, jak to vidí kapitán Petr Pála?
Kotyza: Je nejúspěšnějším kapitánem, kterého máme. Někteří kapitáni nechtějí, aby u týmu osobní trenéři byli. Pinďa (Petr Pála) zvolil tuhle cestu, aby získal o hráčkách informace. Aby zjistil, co jí může říct a co ne. Dělá to hodně citlivě a nese to výsledky. Pro někoho to může být rušivý element, protože je nás hodně, ale zatím to vychází a já to považuji za dobrý krok. Nevím, jestli má ten kluk štěstí…

Kunst: To asi nebude štěstí. Pinďa je pokorný, hodně dá na osobní trenéry, hodně s nimi během týdne komunikuje. Je to dobrý směr. 

Kotyza: I v průběhu roku je v kontaktu s hráčkami i trenéry, známe se léta. Zjišťuje, jak je na tom hráčka zdravotně, jak jí to jde. Umí být diplomatický, je to chlap na správném místě.

A co týmové porady? Tam větší počet trenérů nedělá neplechu?
Kunst: Večer si vždy spolu sedneme a řekneme si svoje představy. Právo a povinnost učinit finální rozhodnutí ale má vždy kapitán. On ví, jak se holky cítí a jestli si potřebují zrovna odpočinout. Někdy to vypadá, že nehraje ta nejsilnější sestava, ale je důležité, aby nastoupily ty nejvíce připravené.

V úvodním zápase turnaje jste Švýcarky smázli 3:0. A to navíc bez Markéty Vondroušové. Lepší to ani být nemohlo, že?
Kotyza: To „smázli“ bych dal do velkých uvozovek. Lindě bude příští týden 19 let a hrála poprvé. Céline Naefová, která je ještě o něco mladší, podala výborný výkon. Ten výsledek trochu mate, i debl byl vyrovnaný. Hrát ho za stavu 1:1, nevím, jestli by sestava byla stejná. Můžeme být opravdu rádi, jak celý zápas dopadl. 

Vaše svěřenkyně Linda Nosková zvítězila po dramatickém třísetovém boji. Jak jste s ní utkání zhodnotil?
Kotyza: V šatně jsme zápas probírali, ona dokáže o svých výkonech mluvit velmi sebekriticky. Shodli jsme se, že nejdůležitější byl fakt, že přinesla bod do šatny. Přestože průběh nebyl ideální. Má povahu tichého zabijáka, což je její obrovská výhoda. Na konci se vymáčkla a Céline přejela, málokterá premiéra v tom věku takhle dopadá.

Kunst: Linda se strašně zlepšila. Servis, forhend… Mohla by ho používat ještě víc, obíhat si return. Šla opravdu nahoru, i mentálně bylo vidět, jak zvládla koncovku s Naefovou. Klobouk dolů, premiéra jako hrom.

Linda si včera trochu stěžovala, že všichni v jejím okolí berou účast na Poháru Billie Jean Kingové jako samozřejmost…
Kotyza: My si uvědomujeme, že to samozřejmost není. Ale nebudeme jí zase mazat med kolem pusy. Nepotřebuje, aby ji každý plácal po ramenou. Sama ví, že je dobrá. Do osmnácti let je první na světě, za chvíli jí bude devatenáct a bude ve své věkové kategorii druhá za Coco Gauffovou. Je to skvělá tenistka, u které je fajn si říkat i rezervy, protože za chvíli tady můžeme mít další holku, která bude klepat na nejlepší desítku.

V pátek vás čeká klíčový souboj se Spojenými státy americkými. Víte, co od tohoto soupeře můžete očekávat?
Kotyza: Mají variabilní tým a naší malou výhodou je, že se můžeme podívat, jak budou hrát se Švýcarskem. Může to být hodně vyrovnaný zápas. Jsme ale v trochu lepší pozici, hrají ve čtvrtek odpoledne, naopak my máme teď dva dny volna.


Galerie