US Open: Vondroušová uspěla v osmifinálové bitvě a slaví turnajové maximum!

- Redakce

V New Yorku začal druhý týden hlavní soutěže US Open. Na posledním grandslamu sezony opět uspěla Markéta Vondroušová, která v třísetovém osmifinále porazila domácí Peyton Stearnsovou. Wimbledonská šampionka Vondroušová posléze odstoupila z deblového osmifinále, kde měla nastoupit po boku Barbory Strýcové. Bohatý program měli ve Flushing Meadows i čeští junioři a juniorky. Do další fáze turnaje postoupily Nikola Bartůňková a Tereza Valentová, Jan Hrazdil a Maxim Mrva naopak končí.

Vondroušová je ve čtvrtfinále US Open
Markéta Vondroušová (9.) postoupila poprvé v kariéře do čtvrtfinále US Open! Česká favoritka se v osmifinále s nenasazenou Američankou Peyton Stearnsovou (59.) pořádně nadřela, nakonec ale zvítězila po více než dvou hodinách boje 6:7(3), 6:3 a 6:2.

Vondroušovou během utkání na dvorci Louise Armstronga viditelně trápil bolavý loket, přesto nasázela hned devět es a celkem 23 vítězných úderů. Pořadatelé rozhodli v koncovce první sady o zatažení střechy.

Do zápasu lépe vstoupila Stearnsová, která vedla po brejku z druhého gemu už 4:1. Vondroušová však srovnala a vynutila si tiebreak. V něm uspěla díky dvěma minibrejkům Američanka.

Česká hvězda odskočila zkraje druhé sady do vedení 3:0, a přestože Stearnsová dvakrát manko smazala, Vondroušová dokázala vždy zareagovat úspěchem na returnu a set zakončila na svém podání.

V rozhodujícím dějství si wimbledonská šampionka připsala brejk hned v úvodním gemu, v němž využila svůj šestý brejkbol. Ve zbytku utkání už Vondroušová na dvorci dominovala a oslavila jedenáctou grandslamovou výhru v řadě. Může se tak těšit na své premiérové newyorské čtvrtfinále, kde vyzve domácí Madison Keysovou (17.).

„Soupeřka začala velmi dobře. Střílela do míčů, nutila mě běhat. Musela jsem bojovat až do konce. Sezona je dlouhá, naše těla dostávají zabrat. Zítřejší volno mi snad pomůže,“ řekla wimbledonská vítězka.

Vondroušová se Strýcovou se odhlásily ze čtyřhry
Markéta Vondroušová a Barbora Strýcová si čtvrtfinále čtyřhry na US Open nezahrají. Ze zápasu s kanadsko-novozélandskou dvojicí Dabrowská, Routliffeová odstoupily. Hlavním důvodem je postup Vondroušové do čtvrtfinále singlu, na který se bude chtít ve zbytku turnaje primárně zaměřit.

„Říkala jsem, že se nechci odhlásit, protože to je Bářin poslední turnaj. Napsali jsme jí, ona odpověděla, že obě musíme být na sto procent, jinak to nejde. A já jsem fakt nevěděla, co bych už na kurtu dělala,“ okomentovala Vondroušová situaci.

Dál postupuje i Bartůňková
Nikola Bartůňková si ve druhém kole juniorského US Open pořádně mákla. V roli favoritky nakonec italskou kvalifikantku Noemi Basilettiovou porazila, a to za dvě hodiny a 35 minut po setech 6:3, 5:7 a 6:1. Ani jedna z tenistek nebyla v zápase příliš jistá na servisu, k vidění bylo celkově jedenáct brejků. Češka nicméně udávala tempo duelu, čemuž odpovídá i statistika 42 vítězných úderů.

Valentová ztratila jen dva gemy
Tereza Valentová postoupila na US Open do osmifinále juniorské dvouhry. Šestnáctiletá Češka ve 2. kole smetla domácí divokou kartu Anitu Tuovou za hodinu a 22 minut po setech 6:0 a 6:2. V utkáni si tenistka pražské Sparty připsala skvělých 25 winnerů, tedy o 18 více než její soupeřka.

Vybrané zápasy 8. hracího dne US Open

Osmifinále dvouhry žen
Peyton Stearnsová (USA, 59.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (9.) 7:6(3), 3:6, 2:6
Madison Keysová (USA, 17.) – Jessica Pegulaová (USA, 3.) 6:1, 6:3
Uns Džábirová (TUN, 5.) – Čchin-wen Čeng (CHN, 23.) 2:6, 4:6
Darja Kasatkinová (14.) – Aryna Sabalenková (2.) 1:6, 3:6

Osmifinále dvouhry mužů
Jack Draper (GBR, 123.) – Andrej Rubljov (8.) 3:6, 6:3, 3:6, 4:6
Carlos Alcaraz (ESP, 1.) – Matteo Arnaldi (ITA, 61.) 6:3, 6:3, 6:4
Daniil Medveděv (3.) – Alex de Minaur (AUS, 13.) 2:6, 6:4, 6:1, 6:2
Alexander Zverev (GER, 12.) – Jannik Sinner (ITA, 6.) 6:4, 3:6, 6:2, 4:6, 6:3

Osmifinále čtyřhry žen
STRÝCOVÁ, VONDROUŠOVÁ – Dabrowská (CAN), Routliffeová (NZL) bez boje

2. kolo dvouhry juniorů
Adhithya Ganesan (USA) – JAN HRAZDIL 7:6(5), 7:6(3)
I Čou (CHN) – MAXIM MRVA 6:7(2), 6:2, 7:6(8)

2. kolo dvouhry juniorek
Noemi Basilettiová (ITA)– NIKOLA BARTŮŇKOVÁ 3:6, 7:5, 1:6
TEREZA VALENTOVÁ – Anita Tuová (USA) 6:0, 6:2

1. kolo čtyřhry juniorek
Harmonová, Slamaová (obě USA) – KOVAČKOVÁ, SAMSONOVÁ 2:6, 1:6

Kompletní program a výsledky dne naleznete na oficiálním webu turnaje.