Juniorka Valentová touží po grandslamovém úspěchu. A její láska? Hvězdný Novak!

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Šestnáctiletá Tereza Valentová přicestovala do Flushing Meadows v pozici nejvýše postavené Češky na juniorském žebříčku ITF. A roli adeptky na zajímavý výsledek zatím potvrzuje, na svém premiérovém US Open dokráčela už do osmifinále. Kromě samotného turnaje se však nadějná tenistka pražské Sparty těšila i na další záležitost, a to čistě srdeční – fotku s Novakem Dojokovičem.

Ač to podle výsledku nevypadá, Tereza Valentová se na vítězství ve druhém kole poměrně nadřela. Na kurtu strávila hodinu a 22 minut, obzvlášť ve druhé sadě se pak s Američankou Anitou Tuovou přetahovala o každý gem.

Česká tenistka si utkání pohlídala a po výsledku 6.0, 6:2 postoupila do osmifinále juniorské dvouhry. „Soupeřce je teprve čtrnáct, přesto podala skvělý výkon. V prvním setu jsem hrála dobře, byla jsem koncentrovaná a Američanka dělala dost nevynucených chyb. Pak jsem trochu polevila, nesoustředila se tolik. Naštěstí jsem se do toho dostala a dotáhla utkání do vítězného konce. Výsledkově to vypadá jednoduše, nicméně druhá sada byla o pár míčích,“ nechala se slyšet Valentová.

Češka na pořádný grandslamový úspěch stále čeká. Nejdále dokráčela v Austrálii, kde její cesta skončila ve čtvrtfinále. Jenomže tehdy bojovala s nemocí, teď by tedy její ambice mohly být minimálně podobné. „Hrozně bych chtěla něco uhrát, cíle jsou vysoké. Jdu však zápas od zápasu,“ ujistila.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tereza Valentová (@tery.valentova)

Hráčka pražské Sparty si na US Open přivezla vítěznou formu z pražských Spojů, kde nedávno ovládla turnaj kategorie J300. „Skvělý týden. Byl těžký mentálně, obhajovala jsem titul z minulého roku. Byla jsem nervózní, porazila jsem ale šikovné soupeřky,“ těšilo šestnáctiletou českou naději.

Ta dostala od pořadatelů šanci na červencovém Livesport Prague Open, kde v kvalifikaci vyzvala Dajanu Jastremskou. A přestože prohrála 1:6, 4:6, byla za příležitost ráda. „Bylo to úžasné! Krásný turnaj, vůbec poprvé v životě jsem měla nástupovku – písničku Sirius od The Alan Parsons Project. Zkušenost obrovská, stejně tak moje nervozita,“ smála se.

Teď už zpátky do New Yorku. Valentová pojala svou premiéru v americké metropoli zodpovědně, stihla už navštívit Central Park či Times Square. „Líbí se mi tu, nicméně si myslím, že v tom mají tady trochu zmatek (směje se). Zvláštní, ale vlastně moc fajn,“ líčila své pocity.

Pomyslného vrcholu její návštěvy se ovšem doposud nedočkala. „Miluju Djokoviče! Doufám, že se s ním vyfotím. Ještě jsem ho bohužel neviděla, jen na tréninku,“ červenala se.

US Open, New York (USA, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry dívek
Anita Tuová (USA) – TEREZA VALENTOVÁ 0:6, 2:6

1. kolo dvouhry dívek
Lily Taylorová (AUS) – TEREZA VALENTOVÁ 0:6, 3:6