Distanc jako poslední rána. Švédský tenista ukončil kariéru v pouhých 24 letech

- Jan Vojkůvka

Marně se Mikael Ymer snažil zvrátit rozhodnutí, že na rok a půl bude suspendovaný. Bývalá světová padesátka, která si ještě v červenci zahrála třetí kolo Wimbledonu, totiž uspěla jen částečně. A když švédský daviscupový reprezentant obdržel osmnáctiměsíční zákaz hraní kvůli zameškaným dopingovým testům, rozhodl se pověsit raketu na hřebík.

„Rozhodl jsem se skončit s profesionálním tenisem. Děkuju za všechny úžasné vzpomínky! Byla to jízda! Všem bývalým kolegům přeji úspěchy,“ napsal na svůj Twitter, který se už pár týdnů jmenuje X.

Ymerův krok se může zdát unáhlený. Je mu teprve 24 let a v době, kdy by se mohl vrátit na kurty, by mu bylo 26 let. Byl by tedy v období pomyslného herního vrcholu. Jenže rok a půl bez tenisu by se na jeho výkonnosti negativně podepsal a absolvovat znovu cestu od nuly zpět na mety, kterých dosáhl nyní, jej neláká.

Ymerovi se stalo osudným, že zmeškal celkem tři dopingové kontroly. Zatímco u dvou souhlasil s tím, že se provinil proti pravidlům a skutečně nebyl k sehnání, u třetí zmeškané kontroly se hájil tím, že jeho agent neaktualizoval jeho místo pobytu v systému.

U nezávislého tribunálu se svou obhajobou uspěl a byl omilostněn, jenže ITF se proti verdiktu odvolala ke sportovní arbitráži v Lausanne. CAS federaci částečně vyhověl a Ymer se po Wimbledonu dozvěděl, že na rok a půl může na tenis zapomenout.

Pro Ymera, jenž tenisu obětoval spoustu let života, to byla rána, kterou neunesl. A raději s profesionální kariérou skončil, byť klidně může za rok a půl své rozhodnutí přehodnotit a na kurty se opět vrátit.

Mikael Ymer během kariéry ve dvouhře vystoupal až na 50. místo světa a vyhrál čtyři tituly na okruhu ATP Challenger Tour. Na okruhu ATP byl jednou ve finále a třikrát prošel ještě do semifinále. Na grandslamech se čtyřikrát prodral do třetího kola. V roce 2016 pak na domácím turnaji ATP ve Stockholmu vyhrál čtyřhru se svým bratrem Eliasem.