Rok a půl bez tenisu! Švédská hvězda utíkala dopingovým kontrolám

- Michal Hladký

Nejlepší švédský tenista současnosti, Mikael Ymer, se na profesionálním okruhu nějaký čas neobjeví. 51. hráč světového žebříčku ATP obdržel stopku na 18 měsíců, a to kvůli porušení antidopingových pravidel. Podle rozsudku se Ymer během uplynulého roku třikrát vyhnul mimosoutěžnímu testování na zakázané látky.

Tenisté z profesionálního okruhu ATP musí antidopingovým kontrolorům dopředu hlásit, kde přesně se nachází. Jenže Mikaela Ymera tři takové návštěvy nezastihly, kvůli čemuž si teď bude muset na 18 měsíců od tenisu odpočinout.

Přitom původní verdikt nezávislého tribunálu švédského tenistu obvinění zprostil. Jenomže Mezinárodní tenisová federace ITF se proti rozsudku odvolala ke sportovní arbitráži CAS, kde k pobouření Ymera uspěla.  

„Sportovní arbitráž CAS dospěla k závěru, že kontrolor udělal vše proto, aby se mu hráče podařilo vypátrat. Mikael Ymer selhal v dodržení antidopingových předpisů tím, že neaktualizoval údaje o svém pobytu a očekával, že to bude napraveno jeho agentem nebo tenisovými autoritami,“ znělo odůvodnění osmnáctiměsíčního zákazu činnosti.

51. tenista světového žebříčku uznal, že v prvních dvou případech se dopustil porušení pravidel. U toho třetího se ale odkazoval na chybu v komunikaci s agentem, který kontrolorům neoznámil změnu hotelu svého klienta.

„Jelikož jsem už jednou byl osvobozen a pevně stojím za tvrzením, že nedošlo k třetímu přestupku, považuji jejich rozhodnutí, že mě znovu stíhají a následně shledávají vinným, za nespravedlivé,“ smutnil Ymer. „Rozumím, že tato pravidla byla vytvořena za účelem ochrany integrity našeho sportu a mají svůj důvod. Nicméně nevěřím, že jsem tato pravidla porušil, a mé svědomí je čisté. Bůh je mi svědkem,“ dodal.

Rodák ze švédské Skary se naposledy představil na Wimbledonu, kde dokráčel do třetího kola. Během své cesty turnajem si dokonce vyšlápl na Američana Taylora Fritze, proti kterému se Ymerovi podařilo otočit nepříznivý stav 0:2.