Wimbledon: Vondroušová otočila derby s Bouzkovou a slaví premiérové čtvrtfinále

- Redakce

Markéta Vondroušová slaví velký úspěch, po zvládnutém českém derby si ve Wimbledonu zahraje poprvé čtvrtfinále! Pro 24letou Češku se jedná o další vylepšení jejího maxima na travnatém grandslamu. K postupu se tentokrát pořádně nadřela, s krajankou Marii Bouzkovou totiž ztratila první set. Podařilo se jí ale najít síly na obrat a za dvě hodiny a deset minut utkání vyhrát. Bouzková si poté spravila chuť alespoň ve čtyřhře po boku Španělky Sorribesové Tormové. V ženské čtyřhře končí ve druhém kole Anastasia Detiuc. Vstupní zápas turnaje smíšené čtyřhry po velkém boji prohrála Barbora Strýcová.

České derby pro Vondroušovou!
České osmifinálové derby skončilo na Wimbledonu lépe pro favorizovanou Markétu Vondroušovou (42.). Ta sice do souboje s krajankou Marií Bouzkovou (33.) vstoupila prohraným prvním setem, nakonec ale zvítězila po obratu 2:6, 6:4 a 6:3.

Vyrovnaný souboj dvou českých reprezentantek, který trval dvě hodiny a 11 hodiny, přinesl velmi atraktivní podívanou se spoustou delších výměn, v nichž se obě tenistky pořádně naběhaly. Vondroušová byla útočnější, což se nakonec ukázalo jako klíčové, když zaznamenala 37 vítězných úderů oproti jen 15 soupeřky.

Zároveň její riskantní hra přinesla ale hodně nevynucených chyb, což byla daň za útočnost. Celkově si připsala 44 chyb, chybovala ale i Bouzková, která platí za výbornou obranářku, ale v utkání se svou krajankou spáchala 33 nevynucených chyb.

První set byl z hlediska Bouzkové velmi vydařený a dokonce se třikrát prosadila na returnu. Od druhého dějství ale Vondroušová o poznání lépe servírovala a podání ztratila už jen jednou. Druhý set rozhodla brejkem v pátém gemu a v rozhodující sadě si připsala od stavu 2:3 čtyři gemy v řadě. Duel zakončila hned prvním proměněným mečbolem na returnu.

„Je to neskutečné. Utkání bylo extrémně náročné po všech stránkách, takže se mi ulevilo. Maruška hrála skvěle, nedala mi nic zadarmo, bylo to fakt maso. V prvním setu jsem málo chodila na síť, zezadu se to s ní ale skoro nedalo, hrozně mě mlela. Musela jsem být víc aktivní a chodit dohrávat body na síť,“ řekla Vondroušová.

Vondroušová porazila Bouzkovou už potřetí v řadě a znovu v Londýně vylepšila své turnajové maximum. V premiérovém čtvrtfinále sokolovská rodačka narazí na nasazenou čtyřku Jessicu Pegulaovou (4.) ze Spojených států.

„Maky dnes byla dost konzistentní, stejně jako na každém jiném povrchu. Využívala svůj levácký forhend a hodně toho oběhala. Její kraťasy na trávě jsou také účinné,“ řekla Bouzková.

„První set mi hezky sedl. Hrála jsem svou hru, ale potom nechala Maky až moc hrát. Z 0:2 jsem se vrátila na 2:2, ale pak jsem si prohrála servis na 2:3. Tam možná byl klíč k zápasu. Od té chvíle Maky hrála o dost líp a šla si pro to víc,“ zhodnotila osmifinalistka, která bere svůj turnajový výsledek jako úspěch.

„Upřímně jsem velice ráda. Byl to pro mě super turnaj a připadalo mi, že jsem se zase našla a užívala si svůj tenis. Nasbírala jsem tu moc zkušeností a měla jsem z toho radost. A body do žebříčku se hodí. Loni to byla unikátní situace, že nebyly body, teď už je zase vše při starém,“ poznamenala světová třiatřicítka, jež získá za osmifinálovou účast porci 240 bodů do žebříčku.

Bouzková bude nedlouho po Wimbledonu obhajovat titul na pražské akci Livesport Prague Open (od 31. července). „Týden předtím jsem ještě přihlášená do Varšavy. Nechávám si to otevřené, ale v Praze určitě budu hrát. Těším se, jak budu obhajovat,“ dodala s úsměvem.

Bouzková se Sorribesovou postupují v deblu
Marie Bouzková, která pár hodin před zápasem v deblu prohrála osmifinále s Markétou Vondroušovou, se Sarou Sorribesovou Tormovou úspěšně zvládly úvodní kolo čtyřhry na letošním Wimbledonu. V utkání s Lindou Noskovou a Si-jü Wang vyhrály za hodinu a 22 minut dvakrát 6:4 a v duelu ani jednou neprohrávaly se ztrátou brejku.

Nosková s Wang sice zaznamenaly dva úspěchy na returnu, ale v obou případech jen srovnávaly skóre.

V dalším kole čeká na česko-španělskou dvojici tchajwanský pár Chao-čching Čchan a Latisha Čchan.

Detiuc s Gamizovou další vítězství nepřidaly
Anastasia Detiuc a Andrea Gamizová, které se do wimbledonské čtyřhry dostaly až jako náhradnice, další vítězství na své konto nepřidaly. V utkání druhého kola podlehly favorizovaným Američankám Coco Gauffové a Jessice Pegulaové 6:4, 1:6, 4:6.

V rozhodujícím setu se česko-venezuelská dvojice dostala do problémů a přišla dvakrát o podání. Pak sice v šestém gemu dokázaly Detiuc s Gamizovou jeden brejk stáhnout, ale Gamizová začala mít problémy s kotníkem, který si nechala ošetřovat. Po dalších dvou brejcích, kdy si oba páry vyměnily servisy, nakonec Američanky dotáhly nečekaně dramatický duel do vítězného konce.

Strýcová po boji padla ve smíšené čtyřhře
Barbora Strýcová po boku Mexičana Santiaga Gonzaleze končí na po porážce od dvojice Matwe Middelkoop, Aldila Sutjiadiová po setech 4:6, 6:3, 6:7(7) už v prvním kole smíšené čtyřhry. Vyrovnané utkání trvalo bez jedné minuty dvě hodiny.

První set vyšel lépe nizozemsko-indonéské dvojici, která sice nejprve nepotvrdila brejk na 4:3, ale poté se dostala do vedení 5:4 a následně první sadu uzavřela na svém podání. Také druhý set nabídl vyrovnanou bitvu jen s tím rozdílem, že tentokrát skončil lépe pro Strýcovou s Gonzalezem, kteří získali jediný brejk celého setu v jeho osmé hře a následně čistou hrou na svém servisu sadu ukončili.

Boj o každý míček pokračoval i v rozhodujícím setu. Na česko-mexické dvojici nebylo vůbec znát, že hraje první společný zápas, kdežto na druhé straně je duo, které postoupilo do semifinále na nedávném Roland Garros. V rozhodující sadě nebyl k vidění jediný brejk. Za stavu 6:5 dokázali Strýcová s Gonzalezem odvrátit mečbol a set následně dotáhli do zápasového tiebreaku. Ten měli Strýcová se svým parťákem nadějně rozehraný, když vedli 7:6, jenže následně prohráli dvě výměny na svém podání a Middelkoop se Sutjiadiovou brzy na to svůj druhý mečbol v utkání proměnili.

Vybrané zápasy 7. hracího dne Wimbledonu

Osmifinále mužské dvouhry
Andrej Rubljov (7.) – Alexander Bublik (KAZ, 26.) 7:5, 6:3, 6:7(6), 6:7(5), 6:4
Roman Safiullin (92.) – Denis Shapovalov (CAN, 29.) 3:6, 6:3, 6:1, 6:3
Jannik Sinner (ITA, 8.) – Daniel Elahi Galan (ECU, 85.) 7:6(4), 6:4, 6:3
Hubert Hurkacz (POL, 18.) – Novak Djokovič (SRB, 2.) 6:7(6), 6:7(6)x dohrávka 10.7.

3. kolo mužské dvouhry
Frances Tiafoe (USA, 10.) Grigor Dimitrov (BUL, 24.) 2:6, 3:6, 2:6

Osmifinále ženské dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (42.) – MARIE BOUZKOVÁ (33.) 2:6, 6:4, 6:3
Jessica Pegulaová (USA, 4.) – Lesja Curenková (UKR, 60.) 6:1, 6:3
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Belinda Bencicová (SUI, 14.) 6:7(4), 7:6(2), 6:3
Viktoria Azarenková (20.) Elina Svitolinová (UKR, 76.) 6:2, 4:6, 6:7(9)

3. kolo ženské dvouhry
Anastasia Potapovová (23.) Mirra Andrejevová (102.) 2:6, 5:7

2. kolo ženské čtyřhry
DETIUC, Gamizová (VEN) Gauffová, Pegulaová (obě USA) 6:4, 1:6, 4:6

1. kolo ženské čtyřhry
NOSKOVÁ, Wang (CHN) – BOUZKOVÁ, Sorribesová Tormová (ESP) 4:6, 4:6

1. kolo smíšené čtyřhry
Middelkoop (NED), Sutjiadiová (IDN) – Gonzalez (MEX), STRÝCOVÁ 6:4, 3:6, 7:6(7)

1. kolo dvouhry juniorů
PETR BRUNCLÍK (1499.) Darwin Blanch (USA, 1182.) 6:7(2), 1:6
JAN HRAZDIL (1255.) – Yuvan Nandal (IND, -) 6:3, 6:2
MAXIM MRVA (1383.) Kaylan Bigun (USA, 1478.) 2:6, 3:6

1. kolo dvouhry juniorek
Melisa Ercanová (TUR, 745.) – LAURA SAMSONOVÁ (-) 4:6, 4:6
Luciana Moyanová (ARG, 888.) – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (348.) 2:6, 0:6
AMÉLIE ŠMEJKALOVÁ (1319.) Lucciana Pérezová Alarconová (PER, -) 4:6, 1:6
TEREZA VALENTOVÁ (731.) – Hannah Readová (GBR, -) 6:1, 6:2
VENDULA VALDMANNOVÁ (-) – Iva Ivanovová (BUL, -) 1:6, 6:2, 7:6(7)