Turnaj mistrů a mistryň: Jak vypadají šance Čechů a Češek v polovině sezony?

- Marek Bartošík

Tenisová sezona je přibližně ve své polovině, a tak se nabízí dílčí bilancování. Čeští reprezentanti zaznamenali spoustu úspěchů na turnajích různých úrovní, na té úplně nejvyšší ale na významné zápisy spíše čekají. Právě proto se zdá, že závěrečné akce sezony, tedy Turnaj mistrů a mistryň, budou ve dvouhře bez české účasti.

Začněme u mužů, kde je situace jednoznačnější. Jiří Lehečka získal zkraje sezony titul v Adelaide, poté zapsal ještě čtvrtfinále v Dubaji a Indian Wells, a dokonce semifinále v Madridu. Ze Španělska se bohužel vrátil se zraněním zad, a přijde tak o Roland Garros a možná i další turnaje.

Dvaadvacetiletý Lehečka se v letošním pořadí (Race to Turin) nachází na 21. místě a na elitní osmičku, která se kvalifikuje na Turnaj mistrů do Turína, mu nyní schází 820 bodů. Toto manko se po Roland Garros ještě navýší. Jakub Menšík s Tomášem Macháčem letos předvádějí velmi slušné výkony, v „Race to Turin“ to stačí na 45. a 47. místo.

Dalo by se čekat, že na ženském okruhu bude pozice tenisové velmoci ze středu Evropy mnohem lepší. Faktem však je, že nejlepší Češkou v „Race to the WTA Finals“ je až osmnáctá Linda Nosková. Devatenáctiletá Češka pronikla zkraje roku do semifinále v Brisbane a čtvrtfinále Australian Open, od té doby ale na výraznější výsledek čeká. Na elitní osmičku ztrácí bezmála 700 bodů.

Letošním číslem 22 je Karolína Plíšková, jež opanovala menší turnaj v Kluži a postoupila do semifinále v Dauhá. Aktuální forma bývalé světové jedničky však není ideální.

Letos třetí nejlepší Češkou je zatím světová šestka Markéta Vondroušová. Úřadující wimbledonské šampionce patří v sezonním pořadí 29. příčka. O sedm míst za ní je 36. Barbora Krejčíková, s malým odstupem následuje 39. Kateřina Siniaková.

Příznivější situace panuje ve čtyřhrách. Adam Pavlásek s Uruguaycem Arielem Beharem jsou letos dvanáctým nejlepším párem, na osmé místo ztrácejí kolem 300 bodů. Tomáš Macháč s Číňanem Č'-čenem Čangem jsou třináctí, přičemž mají o 170 bodů méně než Pavlásek s Beharem.

V pořadí ženské čtyřhry jsou na třetím místě Kateřina Siniaková s Australankou Storm Hunterovou. Jinak skvělou výchozí pozici komplikuje fakt, že Hunterová si v dubnu přetrhla achilovku. Barbora Krejčíková s Němkou Laurou Siegemundovou aktuálně drží 10. příčku, na postupovou osmičku mají odstup 280 bodů.

Zajímavý pohled nabízí i „Race to Jeddah“, tedy žebříček tenistů pro Turnaj mistrů do 20 let. Osmnáctiletý Jakub Menšík je v něm druhý hned za Francouzem Arthurem Filsem.

Next Gen ATP Finals pro hráče do 20 let se letos uskuteční v netradičním termínu 18. až 22. prosince v saúdskoarabské Džiddě. Turnaj mistryň je na programu od 2. do 9. listopadu v saúdskoarabském Rijádu. Turnaj mistrů se bude hrát ve dnech 10.–17. listopadu v italském Turíně.