Přísnější kontroly nepomohly! Wimbledon dvakrát narušili aktivisti, na kurt naházeli konfety a puzzle

- Jan Vojkůvka

Ani Wimbledon se nevyhnul protestům skupiny Just Stop Oil, která pravidelně narušuje sportovní akce v Anglii. Ve středu se povedlo dvěma aktivistům vniknout na kurt č. 18, kde zrovna své utkání hráli Grigor Dimitrov a Šo Šimabukuro. Na dvorec rozházeli zlaté konfety a puzzle, které zakoupili v oficiálním obchodě Wimbledonu. Stejná situace se pak opakovala během utkání Katie Boulterové a Darji Savilleové.

Pořadatelé Wimbledonu byli zkraje týdne kritizováni za zvýšená bezpečnostní opatření, kvůli čemuž vznikaly dlouhé fronty před vstupem do areálu. Nelze se však divit, že ochranka každého důkladně kontroluje. Anglická sportoviště totiž terorizuje skupina Just Stop Oil, která už narušila rugbyové či kriketové zápasy a vyhrožuje, že naruší také závod formule 1 na Silverstonu, což mnozí považují za opravdový hazard se životem.

Tato skupina, která chce po britské vládě, aby se zavázala zastavit vydávání nových licencí k těžbě fosilních paliv, si jako terč svého útoku vybrala i Wimbledon. A ani kritizované přísnější kontroly ochranky nakonec nebyly nic platné. Byť je úspěchem, že se protestujícím nepovedlo pronést do areálu například barvu, kterou by poškodili dvorec.

Podle stránek Just Stop Oil, na kterých se touto akcí chlubí, na kurt číslo 18 pronikli osmašedesátiletá Deborad Wildeová a o dva roky mladší Simon Milner-Edwards.

Do areálu All England Clubu se jim povedlo pronést zlaté konfety, které rozházeli po dvorci. Zároveň po trávě rozházeli puzzle, které zakoupili v oficiálním obchodě Wimbledonu. Tyto puzzle lze koupit za 799 korun v e-shopu Wimbledonu.

Publiku se pochopitelně akce, která přerušila dění na kurtu, nelíbila. Diváci aktivisty vybučeli, zasypali je sprškou nadávek a jásali, když konečně byli oba z kurtu odvlečeni.

Kurt číslo 18 se posléze stal terčem i druhého útoku. Kvůli dalšímu rozházení konfet a dílků wimbledonské skládačky muselo být přerušeno střetnutí mezi Katie Boulterovou a Darjou Savilleovou.

Není to poprvé, co na tenisových turnajích došlo k nějaké akci aktivistů. Největší vlna protestů se rozjela v minulém roce. Na Roland Garros bylo přerušeno semifinále kvůli připoutání jedné demonstrantky u sítě. Na travnatém turnaji v německém Halle byla naopak ochranka pohotová a připoutat aktivisty k síti nenechala. Na loňském Laver Cupu pak jeden muž chtěl pomocí benzínu zapálit kurt, kromě toho ovšem zapálil i sám sebe. Dvojice aktivistů rovněž narušila finálový turnaj v Davis Cupu.