Roland Garros: Heroický výkon Muchové nestačil. Šwiateková v takřka tříhodinové bitvě obhájila pařížský titul

- Redakce

Karolína Muchová má za sebou nejdůležitější utkání své dosavadní kariéry. Česká tenistka si v sobotu zahrála své premiérové finálové utkání, v němž ovšem nestačila na světovou jedničku Igu Šwiatekovou, se kterou prohrála po takřka třech hodinách 2:6, 7:5 a 4:6. Na žebříčku WTA se díky postupu do finále posune poprvé v kariéře na 16. místo světa.

Šestadvacetiletá hráčka z pražské Štvanice šla do utkání se světovou jedničkou bez bázně a hany. Už svým semifinálovým výkonem proti Aryně Sabalenkové si získala srdce pařížských diváků a i ve finále se Šwiatekovou na kurtu Philippa Chatriera byla bouřlivě povzbuzována a každá úspěšná výměna byla odměněna hlasitým potleskem publika.

Muchová se proti favoritce snažila hrát aktivně a při každé vhodné příležitosti zkoušela převzít iniciativu. Její přechody k síti byly ohromně nebezpečné a naopak svou obranou dokázala eliminovat hrozbu polské hráčky při jejích útocích na síť.

Ani pestrá hra a snaha o útočný tenis, při kterém kombinovala dlouhé údery s kraťasy, loby či smrtícími voleji, ale nakonec nestačily. V dramatické třísetové bitvě česká hráčka sice trefila 30 vítězných úderů, ale zároveň její ofenzivní styl přinesl 38 nevynucených chyb. Polka měla z tohoto hlediska bilanci 19-27.

První set rozhodl brejk už z druhého gemu. Přestože si česká tenistka vypracovala v páté hře brejkbol, dlouhý gem přes čtyři shody prohrála a další příležitost si nevypracovala. Šwiateková naopak přidala v osmé hře svůj druhý brejk a uzavřela konto úvodní sady za 45 minut.

Také do druhého dějství vstoupila Šwiateková lépe a ujala se rychle vedení 3:0. Muchová ovšem zbraně neskládala. Udržela klid i chladnou hlavu, díky čemuž se jí povedlo poprvé v utkání prorazit soupeřce servis a následně srovnat na 3:3. V tu chvíli se obrázek hry trochu změnil. Šwiateková cítila, že její soupeřka přebírá tempo, začala tedy víc hrát a s tím se pojilo i větší chybování.

Muchová toho dokázala dokonale využít. Ačkoliv sebrala Polce servis a nedopodávala za stavu 5:4, povedlo se jí vybojovat v jedenáctém gemu další brejk a tentokrát už uspěla. Vypracovala si postupně tři setboly, ten poslední proměnila a jako první na turnaji sebrala Šwiatekové set. Ve dvanáctém gemu došlo také k jedné z nejkrásnějších výměn celého Roland Garros.

Rodačka z Olomouce byla povzbuzena ziskem prostředního setu a vletěla do rozhodujícího dějství po hlavě. Byl jí plný kurt a velmi rychle se ujala vedení 2:0. Šwiateková v kritický okamžik ale zabrala a povedlo se jí srovnat na 2:2. Drama mohlo plynule pokračovat dál.

Muchové se povedlo v sedmém gemu prorazit Šwiatekové servis, ale vedení nepotvrdila. V deváté hře si vypracovala znovu brejkbol, tentokrát jej ale neproměnila a musela podávat na udržení se v utkání. Jeden z klíčových gemů ovšem na svou stranu nestrhla, soupeřku pustila ke dvěma mečbolům a hned při tom prvním trefila dvojchybu.

„Chci všem poděkovat, byly to pro mě a můj tým úžasné tři týdny v Paříži. Bylo to blízko, ale zároveň tak daleko. To se stává, když hrajete proti nejlepším,“ řekla v emotivním proslovu na kurtu a pogratulovala soupeřce k vítězství. „Když se podívám na lidi z mého týmu a v mém boxu, tak se cítím jako vítěz. Děkuji vám za to. Děkuji trenérům, rodičům i kamarádům. Doufám, že je to pro nás teprve začátek na dlouhé cestě a že se vrátíme ještě silnější,“ dodala se slzami v očích.

Ohlasy Karolíny Muchové naleznete zde.

Postupem do finále si Muchová zajistila posun na 16. místo světového žebříčku, což bude její nové kariérní maximum. Doposud byla nejvýše na 19. příčce. Jakmile opadne zklamání z finálové porážky, bude převažovat obrovská spokojenost. A to především s výkony, které předváděla v průběhu celého turnaje.

Dodig s Krajicekem vyhráli čtyřhru
Šampiony mužské čtyřhry se na Roland Garros stali čtvrtí nasazení Ivan Dodig a Austin Krajicek. Chorvatsko-americká dvojice ve finále dominovala a porazila Belgičany Sandera Gilleho a Jorana Vliegena za pouhých 81 minut po setech 6:3, 6:1, přičemž v utkání neztratila ani jednou podání.

Dodig vybojoval v Paříži svůj třetí grandslamový titul v mužské čtyřhře, k nimž má na kontě čtyři trofeje z mixu, jeho parťák Krajicek se raduje z titulu na turnaji velké čtyřky poprvé.

Rozhodlo se o šampionech mezi juniory
Sobotní program patřil rovněž juniorským soutěžím. Mezi dívkami získala svůj druhý grandslamový titul v řadě patnáctiletá Ruska Alina Kornějevová, která porazil šestou nasazenou Luccianu Perezovou Alarconovou 7:6(4), 6:3. Vítězka letošního Australian Open se stala první hráčkou od roku 2013, která během jedné sezony získala dva juniorské grandslamy.

Pro trofej mezi juniory si dokráčel sedmnáctiletý Chorvat Dino Prižmič, který v průběhu turnaje vyřadil v osmifinále Maxima Mrvu. Ve finále si poradil s přemožitelem Jana Hrazdila Juanem Carlosem Pradou Angelem z Bolívie, kterého porazil ve dvou setech 6:1, 6:4.

Vybrané zápasy 14. hracího dne Roland Garros

Finále ženské dvouhry
Iga Šwiateková (POL, 1.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (43.) 6:2, 5:7, 6:4

Finále mužské čtyřhry
Dodig (CRO), Krajicek (USA) – Gille, Vliegen (BEL) 6:3, 6:1

Finále dvouhry juniorek
Lucciana Perezová Alarconová (PER) – Alina Kornějevová (-) 6:7(4), 3:6

Finále dvouhry juniorů
Dino Prižmič (CRO) – Juan Carlos Prado Angelo (BOL) 6:1, 6:4

Finále čtyřhry juniorek
Kornějevová (-), Saitová (JPN) – Grantová, Ngounoueová (USA) 3:6, 2:6

Finále čtyřhry juniorů
Děmin (-), Pacheco Mendez (MEX) – Sciahbasi, Vulpitta (ITA) 6:2, 6:3

Kompletní výsledkový servis naleznete na oficiálním webu Roland Garros.