Dojetí z potlesku i slov Evertové. Finále je úžasný úspěch, ví hrdinka Muchová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Když si finalistka Karolína Muchová kráčela pro trofej, zaslouženě ji doprovázel bouřlivý potlesk zaplněného centrkurtu Philippa Chatriera. Česká tenistka byla v úchvatném finále blizoučko vítězství nad světovou jedničkou Igou Šwiatekovou, vedení 4:3 ve třetí sadě s brejkem ale nakonec neudržela. „To, že se můžu nazývat grandslamovou finalistkou, je úžasný úspěch a taky velká motivace, abych na sobě pracovala a měla šanci hrát o tyhle velké tituly znova,“ uvedla na tiskové konferenci Muchová.

Bylo to přísné zakončení nádherné bitvy o vavřín na Roland Garros. Karolína Muchová trefila své druhé podání proti mečbolu Igy Šwiatekové pouze do sítě, což znamenalo definitivní konec nadějí na triumf.

Polskou hvězdu, jež musela na pařížské antuce dřít bezmála tři hodiny, okamžitě přemohlo dojetí ze čtvrté grandslamové trofeje. Naopak smutnící Muchová se musela vyrovnat s bolestivou porážkou (2:6, 7:5, 4:6), která ale nijak nepokazila její krásný příběh z města na Seině.

Převládají ve vás teď pozitivní, nebo negativní emoce?
Teď trochu hořké, protože to byl velmi těsný zápas. Ale to, že se můžu nazývat grandslamovou finalistkou, je úžasný úspěch a taky velká motivace, abych na sobě pracovala a měla šanci hrát o tyhle velké tituly znova.

Čím jste se dostala zpátky do zápasu? Skóre 2:6 a 0:3 vypadalo hrozivě…
Když je Iga rozjetá, těžko se zastavuje. Snažila jsem se pokračovat ve střídání rytmu, dostat ji z tempa a ve druhém setu se mi to podařilo, trochu jsem oživla. A ve třetím setu rozdíl nebyl tak veliký, obě jsme měly šance, jen já jsem je nevyužila tak dobře jako ona.

V rozhodující sadě jste vedla 2:0 a 4:3 s brejkem. Měla jste v hlavě, že vám stačí držet servis a máte grandslamovou trofej?
Neměla jsem v hlavě, že když získám dva gemy, vyhraju grandslam. Soustředila jsem se na dobrý servis, abych si pomohla k rychlým bodům. Nešlo to tak, jak jsem plánovala, ale Iga odehrála na returnu neskutečné gemy. Nezkazila, nedala mi lehký bod.

Trenér Emil Miške prozradil, že vás nemoc trápila víc, než jste během turnaje říkala. Jaké to pro vás bylo?
Nerada se lituju a vymlouvám. Je pravda, že jsem přijela na turnaj trochu nemocná, potom mě to malinko skolilo, ale vždy jsem zvládla zápasy odehrát poměrně dobře. Věděla jsem, že musím hrát rychlejší tenis, protože jsem měla potíže s dýcháním, jak mi to leželo na průduškách. Nerada ale tyhle věci řeším a rozebírám, protože přeci jen se mi podařilo dojít tak daleko, takže to bych klidně byla takhle nemocná každý turnaj. (usmívá se)

S porážkou vypadáte smířená. Je to opravdu tak?
Není to jednoduché. Jsem smutná, protože vítězství bylo strašně blízko. Asi se dnes úplně nevyspím. Byl to můj největší zápas a já tu koncovku nezvládla. Ale když se na to kouknu z větší dálky, je to skvělý výsledek.

Jak jste prožívala mohutný aplaus při ceremoniálu a svůj následný proslov?
Jak jsem šla a všichni začali tleskat, bylo to fakt hlasité a trochu to se mnou cukalo. Pak mi řekla něco dost dojemného Chris Evertová, a tak mě napadlo: Tak teď už neřeknu ani slovo. Bylo emotivní, jak všichni tleskali, ani nevím, co jsem řekla. Nebylo to jednoduché, trochu to se mnou házelo.

Při proslovu jste zmínila, že se vrátíte silnější. Opravdu to tak cítíte, nebylo to neúmyslné klišé?
Určitě to tak cítím. Dnešní zápas a celkově dva týdny mě dost motivují. Ukázalo mi to, že můžu hrát s nejlepšími. Už v semifinále jsem odehrála skvělý zápas (proti Aryně Sabalenkové, pozn. red.), dneska jsem byla blízko vítězství proti světové jedničce. Myslím, že na antuce není lepší hráčka než Iga. Klišé to nebylo, jsem připravená se pustit zase do práce a makat na sobě, abych tyhle výsledky zopakovala.

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
Finále ženské dvouhry
Iga Šwiateková (POL, 1.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (43.) 6:2, 5:7, 6:4