První od roku 2013! Patnáctiletá juniorka Kornějevová vyhrála druhý grandslam v řadě

- Jan Vojkůvka

Ruská juniorka Alina Kornějevová zvítězila v sobotním finále na Roland Garros nad šestou nasazenou Luccianou Perezovou Alarconovou ve dvou setech 7:6(4) a 6:3, díky čemuž vyhrála druhý juniorský grandslam v řadě. Vítězka letošního Australian Open se stala první hráčkou od roku 2013, která během jedné sezony získala dva juniorské grandslamy.

Kornějevová navázala na Švýcarku Belindu Bencicovou, která v roce 2013 vyhrála Roland Garros a Wimbledon, a Chorvatku Anu Konjuhovou, která si ve stejné sezoně připsala triumfy na Australian Open a US Open.

Teprve patnáctiletá juniorka otevřela letošní sezonu triumfem na Australian Open, kde v dramatické bitvě udolala svou krajanku Mirru Andrejevovou po třech hodinách a 18 minutách 6:7, 6:4, 7:5. Byl to přitom její vůbec první odehraný juniorský grandslam.

Po tomto triumfu si vzala Kornějevová od juniorského tenisu pauzu a začala zkoušet prorazit mezi profesionálkami. V březnu si hodně nečekaně dokráčela z kvalifikace až pro titul na šedesátce v jihoafrické Pretorii a momentálně jí patří 331. místo na žebříčku WTA.

Na Roland Garros se zase vrátila k juniorskému tenisu a předvedla další úspěšnou pouť za triumfem. Na cestě do finále odvracela mečbol v prvním kole s Ellou Seidelovou, kterou udolala až po setech 3:6, 7:6 a 7:5, od té chvíle ale neztratila ani set. A sadu neprohrála ani ve finále s Peruánkou Perezovou Alarconovou, se kterou v prvním setu prohrávala 4:5 a čelila hned čtyřem setbolům.

Kornějevová se navíc po triumfu v Paříži posune do čela juniorského světového žebříčku. Pokoří tak další cenný milník ve své tenisové kariéře.

Mezi chlapci zvítězil Chorvat Prižmič
Singlová trofej se v sobotu rozdávala také mezi juniory. Pro trofej si dokráčel sedmnáctiletý Chorvat Dino Prižmič, který v průběhu turnaje vyřadil v osmifinále Maxima Mrvu. Ve finále si poradil s přemožitelem Jana Hrazdila Juanem Carlosem Pradou Angelem z Bolívie, kterého porazil ve dvou setech 6:1, 6:4.