Odvrácená hrozba kanára a postup přes tři sety. Macháč zvládl v Madridu první překážku

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Tomáš Macháč vstoupil do antukové tisícovky ve španělském Madridu třísetovou výhrou nad Emilem Ruusuvuorim z Finska. Soupeře udolal za dvě hodiny 6:4, 1:6 a 6:2 a postoupil do druhého kola prestižního turnaje Masters. Příštím protivníkem Macháče bude čtrnáctý nasazený Ben Shelton ze Spojených států.

Macháč otevřel antukovou část sezony minulý týden v Barceloně, kde ale po postupu do druhého kola z turnaje kvůli nemoci odstoupil. Dokázal se ovšem velmi rychle dát dohromady a ještě v Barceloně prošel do semifinále čtyřhry spolu s Č'-čenem Čangem.

Do Madridu se už třiadvacetiletý český tenista vypravil v plné síle, aby mohl opět bojovat také ve dvouhře. První zápas, přestože nebyl úplně jednoduchý, dokázal zvládnout a vybojoval další cenné vítězství na své konto.

V prvním dějství souboje s Ruusuvuorim otočil český favorit skóre z 0:2 na 5:2. Pak sice promarnil čtyři setboly, ale na druhý pokus sadu dopodával. Ve druhém setu začal Macháč ve velkém chybovat a hrozil mu dokonce kanár, který za stavu 0:5 nakonec odvrátil. S výsledkem sady však už nic nezmohl.

Macháč se před rozhodujícím setem opět zkoncentroval a vstoupil do něho brejkem a vedením 3:0. To vzápětí ještě navýšil, a byť za stavu 5:1 přišel čistou hrou o podání, uzavřel duel skrze shodu hned v následujícím gemu na příjmu.

Ve druhém kole narazí Macháč na Američana Bena Sheltona, který měl v prvním kole volný los. Světová patnáctka bude hodně nepříjemným soupeřem, Shelton totiž otevřel antukovou část sezony na začátku dubna na domácím podniku v Houstonu, který dokázal vyhrát.