Roland Garros: Nosková slaví první výhru na grandslamu! Bouzková a Krejčíková překvapivě končí, dohrála i B. Fruhvirtová

- Redakce

Během třetího hracího dne letošního Roland Garros se představilo celkem pět českých tenistů. Premiérovou výhru v hlavní soutěži grandslamového turnaje slaví Linda Nosková, které za stavu 6:3 a 2:1 skrečovala Danka Koviničová. Marie Bouzková nezvládla hned zkraje programu souboj s Číňankou Sin-jü Wang. Ve druhém dějství nezužitkovala náskok 4:1 a celkem čtyři setboly. Předloňská turnajová šampionka Barbora Krejčíková nečekaně podlehla zkušené Ukrajince Lesje Curenkové 2:6, 4:6. Turnaj skončil i pro kvalifikantku Brendu Fruhvirtovou, která nestačila na světovou čtyřku Rybakinovou. Rozehrána byla v Paříži zároveň čtyřhra. Vítězně do ní po boku Uruguayce Behara vkročil Adam Pavlásek.

Nosková postupuje po skreči soupeřky
Během úterního programu Roland Garros se v pořadí třetí českou tenistkou, která prošla do druhého kola, stala Linda Nosková (50.), jež vybojovala své první vítězství v hlavní soutěži grandslamu. Talentovaná Češka měla v utkání úvodního kola nad Černohorkou Dankou Koviničovou (68.) navrch a za stavu 6:3, 2:1 jí soupeřka skrečovala.

V průběhu utkání si Nosková udržela stoprocentní úspěšnost svého servisu, když odvrátila všechny čtyři brejkboly soupeřky. O zisku první sady rozhodla česká hráčka v šesté hře, kdy úspěšně prorazila Koviničové podání. Ve druhém dějství se Nosková k brejku prosadila ve třetí hře a následně si při vlastním podání vypracovala vedení 40:0, když se černohorská hráčka rozhodla utkání skrečovat.

„Škoda, že jsme zápas nedohrály, ale každá výhra se bere. Kdybych vyhrála a měla poslední míček, tak by to byl jiný pocit. Já jsem samozřejmě hrála, co jsem potřebovala. Od druhého setu jsem viděla, že to nebude jako v prvním, takže asi dávalo smysl, že utkání skončilo dřív,“ zmínila Nosková, která v dalším kole vyzve světovou čtyřku Jelenu Rybakinovou.

Kvalifikantka B. Fruhvirtová na superfavoritku nestačila
Ohromně těžký los vyfasovala pro první kolo Roland Garros úspěšná kvalifikantka Brenda Fruhvirtová (146.), která se v úterý musela střetnout se světovou čtyřkou Jelenou Rybakinovou. Byť zejména v prvním setu předvedla srdnatý výkon, nakonec na kazachstánskou hvězdu nestačila a prohrála 4:6, 2:6.

Paradoxem je, že šestnáctiletá Fruhvirtová v obou setech dokázala jít do vedení s výhodou brejku, jakmile ale v obou sadách prolomila Rybakinové servis, jako by tím vypustila spící obryni. V prvním setu Rybakinová otočila z 3:4 na 6:4, ve druhém dějství pak z 1:2 na 6:2.

Podle očekávání tak do druhého kola postoupila čtvrtá hráčka světa, Fruhvirtová ale už úspěšnou kvalifikací opět prokázala, jaký v ní dříme potenciál. A odvážným výkonem proti Rybakinové to potvrdila.

„I když jsem měla nějaké šance, ona to zvládla daleko lépe než já. Za důležitých stavů v gemech poslala nějaké eso nebo dobrý servis. Těží hlavně ze servisu, vždycky jsem se snažila ho nějak zblokovat, ale kolikrát to vůbec nešlo. Ze zápasu si určitě odnáším jenom pozitivní věci, beru to jako neskutečnou zkušenost,“ líčila Fruhvirtová.

Krejčíková nečekaně prohrála s oslavenkyní Curenkovou
Barbora Krejčíková (13.) končí stejně jako loni na Roland Garros hned v prvním kole dvouhry. Nad síly české hráčky byla ukrajinská tenistka Lesja Curenková (66.), která vítězstvím 6:2 a 6:4 oslavila své dnešní 34. narozeniny.

V prvním setu byla Curenková jasně lepší hráčkou na kurtu, když nečelila žádnému brejkbolu a na returnu slavila úspěchy ve čtvrtém a osmém gemu.

Druhý set začal zcela odlišně, jelikož Krejčíková se prosadila dvěma brejky v první a třetí hře. Jak ale postupoval děj druhého dějství kupředu, Curenková postupně ze své ztráty ukrajovala, nakonec otočila z 2:4 na 5:4 a v desátém gemu na returnu zápas třetím brejkem zakončila.

„Bylo to víc o mně. Necítím pohodu, údery mě na antuce tak neposlouchají jako na betonu. Prostě jsem se s tím letos trápila. Bohužel, nevyšlo to,“ řekla Krejčíková.

Krejčíková, kterou v utkání srážely zejména nevynucené chyby, jichž vyprodukovala 32, se tak ve francouzské metropoli pokusí napravit dojem z letošního ročníku alespoň ve čtyřhře s Kateřinou Siniakovou.

Bouzková překvapivě nezvládla úvodní kolo
Dvouhra skončila pro Marii Bouzkovou na letošním Roland Garros hned v úvodním kole. Češka v něm nepotvrdila roli výrazné papírové favoritky proti Sin-jü Wang (80.). S Číňankou, která před turnajem v Paříži zaznamenala na elitním okruhu pět porážek v řadě, prohrála za necelé dvě hodiny 4:6 a 6:7(5).

Bouzková se v sedmé hře prvního setu zhostila premiérového brejku a dostala se do vedení 4:3, pak ale prohrála tři gemy v řadě. Ve druhém dějství odskočila čtvrtfinalistka loňského Wimbledonu do trháku 4:1 a disponovala výhodou dvou brejků, třetí set přesto nevybojovala. Za stavu 5:3 vedla Bouzková na příjmu 40:0, Wang ale postupně odvrátila hned čtyři setboly a posléze si vynutila zkrácenou hru. V té zvládla česká nasazená jednatřicítka dotáhnout manko 0:4, nakonec však padla nejtěsnějším rozdílem 5:7.

V Paříži tak bude hrát Bouzková už jen debl, a to po boku španělské kamarádky Sorribesové Tormové.

„Dost špatně jsem servírovala, procento prvního servisu jsem neviděla, myslím ale, že bylo nízké. I tak jsem měla šance, v obou setech jsem vedla, celkově jsem měla smůlu. První setbol byl po jejím druhém servisu, šla jsem si pro to a bylo to kousek vedle. Ona pak dobře zahrála. Nevyčítám si to,“ zhodnotila Bouzková.

Pavlásek zahájil turnaj ve čtyřhře vítězstvím
Povedený vstup do pařížského grandslamu má za sebou deblista Adam Pavlásek. Spolu s uruguayským parťákem Arielem Beharem porazili v utkání úvodního kola Roland Garros španělskou dvojici Albert Ramos, Bernabé Zapata Miralles 6:1 a 7:6(6).

Střetnutí mohli favorité ukončit již před tiebreakem druhého setu, za stavu 6:5 ale neproměnili na příjmu dva mečboly. Následně čelili Pavlásek s Beharem ve zkrácené hře za stavu 4:6 dvěma setbolům, pak se ale blýskli sérií čtyř vyhraných výměn v řadě, čímž dovedli duel do zdárného konce.

„Zápas nebyl vůbec lehký, speciálně ve druhém setu. Oba soupeři hráli velmi dobře odzadu. V prvním setu jsme je přejeli, potom se ale rozehráli a bylo tam hodně složitých gemů. Jsme rádi, že jsme to zvládli a že utkání nedošlo do třetího setu,“ uvedl pro Tenisový svět Pavlásek.

Světová dvojka Medveděv nečekaně končí v prvním kole
Druhý hráč světa Daniil Medveděv nedokázal navázat na svou úspěšnou jízdu turnajem Masters v Římě, kde překvapivě vybojoval první antukový titul v kariéře, a končí na Roland Garros hned v prvním kole. Ruský tenista prohrál dramatickou více než čtyřhodinovou bitvu s brazilským kvalifikantem Thiagem Seybothem Wildem (172.) po setech 6:7(5), 7:6(6), 6:2, 3:6 a 4:6.

Vybrané zápasy 3. hracího dne Roland Garros

1. kolo mužské dvouhry
Elias Ymer (FRA, 155.) – Casper Ruud (NOR, 4.) 4:6, 3:6, 2:6
Hugo Gaston (FRA, 109.) – Alex Molčan (SVK, 86.) 1:6, 6:7(4), 4:6x
Alexander Zverev (GER, 27.) – Lloyd Harris (RSA, 294.) 7:6(6), 7:6(0), 6:1
Thiago Seyboth Wild (BRA, 172.) – Daniil Medveděv (2.) 7:6(5), 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:4
Holger Rune (DEN, 6.) – Christopher Eubanks (USA, 74.) 6:4, 3:6, 7:6(2), 6:2
Timofej Skatov (KAZ, 147.) – Grigor Dimitrov (BUL, 29.) 0:6, 3:6, 2:6
Gael Monfils (FRA, 394.) – Sebastian Báez (ARG, 42.) 3:6, 6:3, 7:5, 1:6, 7:5

1. kolo ženské dvouhry
Sin-jü Wang (CHN, 80.) – MARIE BOUZKOVÁ (33.) 6:4, 7:6(5)
Lucia Bronzettiová (ITA, 65.) – Uns Džábirová (TUN, 7.) 4:6, 1:6
Rebeka Masárová (ESP, 71.) – Coco Gauffová (USA, 6.) 6:3, 1:6, 2:6
Lesja Curenková (UKR, 66.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (13.) 6:2, 6:4
LINDA NOSKOVÁ (50.) – Danka Koviničová (MNE, 68.) 6:3, 2:1 skreč
Jelena Rybakinová (KAZ, 4.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (146.) 6:4, 6:2
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Cristina Bucsaová (ESP, 70.) 6:4, 6:0
Viktoria Azarenková (18.) – Bianca Andreescuová (CAN, 42.) 6:2, 3:6, 4:6

1. kolo mužské čtyřhry
Ramos, Zapata Miralles (oba ESP) – Behar (URU), PAVLÁSEK 1:6, 6:7(6)

Kompletní výsledkový servis naleznete na oficiálním webu Roland Garros.