Pokazila jsem si to sama, nehledá výmluvy Krejčíková. Zklamání touží zažehnat v deblu

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Barbora Krejčíková podruhé v řadě skončila ve dvouhře pařížského Roland Garros v prvním kole. Byť se snažila proti Lesje Curenkové bojovat a ve druhé sadě vedla o dva brejky, nakonec padla 2:6 a 4:6. „Letos jsem vůbec nenašla na antuce pohodu,“ přiznala česká hráčka, která se nyní bude snažit prosadit ve čtyřhře s Kateřinou Siniakovou a napravit tak svůj dojem z nepříliš vyvedené antukové části sezony.

„Zápas byl víc o mně, než o soupeřce,“ pronesla zklamaně Krejčíková, která porážku brala statečně, ale bylo na ní vidět, že je se svým výkonem nespokojená. I proto nehledala žádnou výmluvu. „Věděla jsem, že jí to nedám zadarmo a budu se snažit najít možnost, jak se vrátit do zápasu. Jenže vždycky, když to vypadalo, že se to zlomí a mohla bych chytit slinu, pokazila jsem si to,“ krčila bezradně rameny.

Zatímco první set byl vesměs jednostrannou záležitostí, ve druhém dějství si dokázala Krejčíková vypracovat vedení 3:0 s výhodou dvou brejků. Curenková ale bojovala a dokázala postupnými krůčky skóre otočit. Barbora v utkání navíc zahrála hned 32 nevynucených chyb a z kurtu se tak trochu vyházela.

Jedním z důvodů, proč to nevyšlo, ale také je, že dříve oblíbená antuka jí momentálně tolik nesedí. I kvůli minulé sezoně, kdy odehrála jen tři turnaje, navíc rozdělené travnatou částí sezony, se jí nedaří na tento povrch zvyknout.

„Letos jsem na antuce pohodu vůbec nenašla. Neměla jsem se od čeho odrazit. Loňský rok mi chybí. Tohle je specifický povrch a já na něm nenašla pohodu jako před dvěma lety,“ řekla šampionka Roland Garros 2021 a vítězka dalšího antukového turnaje ve Štrasburku ze stejného roku.

„Když jsem loni na antuce tolik nehrála, je pro mě přechod na ni těžší. Necítím pohodu, údery mě na antuce tak neposlouchají jako na betonu. Prostě jsem se s tím letos trápila. Vždyť my na antuce skoro nehrajeme,“ upozornila Krejčíková.

„Letos jsem na ní odehrála jen čtyři turnaje. A zbytek se hraje na betonech. Člověk se chystá hlavně na ně a na antuku jsem se letos připravit nedokázala,“ poznamenala s tím, že si potřebuje letošní antukovou část sezony zanalyzovat a něco v přípravě změnit, aby se příští rok vrátila silnější.

„Nechci se na to vymlouvat, ale tohle je prostě specifický povrch. Já se za ty dva roky posunula úplně jinam, jinak bych nemohla hrát na betonu s těmi nejlepšími,“ podotkla s tím, že si bude muset rozmyslet, jestli je pro ni důležitější příprava na antuku, nebo na betony, které se hrají po většinu sezony.

Nyní se ale těmito otázkami zabývat nechce, protože se blíží travnatá část sezony. „Antuka je zase až za rok, teď bude tráva a na tu se těším!“ řekla bojovně.

Ještě než ale vyrazí na travnaté dvorce, čeká ji pařížský debl po boku Kateřiny Siniakové. Populární duo K+S vyhrálo už sedm grandslamových titulů a nyní má na dosah nekalendářní grandslam. Češky navíc mají s Paříží nevyřízené účty, jelikož loni jim v účasti ve čtyřhře zabránil covid Krejčíkové.

„Hlavně doufám, že je Katka zdravá. To je začátek celého úspěchu. Doufám, že ji ta ruka nebolí,“ připomněla zranění zápěstí své spoluhráčky, která se po dvouměsíční absenci vrátila na kurty právě na Roland Garros.

„Po včerejším zápase jsem ji ještě neviděla, takže doufám, že je v pohodě. Ale těším se! Věřím tomu, že chytím lepší jiskru a že si třeba ještě tu antuku spravím,“ řekla s nadějí česká tenistka.