Ono to fakt jde! Brenda Fruhvirtová v Paříži udatně čelila superhvězdě Rybakinové

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Další ohromně cenná zkušenost. Šestnáctiletá Brenda Fruhvirtová vyzvala v úvodní rundě Roland Garros světovou čtyřku Jelenu Rybakinovou a kazachstánskou superfavoritku se jí povedlo na dvorci Suzanne Lenglenové pořádně potrápit. Přestože kvalifikantka Fruhvirtová nakonec prohrála 4:6 a 2:6, získala mnoho nových fanoušků a ve své kariéře opět znatelně pokročila.

„Ze zápasu si určitě odnáším jenom pozitivní věci, beru to jako neskutečnou zkušenost. Šla jsem do toho bez jakéhokoliv tlaku, jen si to užít,“ líčila českým novinářům v Paříži talentovaná Češka, která si účast v hlavní soutěži vydřela v tříkolové kvalifikaci.

Kdo sledoval úterní souboj rozjeté wimbledonské šampionky Rybakinové s mladičkou Češkou, nezpozoroval mezi tenistkami výrazný rozdíl. Brenda statečně vracela rány kazachstánské hvězdy, dvakrát ji obrala o podání, v obou setech vedla o brejk (nejprve 4:3, poté 2:1).

„Je super cítit, že takhle velké hráčky nejsou neporazitelné,“ hlásila Fruhvirtová. „Před zápasem jsem nevěděla, co od ní mám čekat. Když jsem se na ni dívala na videích, říkala jsem si, že nevím, co vymyslím, a že třeba budu jen sbírat míčky, ale pak to tak nebylo. Když stojíte na kurtu, uvědomíte si, že máte šanci a že to fakt jde.“

Třiadvacetiletá Rybakinová, která nedávno ovládla antukovou tisícovku v Římě, ale v klíčových chvílích duelu prokázala, proč patří mezi absolutní světovou špičku.

„I když jsem měla nějaké šance, ona to zvládla daleko lépe než já. Za důležitých stavů v gemech poslala nějaké eso nebo dobrý servis. Těží hlavně ze servisu, vždycky jsem se snažila ho nějak zblokovat, ale kolikrát to vůbec nešlo,“ přiznala česká naděje.

Přestože byl los pro Brendu mimořádně přísný, měl i jednu jednoznačnou výhodu. Aktuálně 146. tenistka planety si mohla užít atmosféru velkého dvorce Suzanne Lenglenové s kapacitou pro 10 tisíc diváků.

„Byl to asi největší kurt, na kterém jsem zatím v tenisové kariéře hrála. Už dvakrát jsem hrála na větších kurtech turnaje WTA, to jsem byla hodně nervózní. Ale dneska jsem nervózní nebyla skoro vůbec, i když tam bylo dost lidí. Byl to fakt zážitek,“ doplnila v dobré náladě Brenda, která už pomalu pokukuje po kvalifikaci travnatého Wimbledonu.

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
1. kolo ženské dvouhry
Jelena Rybakinová (KAZ, 4.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (146.) 6:4, 6:2