Další úspěch Pařížanky Lindy. Nosková promluvila o speciálním kouzlu, litovala jen konce

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Linda Nosková je v pařížské metropoli jako doma! Stále teprve osmnáctiletá Češka tam předloni ovládla juniorské Roland Garros, loni se kvalifikovala do hlavní soutěže mezi dospělými a nyní si připsala premiérovou singlovou výhru na grandslamu. Noskovou může na jinak skvělém scénáři mrzet pouze fakt, že její soupeřka Danka Koviničová utkání kvůli zranění za stavu 6:3 a 2:1 z pohledu Češky skrečovala. „Škoda, že jsme zápas nedohrály, ale každá výhra se bere,“ poznamenala k netradičnímu ukončení duelu Nosková, kterou ve druhém kole čeká světová čtyřka Jelena Rybakinová.

Ještě letos v Austrálii Lindě Noskové těsně utekla hlavní soutěž, a proto musela do zrádné kvalifikace. V ní hlavně kvůli únavě z předchozího turnaje v Adelaide neuspěla. Na pařížském Roland Garros už si ale mohla vychutnat privilegia startu přímo v hlavní fázi mezi elitou.

Jak jste si užila svůj první přímý start v hlavní soutěži grandslamu?
Bylo to skvělé. Byla jsem ještě doma a viděla, že ostatní už začali hrát kvalifikaci beze mě, což se mi ještě nepodařilo. Teď to ale byl skvělý pocit, že jsem něco za ten rok uhrála. Doufám, že už nebudu muset kvaldu nikdy hrát. (usmívá se)

Postupu do druhého kola grandslamu jste se dočkala na třetí pokus. Do jaké míry vaši radost ovlivnila skreč soupeřky?
Kdybych vyhrála a měla poslední míček, byl by to jiný pocit. Škoda, že jsme zápas nedohrály, ale každá výhra se bere. Já jsem samozřejmě hrála, co jsem potřebovala. Soupeřka od nějakého stavu říkala trenérovi, že ji bolí záda, takže to pro ni bylo těžké. Od druhého setu jsem viděla, že to nebude jako v prvním, takže asi dávalo smysl, že utkání skončilo dřív.

Jaký je váš vztah k Paříži a Roland Garros?
Mám ráda hlavně fakt, že ať hraju předtím na trénincích jakkoli, tak jakmile nastoupím na kurt, všechny dobré věci se jako kouzlem vrátí do mé hry. Jsem ráda, že nemusím být ve stresu. Vždycky, když nastoupím, se cítím opravdu dobře. S tím pocitem se sem každý rok vracím.

Máte tady s sebou trenéra Tomáše Krupu?
Ano.

Jak funguje spolupráce mezi vámi a trenéry Krupou a Davidem Kotyzou?
Oni mají dost rozdílnou cestu trénování. Jsem ráda, že si mohu vyslechnout oba úhly pohledu. Vždy jsem na turnaji buď s jedním, nebo s druhým. Případně jsme v kontaktu. Je to fajn.

Prozradíte, jaká jste tenisová posluchačka?
Já si to řídím nějak sama. Trenér mi neříká přesně, jak bych měla hrát. Spíše mi pomáhá hodně v tréninku, v zápase se na něj nedívám. To byl vždy můj styl.

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
1. kolo ženské dvouhry
LINDA NOSKOVÁ (50.) – Danka Koviničová (MNE, 68.) 6:3, 2:1 skreč