Vítězný návrat na grandslam! Pavlásek promluvil o rychlém vzestupu i speciálních outfitech

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Po čtyřech dlouhých letech je zpátky na grandslamu! Adam Pavlásek se zbavil problémů s loktem, stal se deblovým specialistou a znovu si užívá atmosféry v areálu Rolanda Garrose. Osmadvacetiletý Čech vstoupil do turnaje vítězně, když si spolu s Uruguaycem Arielem Beharem poradili se španělskými singlisty Albertem Ramosem-Viňolasem a Bernabem Zapatou Mirallesem 6:1 a 7:6(6). Pavlásek se v rozhovoru pro Tenisový svět rozpovídal o úspěšném vzestupu do Top 100 žebříčku, spolupráci s Beharem i bláznivých outfitech.

Adame, jaké bylo vaše první utkání na grandslamu od Roland Garros 2019?
Zápas nebyl vůbec lehký, speciálně ve druhém setu. Oba soupeři hráli velmi dobře odzadu. V prvním setu jsme je přejeli, potom se ale rozehráli a bylo tam hodně složitých gemů. Jsme rádi, že jsme to zvládli a že utkání nedošlo do třetího setu.

Soupeři disponovali za stavu 6:4 v tiebreaku dvěma setboly, Zapata Miralles měl ten první dokonce nalitý na síti, ale obrovskou šanci zahodil…
Voleje byly jejich největší slabinou, jde vidět, že debl moc nehrávají. Byla to velká štěstěna, takový volej se úplně nekazí.

Španělé se po mečbolu dohadovali s rozhodčím o stopě míčku. Bylo to jednoznačné, nebo opravdu těsné?
Byl to sporný balon, který se dal fouknout na jednu i druhou stranu. Bylo to asi na jestřábí oko, šlo o milimetry, ale na to se historie neptá.

Jak příjemný byl pro vás los? Vyhnuli jste se deblovým specialistům a narazili jste na singlisty, kteří mají ve čtyřhře výrazně negativní bilanci…
Je samozřejmě vždy lepší, když hrajete proti singlistům, moc lepších losů nebylo. Oba prohráli v singlu pětiseťák. Zápas ale musíte vždy sami vyhrát a vydřít to.

Co pro vás znamená, že jste se po čtyřech letech vrátil na grandslam?
Je to příjemné. Měl jsem tady vždy nejlepší výsledky, hrálo se mi tady nejlépe. Deblu jsem se začal věnovat loni na přelomu března a dubna (tehdy byl Pavlásek až v páté stovce žebříčku čtyřhry, pozn. red.). Řekl jsem si, že když do dvou let nebudu na grandslamech, nemá to cenu. Nechtěl jsem se motat na challengerech. Kdybyste mi ale před rokem řekl, že teď budu hrát na grandslamu, asi bych vám úplně nevěřil.

Jaké dojmy zatím máte z letošní sezony? Začal jste ji titulem na challengeru v Nonthaburi, celkově máte bilanci 23 výher a 15 porážek…
Sezona je bodově taková průměrná, není tam žádný velký úspěch a bodová rána. Není to propadák, ale ani žádné bum. Měl jsem i trochu smůlu na několika turnajích ATP. S Romanem Jebavým jsme ve čtvrtfinále v Marrákeši neproměnili mečboly, pak se mi ve čtvrtfinále v Mnichově zranil parťák Dustin Brown. Ale to k tenisu patří.

V jakém stavu je váš loket, s nímž jste se léta trápil?
Musím zaklepat na dřevo. Po asi pěti letech trápení s bolestí, kdy jsem nevěděl kudy kam, jsem se jí dokázal zbavit. Loni jsem našel v Brně ortopeda a od té doby, kdy mi začal dávat injekce na šlachy, hraju bez bolesti. Můžu fungovat na sto procent. A když se to občas trochu ozývá, okamžitě mu zavolám a jdu na injekci. Stojí mě to deset až čtrnáct dní času, ale je to cesta, která mi pomáhá.

Roland Garros je vaším druhým společným turnajem po boku Ariela Behara z Uruguaye. Jakým je parťákem?
Jsem za to moc rád, vytáhl si mě, bez něho bych se na Roland Garros nedostal (Behar je v deblovém žebříčku na 70. místě, Pavlásek je číslem 87, pozn. red.). Hráli jsme spolu předminulý týden velký challenger v Turíně, kde jsme postoupili do semifinále. Ve druhém kole jsme porazili i dobrý belgický pár Sander Gillé, Joran Vliegen. Parťák je zkušený a má úplně jinou pestrost, než na jakou jsem byl zvyklý.

Behar je známý svými originálními outfity značky Lalá. A evidentně jeden přenechal i vám, konkrétně s chobotnicí na zádech, že?
Jeho manželka je majitelka té společnosti. Jelikož mi na konci minulého roku skončil kontrakt s Lottem, vypadá to, že asi aspoň nějakou dobu budu mít tuto značku. Na oblečení se mi líbí, že to je pestré a diametrálně odlišné od ostatních. Uvidíme, jestli to bude moje značka a jak to bude pokračovat. S parťákem, který žije v Madridu, plánujeme hrát i další turnaje.