Roland Garros: Muchová si vyšlápla na světovou osmičku! Veselý statečně vzdoroval Tsitsipasovi

- Redakce

Karolína Muchová slaví vítězný vstup do letošního Roland Garros, a to i přes náročný los, který jí pro úvodní kolo přidělil světovou osmičku Marii Sakkariovou! Česká tenistka zvládla více než dvouhodinovou bitvu a zvítězila 2:0 na sety. Pořádně těžký los schytal hned na úvod letošního Roland Garros Jiří Veselý. Zkušený český tenista se utkal s nasazenou pětkou a jedním z největších favoritů turnaje Stefanosem Tsitsipasem z Řecka, proti kterému předvedl srdnatý výkon, ale nakonec ve čtyřech setech padl. Debutantka na French Open Sára Bejlek v prvním kole prohrála s Ruskou Kamillou Rachimovovou.

Muchová si vyšlápla na světovou osmičku!
Karolína Muchová (42.) asi neměla nejlepší pocity, když se dozvěděla soupeřku pro první kolo Roland Garros. Její výkon v nedělním úvodním kole proti světové osmičce Marii Sakkariové však byl fantastický. I díky 23 vítězným úderům dokázala řeckou hvězdu za 129 minut porazit po setech 7:6(5), 7:5 a vybojovala postup do druhého kola.

Muchová v prvním setu prohrávala 0:3, na špatný začátek ale zareagovala nejlepším možným způsobem a srovnala rychle na 3:3. Pak dokonce mohla ve dvanáctém gemu doservírovat úvodní dějství, když o hru dříve sebrala Sakkariové znovu servis, nicméně Řekyně se ještě zmohla na odpor a vynutila si tiebreak, v němž ovšem padla 5:7.

Češka neměla dobrý vstup ani do druhé sady a tentokrát prohrávala 0:2, znovu však velmi rychle dokázala ztrátu dohnat a v tuhé bitvě se stále více blížila ke kýženému vítězství. Sakkariová v utkání hodně chybovala, dopustila se celkem 35 nevynucených chyb, v klíčových okamžicích ale dokázala mnohokrát zabrat.

Stejně jako v desáté hře, kdy na svém servisu odvrátila dva mečboly Muchové. Česká hráčka ovšem cítila šanci a už ji nepustila. V jedenáctém gemu si hladce podržela podání a vzápětí na returnu si vypracovala znovu dva mečboly. Ten druhý, v pořadí čtvrtý, už využila.

„Začala jsem trochu pomaleji a poté jsem se snažila být agresivnější a brát míče trochu dřív po odskoku. Myslím, že jsem z toho udělala dost bodů. Také jsem si pomáhala slicem. Bylo pro mě těžké proměnit mečbol. Jsem ráda, že se mi povedlo i tohle a že jsme nešly do tiebreaku,“ nechala se slyšet Muchová, která si v dalším kole zahraje s Argentinkou Nadiou Podoroskou (101.).

Veselý doplatil na těžký los, s Tsitsipasem padl
Jiří Veselý (452.) si zahrál v prvním kole na Roland Garros na centrálním kurtu Philippa Chatriera, vítěznou radost ale neokusil. Narazil totiž na nasazenou pětku Stefanose Tsitsipase (5.), a byť finalistovi RG z roku 2021 nedal nic zadarmo, nakonec s ním padl za tři hodiny a 16 minut po setech 5:7, 3:6, 6:4 a 6:7(7).

Český tenista nehrál vůbec špatně a už v prvním setu byl blízko úspěchu. Vedl totiž 5:3 a mohl následně v desátém gemu podávat na vítězství. Čtyřmi hrami v řadě však první set ztratil a neuspěl následně ani ve druhé sadě, kterou prohrál po ztrátě servisu v šestém gemu.

Veselý se ale nevzdával, ve třetím setu zpřesnil své podání a v desátém gemu se mu dokonce povedlo urvat brejk, díky čemuž si vynutil čtvrté dějství. V něm došlo k opravdu tuhé bitvě. Tsitsipas neudržel náskok brejku, pak čelil dvěma brejkbolům v osmé hře a sám neproměnil tři příležitosti v devátém gemu.

Rozhodnout musel tiebreak, ve kterém si Veselý dokázal vypracovat hned čtyři setboly. Ani jeden ale nevyužil, Tsitsipas v klíčových chvílích zabral a protažení zápasu do rozhodujícího setu odmítl, když třemi míčky v řadě otočil z 6:7 na 9:7 a utkání zakončil.

„Po takové pauze se musím spíše pochválit. Šel jsem na zápas trochu s obavami. Nevěděl jsem, co si od své hry představit a na jaké jsem úrovni. To, že jsem odehrál takhle těsné utkání s jedním z nejlepších antukářů, je určitě motivace. Ten level tam je a to je základ, abych se mohl vrátit zpět,“ zhodnotil Veselý.

Bejlek uhrála jen tři gemy, na kvalifikaci nenavázala
Úspěšná kvalifikantka Sára Bejlek (180.) ani na třetí pokus nedokázala přejít přes brány prvního kola grandslamového turnaje. Na antukovém Roland Garros jí stopku vystavila Ruska Kamilla Rachimovová (85.), která zvítězila za pouhých 58 minut po setech 6:0, 6:3.

Českou tenistku velmi srážely nevynucené chyby, kterých zahrála celkem 24 oproti 16 ze strany Rachimovové, která ovšem byla v utkání mnohem více aktivnější a svými útoky si vynutila na své soupeřce i dalších 19 vynucených chyb.

Do prvního setu nenastoupila Bejlek vůbec dobře a tempo Rusky nestíhala. Ve druhé sadě se sice výrazněji zlepšila a dokázala se i dvakrát prosadit na returnu, ale její obrovské problémy při vlastním podání jí nakonec nedovolily být Rachimovové konkurenceschopnou.

„Zápas se mi nepovedl. Poprvé jsem v hlavní soutěži grandslamu vycítila šanci a nečekaně hodně mě to svázalo. Podle toho to i vypadalo. To ale k tenisu patří, jsem mladá a musím si tím projít,“ uvedla sedmnáctiletá Sára Bejlek.

Sabalenková suverénně postupuje, Kosťuková jí ruku nepodala
Nasazená dvojka Aryna Sabalenková (2.) na úvod Roland Garros splnila roli favority, Ukrajinku Martu Kosťukovou (39.) běloruská tenistka porazila hladce 6:3, 6:2.

Sabalenkova sice za stavu 2:2 v prvním setu jako první přišla o svůj servis, hned ale zareagovala re-brejkem a od té doby už na kurtu kralovala a došla si pro jasné vítězství. Na závěr utkání si obě tenistky z důvodu války na Ukrajině nepodaly ruku.

Více se utkání věnujeme zde.

Vybrané zápasy prvního hracího dne

1. kolo dvouhry mužů
David Goffin (BEL, 113.) – Hubert Hurkacz (POL, 13.) 3:6, 7:5, 4:6, 6:2, 4:6
Karen Chačanov (11.) – Constant Lestienne (FRA, 69.) 3:6, 1:6, 6:2, 6:1, 6:3
JIŘÍ VESELÝ (452.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 5.) 5:7, 3:6, 6:4, 6:7(7)
Mackenzie McDonald (USA, 56.) – Sebastian Korda (USA, 29.) 4:6, 5:7, 4:6
Ben Shelton (USA, 35.) – Lorenzo Sonego (ITA, 45.) 4:6, 6:3, 3:6, 3:6
Lorenzo Musetti (ITA, 18.) – Mikael Ymer (SWE, 53.) 7:5, 6:2, 6:4
Laslo Djere (SRB, 57.) – Andrej Rubljov (7.) 1:6, 6:3, 3:6, 4:6

1. kolo dvouhry žen
Marta Kosťuková (UKR, 39.) – Aryna Sabalenková (2.) 3:6, 2:6
SÁRA BEJLEK (180.) – Kamilla Rachimovová (85.) 0:6, 3:6
Magda Linetteová (POL, 21.) – Leylah Fernandezová (CAN, 51.) 3:6, 6:1, 3:6
Maria Sakkariová (GRE, 8.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (42.) 6:7(5), 5:7
Ljudmila Samsonovová (15.) – Katie Volynetsová (USA, 90.) 6:0, 6:1
Julie Niemeierová (GER, 72.) – Darja Kasatkinová (9.) 3:6, 4:6
Danielle Collinsová (USA, 45.) – Jessica Pegulaová (USA, 3.) 4:6, 2:6

Kompletní výsledkový servis naleznete na oficiálním webu Roland Garros.