Grandslamový sen opět odložen. Nečekaně hodně mě to svázalo, lituje Sára Bejlek

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Ani na třetí pokus se kvalifikantce Sáře Bejlek v prvním kole hlavní soutěže grandslamu nezadařilo. Talentovaná Češka podlehla překvapivě hladce Kamille Rachimovové a po utkání přiznala, že ji přemohla velká nervozita z možného úspěchu. Celkově ale své působení na letošním Roland Garros hodnotí právem kladně.

„Zápas se mi nepovedl. Poprvé jsem v hlavní soutěži grandslamu vycítila šanci a nečekaně hodně mě to svázalo. Podle toho to i vypadalo,“ litovala po porážce 0:6 a 3:6 Sára Bejlek (180.), která si tak na premiérovou výhru v hlavní fázi grandslamu ještě musí počkat.

Zatímco loni v New Yorku vyfasovala do prvního kola Ljudmilu Samsonovovou a letos v Austrálii Barboru Krejčíkovou, v Paříži měla podstatně přívětivější los v podobě světové hráčky číslo 85 Rachimovové.

Sedmnáctiletá Bejlek se však trápila ve všech herních aspektech, především na podání, jež si poprvé udržela až po šesti nezdarech za stavu 2:5 ve druhé sadě.

„Bojovala jsem, postupně jsem se cítila líp a líp, ale nebylo to ono,“ nehledala výmluvy Bejlek. „Kdyby mi ale někdo loni, když jsem tady hrála juniorku, řekl, že budu třikrát po sobě v hlavní soutěži, brala bych to,“ našla pozitivum na své letošní pařížské kampani.

Česká kvalifikantka si pochvaluje i pokrok, kterého v posledních dvanácti měsících dosáhla. „Udělala jsem velký kus práce, jsem za to ráda. Příští týden jedu na stopětadvacítku do Makarské, tak uvidíme,“ odhalila své nejbližší plány vítězka čtyř ženských akcí ITF.

Levoruká tenistka naopak nepočítá s juniorským Roland Garros, kam byla původně přihlášena. „Ze začátku roku jsme si s trenérem říkali, že když mám omezený počet turnajů, bylo by to možná fajn. Ale nakonec jsme to z plánu vyřadili. Mám toho dost za sebou a je lepší hrát ženské turnaje,“ vysvětlila svěřenkyně trenéra Jakuba Kahouna.

Po stopětadvacítce na Makarské bude chtít Sára Bejlek pokračovat v antukové šňůře turnajů, kterou nejspíše utne až wimbledonská kvalifikace v Roehamptonu. Právě travnatý grandslam je zatím posledním, na němž stále teprve sedmnáctiletá Češka ještě nehrála, což by ale ráda změnila. „Těším se tam a udělám maximum,“ doplnila odhodlaně.

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry žen
SÁRA BEJLEK (180.) – Kamilla Rachimovová (85.) 0:6, 3:6