Muchová opět v ráži! Formu naladila na koncertě, klíčem proti Sakkariové byla agresivita

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Stejná soupeřka, stejný kurt a téměř stejný výsledek. Maria Sakkariová si prožila na dvorci Suzanne Lenglenové nepříjemné déjà vu, na Roland Garros ji totiž znovu zastavila Karolína Muchová. Šikovná Češka, kterou opět vede slovenský trenér Emil Miške, dokonale promíchala agresivitu s pestrostí a nad světovou osmičkou Sakkariovou zvítězila v ostře sledované první rundě po dvou hodinách boje 7:6(5) a 7:5.

Co vás dovedlo k třetímu triumfu v řadě nad Mariou Sakkariovou?
Začala jsem trochu pomaleji a poté jsem se snažila být agresivnější a brát míče dřív po odskoku. Myslím, že jsem z toho udělala dost bodů. Také jsem si pomáhala slicem, změna rytmu soupeřce vadila.

Za stavu 5:4 ve druhé sadě jste neproměnila dva mečboly na returnu a Řekyně srovnala. Co se vám v tu chvíli honilo hlavou?
Říkala jsem si, zda do toho jít, naskočit a zkusit to urvat. Pak zase, jestli to spíš hrát na výměny. Ono ale v pauzách mezi výměnami nebyl moc čas o něčem přemýšlet. Viděla jsem i na ní, že je dost nervózní a že míče od ní jsou krátké, ale také jsem najednou byla dva metry za lajnou... Byla jsem trochu staženější, ale jsem ráda, že to pak klaplo.

Pro první kolo jste měla mimořádně náročný los. Jak jste na něj reagovala?
Určitě jsem mohla mít schůdnější los. Není to hráčka, kterou bych si přála. Ale to jsou věci, které člověk nezmění, takže jsem to nějak přijala. Měla jsem určitě výhodu, že jsem ji tu minulý rok porazila a předtím také (Muchová vyzrála na Sakkariovou už předloni na antuce v Madridu, pozn. red.). Šla jsem do zápasu se zdravým sebevědomím.

Dokážete vysvětlit, proč se vám na grandslamech proti elitním hráčkám tak daří?
Jsou to největší turnaje a hraju je ráda, motivace je na nich větší. Snažím se získat zpátky své postavení na žebříčku. Myslím, že bych mohla být aspoň nasazená na grandslamech, takže jsem ráda, že se krok po kroku blížím.

Jak jste na tom zdravotně, držíte?
Jo. Občas se tam vyskytnou nějaké maličkosti, ale to není nic, kvůli čemu bych musela stopnout na nějakou dobu. Takže fajn.

Vybavíte si, kdy jste se naposledy cítila tak dobře?
(dlouho přemýšlí) Popravdě ani nevím, i když i teď jsem měla pár zdravotních maličkostí, takže to nebylo tak, že bych hrála všechny turnaje s plnou přípravou. Důležité je, že mám dost zápasů a vyhrávám i proti dobrým tenistkám, což mi na sebevědomí moc pomáhá.

Před turnajem jste spolu s Karolínou Plíškovou navštívila koncert Beyoncé na stadionu Stade de France. Jaký byl?
Byl to skvělý koncert. Je to jedna z věcí, kterou si můžu škrtnout ze seznamu, protože to byl jeden z nejlepších koncertů, na kterém jsem zatím byla. A to já chodím docela dost. Je to paní zpěvačka.

Užíváte si, že můžete při pracovních cestách po světě navštívit i podobné kulturní akce?
Mám to hodně ráda. Před US Open jsem byla na Shawnu Mendesovi, před Wimbledonem na Backstreet Boys. A vždycky jsem pak hrála dobře. Celkově mi to pomáhá.

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry žen
Maria Sakkariová (GRE, 8.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (42.) 6:7(5), 5:7