Chápu, že mě kvůli národnosti nenávidí, pronesla Sabalenková. Kosťukovou pak v prvním kole RG přejela

- Jan Vojkůvka

Nedělní začátek Roland Garros přinesl v prvním kole ženské hlavní soutěže očekávaný souboj mezi Arynou Sabalenkovou a Martou Kosťukovou. Atraktivitu tohoto duelu zajišťovalo několik vyjádření obou tenistek v posledních dnech, během nichž si obě soupeřky vyměnily názory skrz média. Nakonec ale žádné drama k vidění nebylo, a to ani to herní. Světová dvojka totiž hladce zvítězila 6:3, 6:2.

„Trochu tomu, že nám nechce podávat ruku, chápu. Dovedu si představit, že kdyby si (Ukrajinky) podávaly ruce s Ruskami a Běloruskami, dostaly by spoustu ne zrovna milých zpráv z domova,“ podotkla Sabalenková na otázku, jestli je obeznámena s tím, že jí Marta Kosťuková po utkání na Roland Garros určitě nepotřese rukou. „Takže tak trochu rozumím tomu, proč to žádná z nich nedělá.“

Ve svých komentářích ale během tiskové konference před startem Roland Garros zašla ještě o trošku dál. Důvodem bylo dřívější vyjádření Ukrajinky, která zkritizovala fakt, že Sabalenková občas trénuje v Rusku. „Pokud mě nenávidí kvůli národnosti, nic s tím nenadělám. Respektuju to, ale nestarám se o to. Jsou lidé, co mě milují, stejně jako jsou lidé, co mě nenávidí. Pokud mě ona nenávidí, já k ní nic takového rozhodně necítím,“ prohodila.

Kosťuková pochopitelně tato slova zaznamenala a rovněž se k nim vyjádřila. Okamžitě popřela, že by někdy řekla něco o nenávisti vůči Sabalenkové. „Nikdy jsem veřejně ani soukromě neřekla Aryně Sabalenkové nebo komukoliv jinému, že ji nenávidím. Nerozumím tomu, proč o tom začala mluvit,“ upozornila. „Jediné, co dělám, tak nepodávám (hráčům z Běloruska a Ruska) ruku.“

„Tohle všechno není o emocích, protože nenávist je emoce, ale o respektu. A nemohu respektovat její rozhodnutí, že bude dál jezdit do Ruska, trénovat tam a mluvit s ruskými novináři. Stejně tak nemohu respektovat rozhodnutí, aby nevyvedla svou rodinu ze země agresora, přestože na to má dostatečné finanční prostředky. Nemohla bych se podívat do zrcadla, kdyby moje země udělala to samé, já tam zůstala a lidé kolem mě by dál žili své životy, relaxovali a bavili se stejně jako předtím,“ dodala.

Každý tak očekával, jestli se tyto poněkud vypjaté ohlasy z tiskových konferencí přenesou i na kurt. Nakonec se tak ale nestalo a k žádnému dramatu nedošlo. Naopak, duel byl ze sportovního hlediska férový a k tomu také velmi svižný. Trval totiž jen 71 minut.

Sabalenková sice nezačala úplně nejlépe a prohrála si jako první v pátém gemu servis, od stavu 2:3 ale předvedla šňůru šesti vyhraných gemů, díky čemuž otočila skóre na 6:3 a 2:0. Kosťukové ve zbytku utkání povolila už jen dvakrát podržet podání a své vítězství zvýraznila ještě jedním brejkem v páté hře.

Po utkání pak došlo k situaci, která se dala očekávat. Ukrajinská tenistka zamířila rovnou k rozhodčí a odmítla podat Sabalenkové ruku, kvůli čemuž se směrem ke Kosťukové začalo ozývat bučení a pískot. Sabalenková byla zprvu zaražená a myslela si, že publikum bučí na ni. Jak se ale později dozvěděla, diváci jen vyjadřovali nesouhlas s tím, že opět byla do sportu vnesena politika a Kosťuková neprojevila soupeřce respekt.

Jak ale už dřív podotkla Sabalenková, konání Ukrajinek na okruhu chápe. A dokud bude muset Ukrajina bojovat ve válce s Ruskem, nic se na tom nezmění.