Drama na centru s Tsitsipasem? Vydržel jsem, je to motivace, říká Veselý

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Jak to asi bude vypadat? ptal se sám sebe Jiří Veselý, než na centrálním kurtu Philippa Chatriera vyzval řeckého superfavorita Stefanose Tsitsipase. Český dlouhán ale předvedl aktivní a houževnatý výkon a byl jediný míček od toho, aby zápas poslal do rozhodující páté sady. Mrzet ho může to, že v tiebreaku čtvrtého setu nevyužil čtyři setboly, z toho jeden při svém podání. „To, že jsem odehrál takhle těsné utkání s jedním z nejlepších antukářů, je určitě motivace,“ hlásil po porážce 5:7, 3:6, 6:4 a 6:7(7) devětadvacetiletý Veselý.

Na kurtu jste dnes působil velmi aktivně, 41krát jste se vydal na síť. Jak jste spokojen s tímto aspektem hry?
S těmi nejlepšími ani jinak hrát nemůžete. Jakmile zvolníte, rozběhají vás a umí míče dohrát. Obzvlášť Tsitsipas, který míče hodně roztáčí a vytahuje soupeře mimo kurt. Ale obecně věřím, že tohle je cesta, kterou bych měl jít. Tlačit se na síť, kde využiju své rozpětí paží. A i když nezahraju top náběh, jsem tam nebezpečný. Na síť se budu snažit chodit častěji.

Stefanos Tsitsipas je jeden z nejlepších antukářů světa. Jak jste reagoval na tak náročný los?
Na jednu stranu jsem si říkal, že kdyby to bylo za odměnu ve druhém kole, bylo by to příjemnější. I co se týče bodů, které teď potřebuji. Na druhou stranu pro mě byly tyhle zápasy s nejlepšími vždy výzvou. Vždy jsem měl rád velké kurty a velké zápasy. V minulosti jsem to xkrát potvrdil. Jsem rád, že jsem tu pozici obhájil. Zahrál jsem s ním velmi vyrovnanou partii. Je třeba to teď hodit za hlavu, vzít si pozitiva a jít dál.

Co se stalo v koncovce prvního setu, kdy jste vedl už 5:3?
Podmínky byly těžké. Podával jsem za stavu 5:4 proti větru a oběma nám dělalo problémy odservírovat. Jinak se v tom ale těžko rýpat. Po takové pauze se musím spíše pochválit. Šel jsem na zápas trochu s obavami. Nevěděl jsem, co si od své hry představit a na jaké jsem úrovni. To, že jsem odehrál takhle těsné utkání s jedním z nejlepších antukářů, je určitě motivace. Ten level tam je a to je základ, abych se mohl vrátit zpět. Teď už musím objíždět turnaje, porážet ostatní slabší hráče a prokousat se zpět.

Tsitsipasovi jste vzdoroval tři hodiny a 13 minut. Těší vás, že jste vydržel fyzicky?
Určitě. Těch zdravotních trablů bylo v posledních týdnech hodně. V Ostravě jsem si zranil tříslo, bojovali jsme s tím. Teď jsem vydržel a to je hodně pozitivní. Čeká nás další práce, musím jít turnaj po turnaji. Věřím, že děláme správné věci.

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry mužů
JIŘÍ VESELÝ (452.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 5.) 5:7, 3:6, 6:4, 6:7(7)