J&T Banka Prague Open: Strýcová na turnaji končí s kanárem. Muchová je poprvé ve finále

- Jan Vojkůvka

České finále se na J&T Banka Prague Open hrát nebude. Na postup Karolíny Muchové, jež do svého premiérového souboje o titul postoupila po výhře nad Bernardou Peraovou, nedokázala navázat zkušenější krajanka Barbora Strýcová. Ta v semifinále se Švýcarkou Jil Teichmannovou uhrála jen tři gemy. Květa Peschkeová na třetí turnajový vavřín v řadě v Praze nedosáhla, když s Američankou Nicole Melicharovou nestačily ve finálovém duelu na rusko-slovenský pár Kalinská, Kužmová.

Strýcová si o titul v Praze nezahraje
Až do semifinále postupovala Barbora Strýcová na J&T Banka Prague Open bez ztráty setu. V souboji o postup do finále jí však nesedl herní styl Švýcarky Jil Teichmannové, se kterou prohrála hladce 3:6, 0:6 a do finále se nepodívá.

První set rozhodl jediný brejk, který Teichmannová uhrála ve druhé hře. Strýcová se sice snažila s výsledkem něco udělat, a v páté hře si vypracovala dokonce čtyři brejkboly, jenže je nedokázala proměnit a dlouhý gem nakonec prohrála. Stejně jako následně celou úvodní sadu.

Ve druhém setu už Strýcová nekladla švýcarské kvalifikantce takřka žádný odpor. Uhrála pouze 6 fiftýnů a na závěr turnaje schytala nepopulárního kanára.

Muchová postoupila do svého prvního finále!
Česká tenistka Karolína Muchová potvrdila na pražském turnaji svou fantastickou formu a znovu vylepšila své turnajové maximum. V semifinále proti Bernardě Peraové (6:2, 7:5) vybojovala své premiérové finále na nejvyšším okruhu, k němuž nastoupí v sobotu.

Muchové se povedlo v prvním setu rychle odskočit ve skóre a vypracovat si vedení 3:0, jež v šesté hře navýšila o další brejk. Proto ji nemuselo tolik mrzet, když v sedmém gemu prohrála vlastní servis. Úvodní dějství navíc ovládla hned vzápětí na returnu.

Do druhého setu vstoupila naopak lépe Peraová, která v úvodní hře prorazila Muchové podání a nebyla daleko od vedení o dva brejky. Ve třetí hře však nevyužila pět brejkbolů a tím pro ni úspěchy na returnu skončily. Muchová v šesté hře naopak srovnala na 3:3 a v koncovce se prosadili na příjmu znovu. Ve 12. gemu zakončila zápas čistou hrou.

„Já jsem dnes byla poprvé v semifinále a zítra budu poprvé ve finále,“ radovala se Muchová. „Je to super. Jsem doma v Praze, takže asi není pro mě lepší místo, kde si zahrát první finále, za to jsem hodně ráda.“

Peschkeová na hattrick nedosáhla
Květa Peschkeová třetí titul v řadě na turnaji J&T Banka Prague Open nezískala. Třiačtyřicetiletá tenistka a Američanka Nicole Melicharová nestačily v pátečním finálovém zápase v pražské Stromovce na rusko-slovenský pár Kalinská, Kužmová, když prohrály po dramatickém průběhu po setech 6:4, 5:7 a 7:10. Nasazené jedničky tak neobhájily loňský titul, ačkoliv v rozhodujícím supertiebreaku dokázaly odvrátit hned tři mečboly. Peschkeová také přišla o možnost získat na J&T Banka Prague Open hattrick, jelikož v Praze vyhrála čtyřhru i před dvěma lety.

„Myslím si, že jsme se snažily, určitě jsme to chtěly dotáhnout do vítězného konce. Je to škoda, rády bychom ten titul obhájily, dopadlo to ale jinak a musíme jet dál,“ říkala po finálovém duelu Květa Peschkeová. „Padalo jim to tam. Občas měly trochu štěstí, když jsme vedly, tak jim to vyšlo a stáhly to zpátky. Hrály dobře,“ dodala Melicharová.

Semifinále dvouhry
Bernarda Peraová (USA, 105.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (106.) [WC] 2:6, 5:7
BARBORA STRÝCOVÁ (39.) [9] – Jil Belen Teichmannová (SUI, 146.) [Q] 3:6, 0:6
Finále čtyřhry
Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ [1] – Kalinská (RUS), V. Kužmová (SVK) 6:4, 5:7, 7:10

Turnaj v Praze den po dni

2.5.
J&T Banka Prague Open: Strýcová přejela Siniakovou. Muchová vybojovala turnajové maximum

1.5.
J&T Banka Prague Open: Muchová je ve čtvrtfinále! Strýcová si vybojovala duel proti Siniakové

30.4.
J&T Banka Prague Open: Siniaková i Strýcová jsou v osmifinále! Postup slaví Muchová

29.4.
J&T Banka Prague Open: Pondělní program se kvůli dešti odložil. Úterý bude nabité, připustila Černošková 

28.4.
J&T Banka Prague Open: Allertová a Bouzková postoupily do finále kvalifikace

27.4.
J&T Banka Prague Open: Přes první kvalifikační kolo se dostaly tři Češky, Smitková zvládla české derby