J&T Banka Prague Open: Allertová a Bouzková postoupily do finále kvalifikace

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Z osmi českých tenistek, které v sobotu zahájily kvalifikační boje, se do přímého souboje o hlavní soutěž probojovaly dvě. Denisa Allertová zvládla těžké utkání proti Varvaře Flinkové. Marie Bouzková suverénně přehrála Raluku Serbanovou. Terezu Smitkovou vyřadila Jasmine Paoliniová.

Allertová předvedla dva obraty, zahraje si o hlavní soutěž
Jako první Češka se během nedělního programu na kurt postavila Denisa Allertová (346.). Té se podařilo v souboji s Varvarou Flinkovou (145.) vybojovat cenné vítězství 6:4, 7:5 a postoupit do finále kvalifikace.

Česká tenistka přitom v obou setech prohrávala. V úvodní sadě skóre 2:4 otočila po šňůře čtyř vyhraných gemů v řadě. V setu druhém Allertová dokonce prohrávala 2:5 se ztrátou dvou brejků a čelila v osmém gemu hned dvěma setbolům. I tentokrát se jí povedla parádní otočka a pěti hrami v řadě zápas zvrátila na svou stranu a zvítězila.

„Byl to dobrý zápas. Hrála jsem o něco hůře než včera, ale zase to bylo trochu něco jiného,“ hodnotila Allertová. „Pro mě to byl těžší zápas, hlavně když jsem na začátku druhého setu trošku zaspala. Špatně jsem se hýbala a z toho pramenily moje chyby.“

„Servis se mi dneska moc nedařil, dala jsem málo prvních servisů, celkově jsem se dneska na tom kurtu cítila hůř,“ přiznala česká hráčka, jíž se povedl nebývalý obrat. „Ze stavu 2:5 se nestává každý den, že vyhrajete, takže jsem ráda, že jsem to takhle ještě otočila.“

Smitková na Allertovou nenavázala
Druhou českou zástupkyní ve 2. kole kvalifikace byla Tereza Smitková (123.). Někdejší osmifinalistka Wimbledonu prohrála s Jasminou Paoliniovou (177.) po bezmála dvou hodinách 1:6, 7:6(4) a 3:6 a do finále kvalifikačních bojů se tak nepodívá.

Zatímco první set byl v jasné režii italské tenistky, v tom druhém si obě soupeřky držely svá podání až do zkrácené hry. V ní měla od začátku navrch Smitková. Češka bohužel na úspěch nenavázala, třetí sadu rozhodl jediný brejk ze druhé hry.

„Soupeřka hrála v prvním setu moc dobře, tam jsem neměla moc co hrát. Potom jsem se snažila to změnit, trochu to rozehrát, abych se dostala do nějakého tlaku k síti. Díky tomu se mi podařilo urvat druhý set. Ve třetím mi už zdraví bohužel vypovědělo službu,“ uvedla po utkání Smitková.

A co bylo hlavní příčinou porážky? „Kdybych si pomáhala servisem jako včera, mohlo to dneska vypadat trochu jinak. Mám bolavé tříslo, od toho mě pak bolí stehno. Trápilo mě to už dva týdny zpátky, dneska jsem to cítila v celém zápase,“ doplnila.

Bouzková je krok od hlavní soutěže
Jako poslední se ve 2. kole kvalifikace na kurtu objevila Marie Bouzková (115.). Dvacetiletá česká tenistka hladce porazila Raluku Serbanovou (204.) za hodinu a 13 minut 6:1 a 6:2. Bouzková v utkání dominovala, jedinou drobnou komplikací byla ztráta výhody brejku na začátku druhého setu. O účast v hlavní soutěži si zahraje proti Barbaře Haasové (203.).

„V prvním i druhém setu jsem měla dobrý začátek. První set byl určitě lehčí, víc jsem tlačila a výměny tak byly kratší. Ve druhém jsem si pak ale prohrála servis a tím jsem si to zkomplikovala. Ona se toho chytla a od stavu 1:1 to byl boj. Jsem hodně ráda, že jsem to dotáhla do vítězného konce,“ shrnula své vítězství Bouzková.

2. kolo kvalifikace
DENISA ALLERTOVÁ (346.) – Varvara Flinková (RUS, 145.) 6:4, 7:5
Beatriz Haddad Maiaová (BRA, 165.) – Jil Teichmannová (SUI, 152.) 2:6, 2:6
Antonia Lottnerová (GER, 182.) – Anna Kalinská (RUS, 189.) 7:6(2), 6:4
Giulia Gattová-Monticoneová (ITA, 173.) – Tamara Korpatschová (GER, 131.) 1:6, 0:6
TEREZA SMITKOVÁ (121.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 187.) 1:6, 7:6(4), 3:6
Barbara Haasová (AUT, 193.) – Aliona Bolsovová (ESP, 140.) 6:1, 5:7, 6:2
Iga Swiateková (POL, 93.) – Jekatěrina Gorgodzeová (GEO, 149.) 6:3, 6:3
MARIE BOUZKOVÁ (115.) – Raluka Serbanová (CYP, 204.) 6:1, 6:2

Turnaj v Praze den po dni

27.4.
J&T Banka Prague Open: Přes první kvalifikační kolo se dostaly tři Češky, Smitková zvládla české derby