J&T Banka Prague Open: Strýcová přejela Siniakovou. Muchová vybojovala turnajové maximum

- Jan Vojkůvka

Čtvrteční program na turnaji WTA v Praze určil postupující do semifinále dvouhry a finále čtyřhry. V singlu vybojovala premiérové semifinále na okruhu WTA divoká karta Karolína Muchová, jež porazila ve dvou setech Rusku Nataliji Vichljancevovou. Další českou semifinalistkou se stala Barbora Strýcová, která přejela Kateřinu Siniakovou 6:1, 6:2. Po roce si finále čtyřhry zahrají Nicole Melicharová s Květou Peschkeovou, obhájkyně loňského prvenství.

Strýcová je po profesorském výkonu v dalším semifinále
Barbora Strýcová si podruhé na turnaji J&T Banka Prague Open zahraje semifinále dvouhry. Zkušená Češka po výborném výkonu porazila Kateřinu Siniakovou 6:1, 6:2. K postupu si pomohla třinácti vítěznými údery, soupeřka naopak vytvořila čtyřiadvacet nevynucených chyb.

„První set jsem hrála úplně bez chyby. Cítila jsem se na kurtu jako pilná včelička,“ těšilo Strýcovou. „Jezdila jsem tam a Katka se ve třetím gemu zlomila a dala mi nějaké body zadarmo. Od začátku až do konce jsem si držela to své. Čekala jsem, že něco vymyslí, ale byla jsem připravená na všechno.“

Strýcová v úvodním setu vybojovala vedení 5:0, které přetavila v zisk prvního dějství. Na začátku druhé sady navíc protihráčku brejkla v maratonském prvním gemu, který trval přes deset minut. Třiatřicetiletá hráčka v průběhu setu přidala další brejk, v zápase přitom neodvracela jediný brejkbol.

„Já si nemyslím, že jsem hrála jinak, já si myslím, že jsem hrála nijak. Upřímně nevím proč, možná kdybych to věděla, tak to dopadne lépe,“ mrzelo Siniakovou. „Snažila jsem se to během zápasu změnit. Před zápasem jsem se cítila super rozehraná, i v rozehrávce před jsem se cítila výborně. Cítila jsem se opravdu ready. Z ničeho nic se to pak v zápase objevilo.“

Muchová zvládla i čtvrtfinále, dosáhla turnajového maxima!
Karolína Muchová si poprvé v kariéře zahraje semifinále turnaje WTA. Dvaadvacetiletá tenistka si ve čtvrtfinále v Praze poradila s Natalií Vichljancevovou, kterou také díky čtyřem esům a sedmnácti vítězným úderům porazila 6:3, 6:4. První servis do kurtu ke všemu dostala v 76% případů.

Muchová měla navrch již od začátku zápasu, v úvodní sadě nejprve vedla 3:2 a ačkoliv soupeřka srovnala krok, další tři hry patřily právě Češce.

„Jsem trochu unavenější, něco na mně ty dlouhé zápasy přeci jen zanechaly. Necítila jsem se proto v úderech úplně jistě,“ přiznala po utkání Muchová. „Dnes to ale bylo rychlejší, tak snad načerpám nějaké síly na zítřejší těžké semifinále.“

Na úvod druhé sady sice domácí tenistka ztratila servis, soupeřku ale rebrejkla, zásluhou čehož se postupně prodrala k vedení 5:2. Za stavu 5:3 sice zápas neukončila, ale při další hře na returnu se jí to už podařilo.

Vichljancevová se v zápase dopustila hned 10 dvojchyb. Trápení na servisu usnadnilo trochu české hráčce práci. „Potěšilo mě, že mi soupeřka pomohla tolika dvojchybami. Za první semifinále jsem moc ráda, ještě když je to tady doma v Praze.“

V dalším kole na Muchovou čeká Bernarda Peraová (105.).

Melicharová s Peschkeovou po roce ve finále
Obhájkyně titulu Nicole Melicharová a Květa Peschkeová si po roce zahrají na pražském turnaji WTA ve finále! V souboji s Češkami Denisou Allertovou a Terezou Smitkovou vyhrály 6:4, 1:6, 10:8.

Melicharová s Peschkeovou měly první set prakticky celý pod kontrolou a zaváhaly pouze v šesté hře, kdy ztratily výhodu brejku, kterou však vzápětí hned získaly zpět. Ve druhém setu však nevyužily brejkbol ve třetí hře a následně prohrály pět gemů v řadě.

I v rozhodujícím supertiebreaku se dostal česko-americký pár do menších problémů, ale ze stavu 4:6 se dokázal zvednout a české soupeřky porazit 10:8.

„Dnešní zápas hodnotím určitě kladně, myslím si, že jsme předvedly hodně slušný výkon,“ podotkla Allertová. „Ani jsme nečekaly, že je můžeme takhle potrápit. Myslím si, že si z toho můžeme vzít jenom pozitivní věci. Škoda, tak to prostě někdy bývá. Víc to mrzí, když člověk pak prohraje takhle o kousíček.“

„Byl to kvalitní zápas, rozehrály jsme se, hodně jsme je zlobily. Je pravda, že jsme do toho šly s čistou hlavou, že nemáme nic ztratit,“ přitakala Smitková.

Čtvrtfinále dvouhry
Bernarda Peraová (USA, 105.) – Čchiang Wang (CHN, 16.) [3] 6:0, 6:7(5), 6:3
KAROLÍNA MUCHOVÁ (106.) [WC] – Natalija Vichljancevová (RUS, 113.) 6:3, 6:4
BARBORA STRÝCOVÁ (39.) [9] – KATEŘINA SINIAKOVÁ (44.) [6] 6:1, 6:2
Jil Belen Teichmannová (SUI, 146.) [Q] – Tamara Korpatschová (GER, 151.) [LL] 6:2, 6:1

Semifinále čtyřhry
Kalinská (RUS), V. Kužmová (SVK) – Jakupovičová, Kaniaová (SLO/POL) 3:6, 7:6(7), 10:1
Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ [1] – ALLERTOVÁ, SMITKOVÁ [WC] 6:4, 1:6, 10:8

Turnaj v Praze den po dni

1.5.
J&T Banka Prague Open: Muchová je ve čtvrtfinále! Strýcová si vybojovala duel proti Siniakové

30.4.
J&T Banka Prague Open: Siniaková i Strýcová jsou v osmifinále! Postup slaví Muchová

29.4.
J&T Banka Prague Open: Pondělní program se kvůli dešti odložil. Úterý bude nabité, připustila Černošková 

28.4.
J&T Banka Prague Open: Allertová a Bouzková postoupily do finále kvalifikace

27.4.
J&T Banka Prague Open: Přes první kvalifikační kolo se dostaly tři Češky, Smitková zvládla české derby