Poprvé mezi elitou! Šestnáctiletá dánská senzace prolétla kvalifikací v Luganu

- Jan Vojkůvka

Caroline Wozniacká má více než obstojnou následnici. Dánskému tenisu roste tenistka, jež by mohla slávu bývalé světové jedničky dokonce překonat. Řeč je o teprve šestnáctileté Claře Tausonové. Té se podařilo ve švýcarském Luganu využít divoké karty do kvalifikace a dvěma suverénními výhrami projít poprvé v kariéře do hlavní soutěže na okruhu WTA.

Tausonová se v Luganu prezentovala parádními výkony. Kvalifikací prolétla bez ztráty setu, dohromady prohrála jen devět gemů a postup si zasloužila. Slovenku Rebeccu Šramkovou smetla 6:1, 6:2, Chorvatku Terezu Mrdežaovou pak dvakrát 6:3.

Od šestnáctileté hráčky rozhodně více než slušný výkon.

Není to ale zas až takové překvapení, pokud se podíváme na výsledky, jichž v této sezoně dosáhla. Nebýt dvou únorových porážek ve Fed Cupu, byla by totiž na dospělé úrovni letos ještě neporažená.

Dánská senzace se představila letos na třech turnajích ITF. Mezi dospělými nenašla přemožitelku a vybojovala tituly v Monastiru, Šen-čenu a Sia-menu. Dohromady už má na kontě trofeje čtyři, tu první získala ve švédském Stockholmu v roce 2017. Tehdy jí bylo dokonce pouhých 14 let.

Aktuální světová jednička mezi juniorkami, která vyhrála na začátku sezony juniorku na Australian Open a ovládla i prestižní podnik v Traralgonu, má letos úchvatnou bilanci.

Ke 12 výhrám na juniorském okruhu přidala 15 na okruhu ITF a nyní 2 výhry v kvalifikaci WTA. Jak již bylo zmíněno, prohrála jen dva zápasy a to ve Fed Cupu s Polkou Swiatekovou a Ruskou Vichljancevovou.

Vítězka 14 juniorských titulů má před sebou zářnou budoucnost. Svůj ohromný talent prokázala i na antuce v Luganu. Až čas sice ukáže, jestli srovnání s dánskou královnou Caroline Wozniackou ustojí, potenciál má však obrovský, stejně jako dovednosti, které bude moci ještě několik let rozvíjet a zlepšovat.