Rieter Open Pardubice 2016: Michnev vyřadil loňského vítěze, Pechala s Rabasem neuspěli

- Daniel Kubelka

Druhý ročník pardubického turnaje futures odstartoval v pondělí úvodními zápasy prvního kola dvouhry a čtyřhry. Hned první den se do akce dostal obhájce vítěz z roku 2015 Artem Smirnov, který však nestačil na Petra Michneva a sen o obhajobě loňského triumfu se mu rozplynul již po úvodním zápase. Jinak se ale Čechům zatím nedaří, s turnajem se již rozloučili František Pechala i Daniel Rabas.

Artem Smirnov loňské prvenství na pardubickém futuru neobhájí a s turnajem se loučí již po úvodním zápase. Stopku na cestě za druhým triumfem mu vystavil hned v prvním kole Petr Michnev, který přehrál třetího nasazeného hráče ve dvou setech, 6:4 a 6:2. Šestadvacetiletému Čechovi přitom nevyšel úvod duelu, kdy hned v úvodu přišel o svůj servis. Čtyřmi hrami v řadě však vývoj první sady otočil a výhodu brejku si udržel až do konce úvodního setu. Druhá sada byla vyrovnaná pouze do stavu 2:1 pro Ukrajince, pak totiž Michnev uhrál pět her v řadě a za jednu hodinu a třicet osm minut celý zápas druhým proměněným mečbolem ukončil.

Byl to výborný zápas. Asi nejlepší zápas, co jsem letos odehrál. Šel jsem do toho, že nemám, co ztratit a ono to vyšlo,“ těšil se po utkání Michnev. Ačkoliv los k němu nebyl příliš mírný, sám český tenista bral celou situaci pozitivně. „Já jsem byl za los rád. Říkal jsem si, že si zahraji s frajerem, co hrál letos French Open, Wimbledon kvaldy. Takže to je prostě pro mě svátek, takový zápas. Kór, když jsem dokázal vyhrát, tak to je úplně paráda,“ neskrýval úsměvy Michnev.

František Pechala po úspěšně zvládnuté kvalifikaci končí v Pardubicích v prvním kole hlavní soutěže. Na souboj s bývalou juniorskou světovou jedničkou Uladzimirem Ignatikem z Běloruska ale nebude vzpomínat v dobrém. V zápase neuhrál jediný gem a ztratil jej za 52 minut po setech dvakrát 0:6. Vítěz zápasu byl se svým výkonem samozřejmě spokojen. „Hrálo se mi dnes dobře, cítil jsem se výborně. Doufám, že to tak půjde i nadále,“ zhodnotil Ignatik průběh duelu na domácí půdě, neboť v Pardubicích hraje českou tenisovou extraligu. Poraženému Pechalovi nebylo po nepovedeném zápase příliš do řeči. „Totální kolaps,“ ohodnotil stručně zápas ze svého pohledu a v dalším popisu se nevyvaroval ani hrubších výrazů. „Chtěl jsem postoupit do hlavní soutěže a to se povedlo. Pak jsem měl trochu smůlu na los, ale měl jsem si s tím lépe poradit. Nepředvedl jsem vůbec nic,“ nebyl Pechala s tím, co na kurtu předvedl, vůbec spokojený,

Český tenista Daniel Rabas nevyužil divokou kartu od pořadatelů pardubického futuru a s turnajem se loučí již po prvním kole. V něm nestačil na maďarského hráče Mátého Valkusze, mimochodem čtvrtého juniora žebříčku, a padl ve dvou setech, 4:6 a 3:6. V prvním setu sedmnáctiletý Čech za stavu 2:1 ztratil tři hry v řadě, náskok soupeře sice ještě dokázal dorovnat, ale na další ztracený servis již nenašel odpověď. Ve druhé sadě vyšel Rabasovi její úvod, když se dostal do vedení 2:0. Z následujících devíti gemů ale uhrál jediný a s Pardubicemi se tak loučí již na začátku východočeského podniku. 

Pro osmnáctiletého tenistu se jednalo o jeho premiéru v hlavní soutěži turnaje futures. „Byl jsem dnes trochu nervózní, ale začal jsem solidně. Do stavu 2:2 jsem si držel servis, pak jsem udělal pár nevynucených chyb a sadu jsem ztratil. Ve druhém setu jsem vedl 2:0, ale brejk jsem neudržel a pak už mě soupeř přehrál,“ popsal průběh zápasu Daniel Rabas.

Ryze český souboj v utkání první kola pardubického futures mezi Matějem Vocelem a Václavem Šafránkem skončil vítězstvím zkušenějšího Šafránka. Dvaadvacetiletý tenista přehrál o tři roky mladšího soupeře ve dvou setech, 7:5 a 6:0. Úvodní sada se nesla ve vyrovnaném duchu. Vocel se sice jako první dostal k servisu protivníka a ujal se vedení 4:3, Šafránek však rebrejkem rychle zareagoval a o osudu prvního setu tak rozhodla až dvanáctá hra, kdy úspěšný kvalifikant Vocel přišel o podání znovu. Druhý set už byl jasnou záležitostí Šafránka, který nepovolil Vocelovi jediný gem a zvítězil tak i ve třetím vzájemném zápase.

První set byl vyrovnaný, tahali jsme se. V druhém setu jsem do toho chtěl jít aktivněji, ale bohužel je to tu strašně těžké, protože kurty nejsou v úplně nejlepším stavu. Bylo to o tom přesně umísťovat a mít to natrénované, což já moc nemám a to rozhodlo. Netrefoval jsem čistě, často jsem i promáchl. Bral jsem to rámem, odskakovalo mi to,“ hodnotil Vocel.

Naopak radost z postupu si mohl vychutnat Václav Šafránek, který byl i rád za los, že si mohl zahrát proti některému z českých hráčů. „Jsem spokojený. První set byl takový slabší, vstup do zápasu nebyl moc dobrý a on servíroval výborně ze začátku. Prohrál jsem si servis při 3:3, tak to bylo takové nervózní, ale naštěstí jsem ho brejknul na 4:4. Bylo hodně důležité pro zápas, že jsem ho nenechal utéct. Vyhrál jsem první set 7:5 a ve druhém už bez problémů,“ řekl po utkání postupující Šafránek.

Hodně složitý zápas má za sebou Jaroslav Pospíšil, který nestačil na Chorvata Anteho Paviče. Pospíšil sice vstoupil do zápasu lépe a brzy získal výhodu brejku, ale o tu prakticky okamžitě přišel a od té doby to byl pouze Pavič, kdo dokázal své příležitosti proměňovat. Po výhře 6:4 v prvním setu sice ve druhém odvracel Pospíšilův brejkbol při vedení 5:3, ale podařilo se mu to a duel doservíroval. 

Byl to spíš boj, než něco na krásu,“ řekl po zápase Pospíšil. „Přijel jsem, nechci říct nepřipraven, ale stoprocentně fit jsem nebyl. Byl jsem zraněný s kotníkem a spíš to bylo o bojovnosti. O chybách, kterých jsem udělal více,“ vysvětloval. Kvůli zranění kotníku se odhlásil i z futuru ve Varšavě před týdnem. „Nevím, co s tím, mám tam nějaký zánět. Nehrál jsem osm dní, začal jsem trénovat. Bylo to ze začátku dobré, ale teď to zase bolí. Trošku mě to omezuje.

První kolo se stalo konečným i pro Víta Kopřivu. Český kvalifikant vstoupil do zápasu s Brazilcem Zormannem Da Silvou lépe, prorazil podání soupeře, ale výhodu neudržel. Po porážce v první sadě však přišly mnohem větší herní výpadky českého tenisty. Ten se ve druhém setu dostal dokonce do vedení 5:1 se dvěma brejky v kapse, ale následně doslova selhal a prohrál šest gemů v řadě. Za stavu 5:4 měl dokonce tři setboly při vlastním podání, ale ani to nedokázal přetavit v úspěch. Nakonec prohrál 5:7. „Nezačal jsem špatně. Vedl jsem 3:1, pak jsem začal hrát pasivněji. Druhý set jsem hrál víceméně dobře, 5:1, no a vlastně 5:7. Ze tří setbolů. Tam už jsem trochu znervózněl, šel jsem do pasivity a to rozhodlo,“ řekl Kopřiva.

Po výborných výkonech v Polsku se David Poljak vydal rovněž, jako spousta jeho krajanů, na turnaj v Pardubicích, kde vstoupil do soutěže ve čtyřhře s Němcem Torebkem a proti chilské dvojici dokázali zvítězit 6:4, 7:5, přičemž v druhém setu museli odvracet setbol. Prokazuje se tak dobrá forma a herní pohoda českého mladíka, který se díky dobrým výsledkům z posledních týdnů prokousal žebřičkem na své dosavadní maximum. „Uhrál jsem tam první semifinále a jedno čtvrtfinále, takže to pro mě byly dobré turnaje,“ řekl Poljak k nedávným turnajům v Polsku, kde dokázal uhrát doposud nejlepší výsledek své mladé kariéry.

Turnaj ve čtyřhře skončil hned v prvním kole pro Petra Michneva s Pavlem Nejedlým, kteří prohráli se zajímavě namixovaným párem velezkušeným Janem Hernychem a letošní kometou Zdeňkem Kolářem, proti nimž uhráli pouze dva gemy. „Není k tomu moc, co říct. Moc šancí nám nedali, spíš žádnou,“ řekl po nevydařeném utkání Pavel Nejedlý. „Nějak se to nesešlo. Výborně returnovali a my si neměli ani jak si udržet servis,“ dodal Petr Michnev.

Myslím, že se nám skoro všechno dařilo. Na to, že jsme spolu hráli poprvé, tak jsme byli dobře sehraní,“ hodnotil duel Jan Hernych. „Soupeři nehráli úplně špatně, občas v důležitých chvilkách nám pomohli chybkou. Ale my si šli za svým sebevědomě,“ doplnil Zdeněk Kolář. Spojení této dvojice vzniklo z popudu mladičkého Koláře, který zkušenějšího a slavnějšího kolegu kontaktoval. „Domluvili jsme se hned, je to asi týden a já jsem rád, že si můžu zase zahrát debla s takovým mladým a šikovným hráčem,“ usmíval se Hernych.

Podobně rychlý průběh měl i zápas čtvrtých nasazených Dominika Kellovského s Uladzimirem Ignatikem. Česko-běloruský pár vyprovodil z dvorce Daniely Janka a Rabase po výsledku 6:1, 6:2. „Vždycky první zápas na turnaji není úplně jednodušší. Byli jsme čtvrtí nasazení a dostali jsme do prvního kola tady místní kluky, vlastně juniory. Kluci nehráli špatně, ale, bohužel, ty důležité balony se jim nepovedlo odehrát, jak by si představovali a, bohužel, ten výsledek pro ně dopadl celkem jednoznačně,“ řekl Kellovský.

Osmnáctiletí Janko s Rabasem však po utkání neztráceli dobrou náladu a jakožto divoké karty turnaje si ze zápasu mohly odnést jen to nejlepší, tedy zkušenosti. „Soupeři byli velmi kvalitní, hráli dynamicky. Na returnu jsme celkem neměli co hrát. Určitě zkušenosti hrály roli. My jsme hůř servírovaly, o dost hůř.

RIETER OPEN PARDUBICE 2016 (muži, 25 000 USD, antuka)

1. kolo dvouhry

Uladzimir Ignatik (BLR) [8] – FRANTIŠEK PECHALA [Q]  6:0, 6:0
Joao Pedro Sorgi (BRA) – Brian Cernoch (USA) [WC]  4:6, 6:1, 7:6 (4)
DANIEL RABAS [WC] – Máté Valkusz (HUN) [JE]  4:6, 3:6
PETR MICHNEV – Artem Smirnov (UKR) [3]  6:4, 6:2
MATĚJ VOCEL [Q] – VÁCLAV ŠAFRÁNEK  5:7, 0:6
Ante Pavić (CRO) – JAROSLAV POSPÍŠIL  6:4, 6:3
Maxim Dubarenko (BLR) – Orlando Luz (BRA) [Q] 4:6, 4:6
Marcelo Zormann (BRA) – VÍT KOPŘIVA [Q] 6:4, 7:5

1. kolo čtyřhry

POLJAK, Torebko (GER) – Alvarez-Guzman, Urzua-Rivera (CHI) 6:4, 7:5
JANKO, RABAS [WC] - Ignatik (BLR), KELLOVSKÝ [4] 1:6, 2:6 
HERNYCH, KOLÁŘ – MICHNEV, NEJEDLÝ 6:0, 6:2
Silva, Sorgi (POR/BRA) [1] – ŠTĚPÁNEK A., VEJVARA [WC] 6:4, 6:4

Rieter Open Pardubice 2016 den po dni

26.06.2016 Rieter Open Pardubice 2016: Na startu druhého ročníku sedmnáct českých tenistů!

26.06.2016 Rieter Open Pardubice: Kvalifikace je u konce, postup slaví pětice Čechů

25.06.2016 Rieter Open Pardubice: Sedm Čechů postoupilo do třetího kola kvalifikace

23.06.2016 Michalička, Mertl, Hernych či Kolář! Do Pardubic se sjede širší česká tenisová špička