Challenger v Popradu: Zeballos zdolal Melzera hladce ve dvou setech, Dlouhý v deblu na titul nedosáhl

- Daniel Kubelka, Filip Lefenda

Popradský challenger dospěl v sobotu ke svému vrcholu. Své finálové vystoupení ve čtyřhře má za sebou Lukáš Dlouhý, který téměř čtyřleté čekání na turnajový titul po boku domácího Andreje Martina neukončil, Behar s Golubjevem vyhráli v supertiebreaku. Vítězem dvouhry se poté stal Argentinec Horacio Zeballos, jenž přemohl ve dvou setech Geralda Melzera z Rakouska a slaví svůj celkově čtrnáctý titul z challengerového okruhu.

Dlouhý s Martinem padli v supertiebreaku

Český tenista Lukáš Dlouhý v sobotu bojoval o svoji první trofej na okruhu po takřka čtyřech letech, kterou shodou okolností vybojoval také na Slovensku, jen místo Popradu bylo dějištěm Bratislava a psal se listopad roku 2012. Po boku Andreje Martina vyzval dvojnásobný grandslamový vítěz ve finále pár Ariel Behar, Andrej Golubjev, čtvrtou nasazenou dvojici turnaje.

Zápas začal rychlým brejkem cizinců, na který se ještě Dlouhému s Martinem podařilo okamžitě odpovědět. Vzápětí však česko-slovenský pár ztratil další servis, který už soupeři následně na podání potvrdili. Martin poté snížil na podání na rozdíl gemu, byl to už ale v rámci první sady poslední gem, který nenasazené duo získalo. Behar s Golubjevem totiž zlepšili servis a v sedmé hře prolomili podání Dlouhého.

Ideálně se nevyvíjel ani druhý set. Lukáš Dlouhý za stavu 1:1 vyrobil na podání hned tři dvojchyby a v podstatě tak daroval gem soupeřům, kteří ovšem následný gem prohráli čistou hrou. Za stavu 3:3 podával opět písecký rodák, jenž ztratil servis rovněž bez zisku fiftýnu, i tentokrát ale společně se svým slovenským parťákem okamžitě brejknul zpátky na 4:4. Behar s Golubjevem pak nezvládli koncovku druhé sady, když mohli za stavu 5:6 z jejich pohledu dovést set do zkrácené hry, v klíčovém gemu ale uhráli na podání jediný míč.

Rozhodovat tak v Popradu musela až loterie s názvem supertiebreak. Ten byl vyrovnaný do stavu 3:3, poté začal na kurtu úřadovat čtvrtý nasazený pár, jenž se dostal do rozhodujícího trháku. Behar s Golubjevem získali náskok tří míčů, který v závěru utkání ještě navýšili. Nakonec vyhráli supertiebreak suverénně 10:5 a slaví tak zisk titulu.

„Naši soupeři ukázali, že byli ve finále zaslouženě. Byli to určitě naši nejsilnější soupeři na tomto turnaji. Osobně se mi hrálo dnes velmi špatně, od začátku jsem byl nějaký tuhý a nebyl jsem v rytmu, což se projevilo i na prvním setu. Druhý set byl lepší. Supertiebreak zahráli soupeři velmi dobře a zaslouženě vyhráli,“ zhodnotil finálové střetnutí bezprostředně po jeho konci Slovák Andrej Martin, jenž potvrdil, že na dalších turnajích bude hrát opět po boku Chilana Podlipnika, se kterým se představí i v hlavní soutěži Wimbledonu.

Ve dvouhře triumfoval Argentinec Zeballos

V závěrečném utkání singlového pavouka spolu bojovali druhý nasazený Horacio Zeballos z Argentiny s Rakušanem Geraldem Melzerem, nasazenou šestkou. Zatímco Zeballos hrál své druhé letošní finále a po neúspěchu v Mestre chtěl vybojovat svoji první letošní trofej na turnaji kategorie challenger, Melzer si na své konto dnes připsal již pátou finálovou účast v sezoně. V předchozích čtyřech případech navíc hned třikrát uspěl a svoji životní sezónu tak mohl obohatit o další trofej. Že to ale nebude mít jednoduché naznačovala statistika vzájemných zápasů. Oba borci vyhráli po jednom utkání, boomakeři sázkových kanceláří pak lehce favorizovali Argentince, poslední duel z letošního roku v mexickém Morelosu ale ovládl rakouský tenista.

Ten vkročil do zápasu lépe, když vzal Zeballosovi hned jeho první podání. Jihoameričan však bleskově zareagoval a odpověděl stejnou mincí. Navíc dokázal Rakušanovi ukrást servis i ve čtvrté hře a vedl tak 3:1. Poté si již oba borci podání drželi, úvodní sada ta vyústila ve výsledek 6:3.

Výborně vstoupil Zeballos také do druhé sady, kdy pro sebe získal dva velice vyrovnané gemy. Nejprve skrze shodu prolomil další Melzerovo podání, následně si počínal podobně při vlastním servisu. To se v dalším průběhu utkání ukázalo být rozhodujícím. Oba tenisté si totiž až do konce utkání hájili podání, a ačkoliv měl Melzer několik brejkovým možností, jednatřicetiletý Argentinec prokázal nervy jako z oceli a všechny brejkboly zlikvidoval. Zeballos v duelu těžil z vysokého počtu vyhraných míčů po prvním podání, navíc si pomohl i devíti esy, zatímco Melzer zaznamenal pouze dvě. Za stavu 5:3 měl levoruký Zeballos na příjmu dva mečboly, Rakušan je ale dokázal odvrátit. Těžší práce jej čekala následně na returnu, kde ovšem otočil stav 40:15 v podání soupeře až na vlastní výhodu, jejíž proměnění by znamenalo brejk. Zeballos však opět hrozbu zlikvidoval a následně již duel dopodával.

Hrála se i exhibice

Prostor mezi deblovým a singlovým finále vyplnila na centrálním dvorci zajímavá patnáctiminutová exhibice. V té se proti sobě utkali Miloslav Mečíř s Mariánem Vajdou, kterým na kurtu asistovali psí sběrači míčků!

Finále dvouhry

Gerald Melzer (AUT, 120.) - Horacio Zeballos (ARG, 98.) 3:6, 4:6

Finále čtyřhry

LUKÁŠ DLOUHÝ, Andrej Martin (SVK) - Ariel Behar (URU), Andrej Golubjev (KAZ) 2:6, 7:5, 5:10

17. 6. Challenger v Popradu: Martin si finále nezahraje, z turnaje vypadl i Kližan

16. 6. Challenger v Popradu: Pavlásek nestačil na Kližana, Dlouhý je v deblu ve finále

15. 6. Challenger v Popradu: Pavlásek je po české bitvě ve čtvrtfinále, zahraje si s Kližanem

14. 6. Challenger v Popradu: Pavlásek se raduje z postupu, uspěl i Staněk

13. 6. Challenger v Popradu: Šátral na Zeballose nestačil

12. 6. Challenger v Popradu: Melzer do zápasu s Mertlem nenastoupil, Michnev nestačil na Marterera

11. 6. Challenger v Popradu: Mertl si zahraje o hlavní soutěž s Melzerem, Minář uhrál jedno kolo


Galerie