Davis Cup: Čechy čeká nedělní drama. Jebavý s Pavláskem ve čtyřhře neuspěli

- Jan Vojkůvka

Daviscupová baráž bude pokračovat i po sobotní čtyřhře. Čeští tenisté Roman Jebavý a Adam Pavlásek nedokázali využít vyhrané úvodní sady a po setech 6:4, 4:6, 6:7(1), 4:6 bitvu s Robinem Haasem a Matwem Middelkoopem prohráli. Domácí Nizozemci k velké radosti přítomného publika snížili stav zápasu s Čechy na 1:2 a vykřesali naději do nedělních dvouher.

Kapitán Jaroslav Navrátil dlouho vyčkával, než vyřkl svou nominaci na sobotní čtyřhru. Rozhodnutí o sestavě padlo nakonec hodinu před zápasem v poslední možné chvíli. „Co jsem napsal, to jsem dodržel,“ řekl Navrátil v prohlášení na facebookovém profilu českého daviscupového týmu k nominování Jebavého s Pavláskem, kteří byli na debl zapsáni už od čtvrtečního losu. „Holandský pár Haase, Middelkoop jsou favority, ale kluci nemají co ztratit. Roman hrál celý týden výborně a Adam mě zatím v Davis Cupu nezklamal. Věřím, že když vedeme 2:0, tak kluci budou chtít a budou bojovat jako včera Jirka s Lukášem,“ doufal kapitán.

Debut Romana Jebavého v Davis Cupu však vítězstvím neskončil. Společně s Pavláskem po srdnatém výkonu nestačili na favorizované soupeře, se kterými prohráli ve čtyřech setech.

Zápas začal z pohledu české dvojice výborně. Hned v prvním gemu se podařilo prorazit Middelkoopův servis. První set však byl především přetahovanou o téměř každý gem a Češi svou výhodu brejku udržet nedokázali. Po ztrátě servisu ve čtvrté hře se ale přes shodu dostali hned záhy k dalším brejkbolům a podruhé obrali Middelkoopa o podání. Tento brejk si navíc dokázali podržet až do koncovky a v desátém gemu otočil Pavlásek na podání z 0:30 na 40:30 a poté přímým bodem proměnil první setbol.

Druhý set přinesl trochu odlišný obrázek. Oba páry si dlouho držely servis a krizovou situaci zvládl i Jebavý ve druhém gemu, kdy se dostal pod obrovský tlak nejen kvůli dvěma brejkbolům, ale i sérii dvojchyb a trochu netradiční upozornění na chybu nohou. Svou úlohu sice zvládl, ale česká dvojice si následně za celý set nedokázala vypracovat ani jednu příležitost na brejk a naopak sami v desátém gemu nakonec své podání ztratili. Haase s Middelkoopem po výhře 6:4 srovnali skóre na 1:1.

V dalším dějství se ani jedna z dvojic brejku nedočkala a duel se nesl v duchu výborných podání. Blíže ke klíčovému úspěchu byli Jebavý s Pavláskem, ale ve třetí hře nevyužili dva brejkboly a tím jejich příležitosti v třetí sadě skončili. Sami sice ve dvanácté hře také odvrátili brejkbol a tím pádem i setbol, ale ve vybojovaném tiebreaku se vůbec nedostali do hry. Velmi rychle prohrávali 0:5 a nakonec zkrácenou hru ztratili po výsledku 1:7. Po skončení třetího dějství odešli oba Češi do šatny a vraceli se s vědomím, že nyní musí bezpodmínečně vyhrát další set.

Jejich cíl se začal rozpadat ve třetím gemu. V něm servírující Roman Jebavý čistou hrou ztratil podání a poslal Nizozemce do vedení. Záhy sice měli čeští tenisté šanci na rebrejk, ale využít jí nedokázali a do konce utkání se už k dalšímu brejkbolu nedostali. Haase s Middelkoopem si úspěšně až do konce drželi svá podání a v desáté hře po dvou nevyužitých mečbolech proměnili třetí v pořadí.

„Byl to velice vyrovnaný debl. My jsme začali dobře a byli jsme v první sadě lepší,“ hodnotil utkání Jaroslav Navrátil. „Ve druhém setu se pak přenesly váhy na stranu Holanďanů a rozhodující byl začátek třetího setu. Za stavu 1:1 jsme měli tři brejkboly, Roman měl dva jednodušší voleje a ty jsme prohráli. Od té doby se hlavně Middelkoop hrozně zlepšil a Romanovi přestal jít return. Třetí set byl ještě 6:7, ale Holanďani už byli lepší.“

Nizozemci dokázali po výhře přibrzdit cestu českého týmu za záchranou a rozhodovat o vítězích barážového klání tak bude až nedělní program.

Nizozemsko - Česko 0:2
Pátek, 15.9.2017
Thiemo de Bakker (408.) – Jiří Veselý (59.) 6:4, 3:6, 6:4, 4:6, 4:6
Robin Haase (39.) – Lukáš Rosol (192.) 7:6(5), 3:6, 2:6, 6:3, 5:7

Sobota, 16.9.2017
Haase, Middelkoop - Jebavý, Pavlásek 4:6, 6:4, 7:6(1), 6:4

Zpravodajství z nizozemského Haagu den po dni:

16.9.
Veselý skoro v slzách, Rosol si dal říct. Jak kapitán vykouzlil vedení 2:0

Češi pod Navrátilem v deblu září. Na Nizozemce vyrukují s Jebavým a Pavláskem

15.9.

FOTO: Češi se vyfikli na banket. Od Holanďanů dostali steak a tulipány

Jednička Veselý si pochvaluje atmosféru v týmu: Hecujeme se a každý chce vyhrát!

Davis Cup: Češi vedou 2:0! Rosol po parádním výkonu zdolal Haaseho a přidal druhý bod

Veselý napínal až k prasknutí. Největší vítězství v Davis Cupu, oddychl si

Budil jsem se v noci a nevěřil, řekl spasitel Rosol. Pak poklekl na holandskou antuku

14.9.

Vypečení Holanďani. Češi se divili, co jim přes noc provedli s antukou

Los Davis Cupu: Do boje půjde jako první Veselý, Rosol týmovou dvojkou

Navrátilovo Holandsko. Od baráže k baráži a snad zase úspěšně

Rosol může být zase milován. V Haagu má další daviscupovou šanci

V Haagu se na Čechy žene bouře. Tak jako v roce 1925

13.9.

Jebavý a čtyřhry s českými parťáky: Největší titul kariéry, grandslamy i křivda ve finále

12.9.

Navrátil o Nizozemcích: Tah s antukou jim vyšel. Haasemu hrát do bekhendu

FOTO: Hala pro Davis Cup? Areál haagské vysoké školy – oděný do blyštivých barev

11.9.

Tým je kompletní! Davis Cup je čest a výzva, říká Rosol. Doufá ve výkonnostní restart

První setkání s antukou v Haagu: Útulná hala a pomalejší kurt, hodnotí Veselý

Nováčkovské rituály? Snad bez tance a zpěvu, přeje si Jebavý 

10.9.
Veselý je připraven pomoci ve všech třech dnech. Motivací je mu i Anderson

Češi odletěli do Nizozemska. O dvojce se rozhodnu do středy, hlásá Navrátil. Vítěz US Open hrát nebude