Navrátilovo Holandsko. Od baráže k baráži a snad zase úspěšně

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z HAAGU: Volba kapitána byla očekávatelná, pochopitelná a měla by vést k úspěchu. Lukáše Rosola jako druhého singlistu vysílá Jaroslav Navrátil na holandskou antuku kvůli jeho zkušenostem i skvělé bilanci proti domácí jedničce Robinu Haasovi. „Lukáš mě při posledních Davis Cupech přesvědčil, že umí hrát perfektní utkání,“ říká Navrátil před víkendem, který rozhodně o setrvání Česka v elitní skupině Davis Cupu.

Je to pro Navrátila jeden velký uzavřený kruh. V roce 2006 tady v Holandsku začínal jako kapitán českého týmu, když Češi přehráli v Leidenu domácí tenisty 4:1. Tehdy to byl taktéž barážový zápas a Češi po triumfu postoupili do elitní skupiny Davis Cupu.

Trochu opačná pozice než letos, kdy naopak Nizozemci jsou těmi, kteří chtějí nahoru. „Od té doby už jsme odehráli těžké baráže, ale vždycky jsme měli Radka nebo Tomáše. Tohle je zkouška pro ostatní, jestli situaci ustojí. Věřím, že se to povede,“ hlásí český kapitán před víkendovým duelem.

Jako singlovou dvojku zvolil Navrátil Lukáše Rosola, čímž zmizel poslední velký otazník v jeho nominaci. Do pátečních dvouher teď můžou Češi nastupovat s potřebným sebevědomím.

Jiří Veselý jako jednička byl jasnou volbou, proč jste se rozhodl jako dvojku nominovat Lukáše Rosola?
V posledních Davis Cupech mě přesvědčil, že nervozita už z něj spadla a dovedl hrát perfektní utkání. Třeba s Alexanderem Zverevem v Německu (6:2, 6:3, 6:1, pozn.) nebo u nás s Francií v Třinci. Má navíc více zkušeností než ostatní.

Nizozemci jako druhého singlistu nominovali Thiema de Bakkera. Co o něm víte?
Odehrál v Davis Cupu velmi slušná utkání. Je to nebezpečný hráč, který dělá chyby, ale dovede odehrát velice dobré zápasy. Byl teď zraněný a hrál nižší turnaje. Kvalita by měla být ale v pátek na straně Jirky. Věřím, že první bod uhraje. Je dobré, že bude hrát první zápas. Aby byl Haase ještě nervóznější, že musí hrát všechny tři dny a udělat tři body.

Právě od Jiřího Veselého se v zápase proti de Bakkerovi čeká povinný první bod, je to tak?
Jirka má letos na antuce velice dobré výsledky, čekám od něj i kvalitní utkání v Davis Cupu. Vždycky říkal, že je nervózní a já věřím, že konečně prodá všechno, co umí. A že do šatny přinese více než jeden bod.

Přes noc na čtvrtek pořadatelé přisypali na kurt antuku, byl jste překvapený?
Je pravda, že je to teď jiné. Kurt byl před tím daleko příjemnější. Přes noc přihodili, říkal jsem to supervisorovi a ten jim nakázal, ať trochu uberou, protože je toho moc. Jirkovi to nevadí, ten trénoval úplně v pohodě a navíc s de Bakkerem je pro něj pomalejší kurt lepší. Naopak pro Lukáše je to těžší, hraje jiný tenis, razantní a ráno míč prakticky nemohl zabít. To může být trochu komplikace.

Naštvalo vás to?
V pravidlech je, že se povrch od pondělí měnit nesmí. Bude to na supervisorovi, jestli to stáhnou a případně kolik. Ale my jdeme hrát tenis, tímhle se nesmíme zaobírat. Ať to bude pomalé nebo rychlé, hlavně zápas ustát a být v neděli spokojenější.

Funguje tým jinak bez Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha?
Kluci jsou mladší a většinou věděli, že se třetí a čtvrtý hráč až na výjimky na kurt prakticky nedostane. Teď mají šanci. Vždycky se všechno točilo kolem Berdycha a Štěpánka, teď se to točí kolem nich a jsou rádi. Když to vyjde, tak bych chtěl, aby se síly rozložily na všechny a aby Jirka nehrál po celé tři dny jako Haase. Ale uvidíme až po pátečním skóre.

Je pro vás tohle utkání osobnější? V roce 2006 jste na lavičce Česka začínal jako kapitán a utkali jste se tehdy právě v baráži s Holandskem.
Jdou na mě vzpomínky. Začínal jsem, utkání taky bylo vyrovnané. Jirka Novák tehdy končil kariéru, vyhráli jsme 4:1. Od té doby jsme se udrželi, odehráli těžké baráže, ale vždycky měli buď Radka nebo Tomáše. Berdych je pořád českou jedničkou, Radek je zase strašně zkušený. Tohle je zkouška pro ostatní, aby si vyzkoušeli baráž ustát a přešli přes průměrné Holandsko. Pro kluky to bude velká zkušenost a já věřím, že se to povede.