Veselý napínal až k prasknutí. Největší vítězství v Davis Cupu, oddychl si

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z HAAGU: Tohle byl pro české fanoušky zase jeden správný srdeční test. Po skoro čtyřech hodinách splnil Jiří Veselý očekávání a získal veledůležitý první bod v baráži proti Nizozemsku. „Cítil jsem tíhu okamžiku,“ řekl po zápase český tenista. I když se s outsiderem Thiemem de Bakkerem pral skoro čtyři hodiny, nakonec nezklamal.

Davis Cup zase jednou smazal propastné rozdíly. I když je Holanďan Thiemo de Bakker momentálně až 408. hráč světa, na Jiřího Veselého nastoupil neskutečně. Z dělových podání české jedničky vyráběl vítězné returny a sám na druhé straně nasázel 18 es. Na tribunách probudil oranžový kotel, který se po celý zápas pral s tím českým.

Početná výprava z Česka za Veselým stála i v nejtěžších chvílích a český dlouhán jim vytoužený bod nakonec přinesl. Výsledek? 4:6, 6:3, 4:6, 6:4, 6:4 pro Veselého.

„Můj největší triumf v Davis Cupu,“ zářil po urputném boji český tenista, kterému se do téhle doby v Davis Cupu moc nedařilo. Teď ale odolal tlaku okolí a po pátku má pro národní tým splněno. Otázkou zůstává, jestli nastoupí do sobotní čtyřhry.

Pět setů, skoro čtyři hodiny. Jak hodně jste si na konci oddechl?
Hodně, zápas byl opravdu náročný. Soupeř začal neskutečně, v prvním setu mi nedal šanci. Byl jsem svázaný a hned jsem přišel o podání. Stále jsem čekal na své šance, které přišly až ve druhém setu. Vydřel jsem jedno jeho podání, což bylo důležité. Pak začala válka, hrálo se o každý míč. Škoda třetího setu, kde jsem mohl vyhrát, pak jsem musel bojovat až do posledního míče. Postupně mi dával víc a víc šancí, v každém gemu jsem měl brejkboly. V úplném závěru už začal hrát na riziko a musel jsem ho hnát, aby konečně vytuhl.

Čekal jste, že na vás soupeř takhle nastoupí?
Nečekal, vůbec. Returnoval neskutečně. Moje první servisy létaly 230 kilometrů za hodinu a on mi na ně dával vítězné míče. Na to nejsem zvyklý. Ale pak jsem ho dokázal rozhodit. V závěru už byl unavený a první podání na něj začalo platit.

Měl jste v hlavě, jak je zápas pro setrvání českého týmu v elitní skupině Davis Cupu důležitý?
Cítil jsem tíhu okamžiku. Tohle vítězství bylo strašně důležité, pokud jsme se chtěli udržet v dobré výchozí pozici. Teď je pro nás slušná. Přál bych si, aby zápas Lukáše Rosola s Robinem Haasem byl dlouhý. Haase má hrát všechny tři dny, tak by bylo dobré, kdyby se unavil. Já věřím, že se zítra probudím, budu v pohodě a připravený na čtyřhru. Máme naštěstí tolik variant, že můžeme postavit kohokoliv.

Soupeř vůbec nevypadal jako hráč páté světové stovky...
Já se tomu musím opravdu smát, když všichni říkají, kolikátý je. Byl dlouhodobě v první stovce a bylo vidět, že tam patří. Vrací se po zranění, ale podle mě je otázka pár měsíců, kdy bude zpátky ve stovce. Samozřejmě nemá tolik nahráno, myslím, že mu trochu chyběla fyzička, v závěru trochu odešel. Bylo to opravdu náročné. Jsem strašně rád, že mi pomohl celý tým i doktoři. Drželi mě v zápasovém laufu, podporovali mě, dodávalo to energii.

Byl to pro vás i mentální boj. Snažil jste se při zápase vykřičet?
Čím víc se zápas natahoval, tím jsem se snažil křičet a řvát víc. Emocí tam bylo strašně moc, pro mě to bylo velmi emotivní, věděl jsem, jak moc na tom bodu záleží. Cítil jsem velkou šanci, na antuce se v posledních letech cítím nejlépe, to není žádné velké tajemství. Na šanci hrát Davis Cup na antuce jsem čekal velmi dlouho. Jsem rád, že jsem konečně dokázal předvést slušný výkon.

Jak jste na tom teď se silami před sobotní čtyřhrou?
Teď jsem v pohodě, ale čekám, že mě to v noci trošičku dostane. Uděláme vše proto, abych byl ráno co nejpřipravenější, abychom měli všechny varianty otevřené. Ráno se uvidí.

Zpravodajství z nizozemského Haagu den po dni:

15.9.

FOTO: Češi se vyfikli na banket. Od Holanďanů dostali steak a tulipány

Jednička Veselý si pochvaluje atmosféru v týmu: Hecujeme se a každý chce vyhrát!

14.9.

Vypečení Holanďani. Češi se divili, co jim přes noc provedli s antukou

Los Davis Cupu: Do boje půjde jako první Veselý, Rosol týmovou dvojkou

Navrátilovo Holandsko. Od baráže k baráži a snad zase úspěšně

Rosol může být zase milován. V Haagu má další daviscupovou šanci

V Haagu se na Čechy žene bouře. Tak jako v roce 1925

13.9.

Jebavý a čtyřhry s českými parťáky: Největší titul kariéry, grandslamy i křivda ve finále

12.9.

Navrátil o Nizozemcích: Tah s antukou jim vyšel. Haasemu hrát do bekhendu

FOTO: Hala pro Davis Cup? Areál haagské vysoké školy – oděný do blyštivých barev

11.9.

Tým je kompletní! Davis Cup je čest a výzva, říká Rosol. Doufá ve výkonnostní restart

První setkání s antukou v Haagu: Útulná hala a pomalejší kurt, hodnotí Veselý

Nováčkovské rituály? Snad bez tance a zpěvu, přeje si Jebavý 

10.9.
Veselý je připraven pomoci ve všech třech dnech. Motivací je mu i Anderson

Češi odletěli do Nizozemska. O dvojce se rozhodnu do středy, hlásá Navrátil. Vítěz US Open hrát nebude