Češi pod Navrátilem v deblu září. Na Nizozemce vyrukují s Jebavým a Pavláskem

- Jan Vojkůvka

Český daviscupový tým vede po pátečních dvouhrách v baráži nad Nizozemskem 2:0 na zápasy a před kapitánem Jaroslavem Navrátilem byla před sobotním programem velká hádanka. Jak poskládat deblový pár, který by mohl už v sobotu rozhodnout o udržení Světové skupiny pro příští rok? Do zápasu nakonec nominoval Romana Jebavého s Adamem Pavláskem, kteří se utkají s dvojicí Robin Haase a Matwe Middelkoop.

Čtyřhra patří k velmi silným zbraním českého týmu. Právě v ní dokázali Navrátilovi svěřenci mnohdy rozhodovat o svých postupech či úspěšně zvrátit výsledek zápasu na svou stranu. Od baráže s Nizozemskem v roce 2006 Češi vyhráli 23 čtyřher a prohráli jen v 7 případech. Největší opory, kterými jsou Tomáš Berdych a Radek Štěpánek, však v Haagu schází. A s nimi i jejich úchvatná bilance 16 výher a pouhých 2 porážek v Davis Cupu.

Ani to ale neznamenalo, že by neměl Jaroslav Navrátil z čeho vybírat. Nakonec se rozhodl oba páteční hrdiny - Jiřího Veselého a Lukáše Rosola - pošetřit na případné nedělní zápasy a do sobotního debla nominoval specialistu Romana Jebavého, kterého spojil s Adamem Pavláskem. Oba hráči, kteří spolu už odehráli pár turnajů, zabojují o třetí bod, kterým by Češi udrželi Světovou skupinu Davis Cupu i pro příští rok.

Jebavý, kterého čeká daviscupová premiéra, letos prožívá parádní rok a kromě titulu z turnaje ATP v Istanbulu se poprvé představil také na grandslamových turnajích. Společně se svým parťákem Jiřím Veselým vybojoval na French Open postup do osmifinále. Jebavý také nadále objíždí turnaje Challenger Tour. na kterých posbíral další tři tituly.

Na antuce v Haagu spojí síly s Pavláskem, který už má z Davis Cupu zkušenosti a v dosavadních dvou odehraných deblových kláních nepoznal hořkost porážky. O třetí vítězství se bude moci pokusit nyní.

Čechy ale nečeká v deblu nic snadného, zároveň se však vyhnou tomu nejhoršímu. V nizozemském týmu chybí bývalá světová trojka a současná desítka Jean-Julien Rojer, největší deblová hvězda domácího výběru. Vítěz nedávného US Open, který drží šňůru 10 výher v řadě s rumunským parťákem Tecauem a v Davis Cupu vybojoval po boku Robina Haaseho 7 výher z celkových 9, na něž v týmové soutěži dosáhl, se omluvil kvůli problémům s kolenem. A svůj tým tak v sobotu nepodrží.

Vedle Robina Haaseho tak Rojera nahradí Matwe Middelkoop.

Možností bylo hodně
Pokud by Jiří Veselý neabsolvoval téměř čtyřhodinovou bitvu v pátečním singlu, byl by nejžhavějším adeptem na účast ve čtyřhře. Společně s Romanem Jebavým totiž letos vybojovali titul v Istanbulu a došli do třetího kola French Open.

Veselý v Davis Cupu nemá takové zkušenosti se čtyřhrou, když odehrál doposud jen dva zápasy. Letos společně s Janem Šátralem hladce prohrál v Austrálii, v roce 2015 však společně s Adamem Pavláskem vybojoval svou doposud jedinou deblovou výhru v týmové soutěži.

Právě Adam Pavlásek se nakonec stal parťákem Romana Jebavého. Oba se znají, odehráli spolu i pár turnajů a Pavlásek navíc je zatím v daviscupové čtyřhře neporažený, když vyhrál oba své duely po boku Veselého a Štěpánka.

Poslední a nejméně pravděpodobnou možností bylo už před nominací nasazení žolíka v podobě Lukáše Rosola. Bývalý člen elitní čtyřicítky v Davis Cupu odehrál tři deblové zápasy a dvakrát odešel jako vítěz. Proti jeho nasazení však stál fakt, že svůj páteční zápas s Robinem Haasem ukončil až kolem desáté hodiny večerní.

Zápas čtyřhry bude vysílat sportovní kanál ČT Sport od 13:00.